Entrepreneurship

SDU i Odense - Universitetet som vill utbilda entreprenörer

Caroline Wendt
March 7, 2018

Innovation och startups kan vara en del av universitets mål. Hos SDU i Odense finns 80 anställda som arbetar speciellt med forskning och innovation. Universitetet och staden arbetar tillsammans för att hitta investerare för studententreprenörerna och målet är att det ska bli tiotusentals nya företag.

Det syddanska universitetet SDU har funnits i drygt 50 år. Universitetet har sammanlagt 27 000 studenter och 4 000 anställda i sex orter i södra Danmark – Slagelse, Köpenhamn, Esbjerg, Kolding, Sønderborg och Odense. Det unga universitetet är fött ur en ambition att utbilda unga i regionerna. Som relativt nytt universitet finns det förstås många utmaningar, men universitetet har också sett en möjlighet att hitta en egen profil på verksamheten.

Ett väg att göra saker annorlunda är SDU RIO (Research & Innovation Organisation) som har sin bas i Odense men som finns på samtliga campus. SDU RIO startade 2016 och fokus är både att stärka forskningsbasen och att öka antalet startups. Hittills har man ökar nystartsföretagen från 15 till 85.

‑ Målet är att vi ska ha 10 000 startups. Att skapa värde för samhället är viktigt för det här universitetet, säger Søren E. Frandsen, director of SDU Research & Innovation Organisation. Vi ska inte göra som alla andra utan se vad vi kan vara riktigt bra på. Ska vi vara ett bra universitet ska vi försöka något mer, och jag kan se att det på SDU finns högre acceptans för risktagande.  

Strategin är att utveckla unika talanger, att arbeta över gränserna för att ta universitetet till samhället och slutligen att skapa värde för samhället med hjälp av talanger och innovationer.

Just nu har man några möjligheter som man investerar speciellt i och det är drönare, open data, personlig medicin och välfärdsinnovation. Universitetet sätter baspengar i temaområdena och för varje miljon kronor som investeras är målet att det ska ge fyra miljoner tillbaka inom tre år. Inom området välfärdsteknologi finns 16 program och universitet har investerat 9,5 miljoner vilket har gett 25,7 miljoner i extern finansiering på lite mer än ett år. Under samma tid har man inom open data satsat 9,5 miljoner på tio program och hittills hittat 11,2 i externa fonder. Nio drönarprojekt har fått 8,3 miljoner av staten och det har gett 4,2 i externa fonder.

‑ Det här är ett av målet för stadens investeringar, säger Jes Zinck Severinsen, investment manager på Invest in Odense. Staden har en hel del både privata och allmänna fonder för att ta startups och scaleups vidare, och vi som arbetar för staden tar också en roll för att få upp fonderingen.

Kan man redan nu se att det kommer fler projekt eller forskning ur detta till startupfältet eller till industrin?

‑ Att universitetet är lite mindre och yngre gör det lättare att arbeta så här än det är på ett gammalt, stort och traditionellt universitet, menar Søren E. Frandsen. Men ser vi till universitets ambition är det än så länge inte tillräckligt många spinoffs och startups. Det är viktigt att öka i volymen i startups och för det undersöker vi hur vi kan träna talang. Vi vill att studentstartups ska vara del av vårt varumärke.

‑ Studenterna här är en annan typ av studenter än de på stora universiteten, fortsätter Sine Berg, som leder studentinkubatorn. De tar examen lika mycket som de mer traditionella studenterna men är mer intresserade av att jobba med ett entreprenörskap. Några av de mest talangfulla har mycket på gång och att studera är inte huvudfokus. Vi måste stötta detta, för ska vi utveckla talang måste det göras på det sätt som dagens unga vill ha det. Ett fokus måste vara att de ska få entreprenörskompetens. Det kommer alltid att vara några som fallerar men vi ska se till att de får kunskaper av det så de blir bättre entreprenörer eller startups. Det är inte allt att lyckas med en gång.

En viktig del i att främja forskning och innovation på universitetet är att man i Odense har brutit upp den klassiska centrala administrationen. 2016 flyttades aktiviteter som handlar om forskning och innovation från administrationsavdelningen för den dagliga verksamheten till SDU RIO. Där samarbetar rektor och medlemmar från olika fakulteteter. I den nya enheten finns totalt 80 anställda med en budget på cirka 50 miljoner danska kronor.

‑ Det kan se ut som om man skyfflar runt folk men det är en ide för en ny kultur, menar Søren E. Frandsen. Det är en organisation som kan ta lite mer risker och fokusera på målet. Där diskuterar man utmaningar och koordinerar forskning och samarbete. Det är en kulturell signal med en liten budget. Det betyder att vi hamnar på samma sida bordet som forskare fakulteter och studenter som deras administrativa support.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar