Entrepreneurship

Unga entreprenörer inspirerades till att skapa sitt drömjobb

Caroline Wendt
May 16, 2019

Att vara entreprenör kan innebära att du säljer kaffe från en ryggsäck, att du lär ut programmering fast du inte själv är mästare på det eller att du startar en coachinggrupp för kvinnliga ledare. Lunds kommun arrangerade en inspirationseftermiddag för unga entreprenörer med talare som själva lyckats med att göra resan. Den röda tråden var ”du kan så mycket mer än du tror”.

Lunds kommun genom Jimmy Sok och Future by Lund arrangerade en eftermiddag för unga entreprenörer. Ett sjuttiotal personer dök upp, främst elever från gymnasieskolorna men också skolpersonal, personer från förvaltningarna, politiker och företag. Moderator var Johan Wester som själv har tänkt som en entreprenör sedan högstadiet.

Flera entreprenörer berättade om sina idéer och sitt arbete. Non Raagaard går i gymnasiet i Lund och arbetar genom sitt företag Hemkodat med att lära ut programmering till unga mellan 7 och 15 år. I sitt företag anställer han andra som undervisar.  

– Ett tips om man vill starta eget är att starta ett tjänsteföretag eftersom det inte krävs något startkapital, säger Non.

Jonathan Liedman är 26 år och har gått på Järnåkraskolan och Polhem. Nu driver han Wicked Society, som bland annat hjälper Instagrammers och YouTubers att hitta varumärken att samarbeta med. Jonathan berättade om hur han startade som entreprenör genom att sälja kaffe från en ryggsäck till morgontrötta resenärer och att han med tiden utvecklade idén så att han istället både gjorde och bemannade event.

– Du behöver ingen produkt. Det finns inspiration överallt - bara kör ditt eget race, är hans råd.

Ida Svensson kommer från Örkelljunga men finns numera på Venture Lab i Lund. Hennes affärsidé är att ha en digital ledarskapsutbildning för kvinnor.

– En entreprenör kan vara vem som helst som ser saker på ett annat sätt och som vågar göra något annorlunda, tycker hon. Man behöver bara undersöka vilka drivkrafter man har och vad man brinner för.

Philip Sandberg är kommunstyrelsens ordförande i Lund men denna eftermiddag fanns han på plats för att berätta om sin tid som entreprenör. När han var student upptäckte han att det fanns många ensamma människor från andra länder i Lund. Då bestämde han sig för att bjuda med en grupp på bowling. Det här är grunden till Tamam som är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell ungdomsorganisation som bland annat arbetar med att skapa mötesplatser och hjälpa till med meningsfulla fritidsaktiviteter.

Vala Zulfiu är koordinator för Lund Startups och gav rådet att vara ”nyfiken på dig själv, din idé och din omgivning”.

Lunds näringslivschef Per Persson berättade att avdelningen stödjer det fortsatta arbetet. Publiken fick frågan hur Lunds kommun skulle kunna fortsätta arbetet med att ge de unga rätt förutsättningar för att starta ett entreprenörskap. Några av svaren var:

- Event med entreprenörer eller inspiratörer på skolorna.

- Korta workshops i anslutning till skoldagen, till exempel om idégenerering och hur man startar en verksamhet.

- Starta en co-workingspace för unga där de kan möta andra unga och till exempel pitcha idéer för varandra.

- Informella möten, till exempel i Stadsparken.

Jimmy Sok startar en Facebooksida och bjuder in deltagarna till gruppen.

Medverkande var: Gymnasieskolorna (Spyken, Hedda, Polhem, Katte, Vipan), VentureLab, Ideon Innovation, Bosch, Sensative, Smarta Byar, Anställ Privat, VÅGA, Röda Korsets Ungdomsförbund, Tamam, Kultur och fritid med Ungdomsombud, bidragshandläggare och Mobila Gruppen.

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar