Enterepenuership

Unga Lundainnovatörer vill öka hållbart resande

Hossein Lavi
May 20, 2016

Vad är Lunds mest kreativa sommarjobb? Antagligen det som engagerar 18 ungdomar på Stenkrossen just nu. Under tre veckor jobbar de som entreprenörer och innovatörer med en rad problemlösningar som uppdrag. Den 4 juli presenterar sommarlovsinnovatörerna sina lösningar.

Åtta entreprenörer ska utifrån ett allmänt problem som de själva ser formulera en lösning och sedan göra verklighet av den. Ett par olika idéer som de har kommit upp med är regntåliga tygpåsar, munkförsäljning eller matutkörning.

Tio innovatörer har från företag och Lunds kommun fått olika uppdrag som också behöver lösas, som att ta reda på vad en god idrottssupporter är, anordna Godmorgon Lund för unga eller fundera på hur man kan resa mer hållbart, ett uppdrag som formulerats av Future by Lund (läs mer om uppdraget nedan). Skillnaden mellan innovatörerna och entreprenörerna är att entreprenörerna får välja helt själv vad de vill jobba med, medan innovatörerna ställs inför ett färdigt uppdrag som ”bara” behöver lösas.

Arbetsdagarna på Stenkrossen består av workshops, egen arbetstid, individuell coachning och coachning i grupp. Ungdomarna har dessutom varit på studiebesök på Ideon, fått tips och lyssnat på inspirerande personer som jobbar inom samma bransch. Redan första arbetsdagen lärde de känna varandra och bildar tillsammans ett riktigt engagerat och ambitiöst team.

Till hjälp har ungdomarna två handledare från VentureLab, Mikaela Färnqvist och Christian Tellin. Mikaela är verksamhetsledare på VentureLab och driver också företaget Idrottsentreprenörerna. Christian jobbar också på VentureLab, som inspiratör, och har företaget Mirror Music. Deras vardag består av att hjälpa studenter och unga att våga följa sina drömmar och tro på sina idéer. Nu under sommaren jobbar de för Lunds kommun som anordnat sommarjobbet.

Den 4 juli presenteras resultaten av arbetet för uppdragsgivare och för allmänheten. Eventet börjar klockan 9 på Stenkrossen. Här kommer var och en att presentera sin individuella lösning – alla intresserade är välkomna att lyssna!

Följ Sommarlovsinnovatörerna i sociala medier:

Facebook               Instagram             Innocarnivals webbplats

Text: Sonja Holmer, sommarjobbande kommunikatör för Sommarlovsinnovatörerna

Bild: Christian Tellin

 

Uppdraget från Future by Lund:

Hur kan unga resa mer hållbart på fritiden?

Vi reser alla till många ställen i vår vardag: till skola, jobb, kompisar, idrotten, staden, shoppingen och mycket mer. Många ungdomar cyklar eller åker buss till skolan. Men på fritiden får många barn och unga skjuts av någon med bil, ofta av föräldrarna. Det är kanske långt till musiklektionerna, idrottsklubben eller kompisarna.

Kan man hitta bättre och mer effektiva sätt att ta sig till dit man ska som är bättre för miljön? Målet med uppdraget är att hitta konkreta förslag som leder till mer hållbar mobilitet kring fritidsaktiviteter för unga.

...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar