Individuella och kollektiva framgångar är ofta sammankopplade – både för elitidrottare och för entreprenörer. Den svenska finalen av Creative Business Cup den 12 mars inleddes med en paneldiskussion om personlig hållbarhet med fyra elitidrottare. I tredje delen i vår serie om personlig hållbarhet möter du Rob Haans, som har vunnit tre egna VM-guld och som dessutom varit svensk förbundskapten i jujutsu. Han berättar bland annat om hur nyfikenheten gett honom framgångar och vikten av att skapa ett starkt team.
Som aktiv inom jujutsu vann Rob Haans tre VM-guld och blev den förste att göra det i tre olika viktklasser. Två gånger vann hann World Games (OS för sporter utanför det olympiska programmet). Han tävlade för Holland, men var under nio år förbundskapten för det svenska landslaget.
Vilken målsättning har drivit dig – är det pengar och medaljer?
– Inte alls. Det hade förstås varit mycket lättare om jag tjänat pengar men man börjar med den idrott man gör för att man vill träna. Jag tävlade ursprungligen i judo, men en skada gjorde att min tränare rekommenderade jujutsu som rehab. När jag började med jujutsu var jag redan tränare i Fitness och kampsport. Jag var nyfiken på ny idrott och jujutsu tilltalade min kreativa sida. Så tävlade jag och kom med i landslaget och kände att jag kunde utveckla mig som idrottare och person genom att fortsätta. Min tränare satte människan först, sedan atleten. Den tanken har jag haft som en röd tråd i hela karriären - både som idrottare och därefter coach.
Hur knäcker man koden till en ny idrott?
– Något man aldrig ska plocka bort från sig själv är att vara öppen och nyfiken. Man ska inte glömma bort barnet i sig. Som holländare har jag det med mig i min kultur - först prova och sedan bestämma sig. Man ska inte nöja sig med att man är bäst i sin egen värld utan det är bra att vara öppen och bli överraskad av vad andra gör och inte stänga några dörrar.
Efter karriären blev du förbundskapten för det svenska landslaget. Där blev det nästan hundra mästerskapsmedaljer på kort tid. Hur kan det komma sig?
– Jag tror att det var viktigt att jag redan på första lägret gjorde klart att jag trots att jag är holländare arbetar för Sverige och vi är ett team som gör det här tillsammans. Var och en är själv på mattan men utan varandra har vi ingenting. Redan från början satte vi dessa värderingar och skapade kulturen. Vi tappade många atleter i starten som inte ville vara med på detta men vi fick också med några som lyckades vinna medaljer. Den andre förbundskaptenen Michael Kuntz och jag startade det som vi kallade Team Sweden Jujutsu - men officiellt var namnet ”Svenska jujutsu-landslaget”. Vi tycket att det var viktigt att Team kom först och att vi satte kulturen och värderingar i laget som det allra viktigaste. Vi-känslan har alltid varit huvudfokus men samtidigt har alla i laget haft plats att utveckla sig individuellt och vi har alltid haft mycket fokus på deras individuella drivkrafter och personliga situation. Vi vill utbilda dem i att vara atleter i stället för att de ”bara” ska göra som vi säger. Att de har lärt sig att ta eget ansvar hoppas vi att de får glädje av efter sin idrottskarriär.
- Att vara ett team var centralt även i landslagsledningen. Vi delade visionerna med laget och det var hög kvalité och ansvarskänsla hos alla coacher. Jag är ohörd tacksam att jag har äran att ha jobbat med dem i alla år!
- Efter nio års arbete med landslaget hade vi hemma-VM i Baltiska Hallen. Under lagtävlingen var det William Seth-Wenzel som efter att han själv vunnit VM-guld tog ledarrollen och styrde laget så att de aktiva själva bestämde vad som var en bra uppladdning för lagtävlingen. Det var en fantastisk upplevelse för oss alla. Atleterna fixade det själv och gjorde det som kändes bra och tog till sist en bronsmedalj, vilket var en stor skräll. Att vi hade utvecklat en kultur som gav detta resultat kändes mycket bättre än någon individuell medalj. I och med detta fick vi belöningen för allt som vi hade jobbat med från början. Team, Vi, Hårt arbete, Ta ansvar, Njuta och Stolthet är nyckelord som alla som var med i Baltiska Hallen delade under lagtävlingen och efteråt.
Rob, du har också varit med och jobbat med grupper och team i xPlot. Vad är det ni gör?
– Mina kollegor i xPlot har en lång bakgrund inom innovation och entreprenörskap och de ser länken till idrotten eftersom det på många sätt är samma krav på personen. Lösningen på hur man går vidare med en affärsidé ser man inte alltid själv utan det kan vara bra att ha någon som berättar hur man kommer vidare. En viktig del är att se hur man kan få till företaget och fortfarande ha ett liv. Man ska hålla i längden
Hur kan man skapa ett hållbart personligt liv som entreprenör?
– De som arbetar i startups är på många sätt som elitidrottare med en stark känsla av att de vill åstadkomma något. Man ser efter möjligheter men har kanske inte all kunskap. Då får man se vem som kan hjälp till att bygga ett team. Man kan inte göra allt själv utan behöver andra människor runt sig. Den som bygger ett starkt team har störst chans att lyckas.
Del 4: Fjärde delen kommer att handla om proffsboxaren Klara Svensson som berättar om vikten av att om att arbeta systematiskt utan undanflykter eller ursäkter.
Creative Business cup är en internationella tävling men finalen 2020 som skulle arrangerats i Köpenhamn är nu inställd. Den svenska finalen hölls i mars 2020 med xPlot som arrangerar i samarbete med Lunds Kommun och Future by Lund. Inför den svenska finalen i Creative Business Cup medverkade fyra representanter med erfarenheter från toppidrotten för att inspirera entreprenörerna med sitt sätt att tänka på prestation. I panelen fanns William Seth-Wenzel, med VM- och EM-guld i jujutsu och student på KTH, Susanne Gunnarsson, med sammanlagt 17 VM- eller OS-medaljer i kanot, nu med jobb både som tränare, föreläsare och behandlingsassistent och Rob Haans, med flera egna VM-medaljer och numera svensk förbundskapten i jujutsu. Med på länk fanns Klara Svensson, före detta professionell boxare med flera VM-titlar och numera egenföretagare. Debatten leddes av Jakob Wikenstål med både akademisk examen inom sports management och erfarenheter inom entreprenörskap genom jobbplattformen Sportidealisten.
Samtalet kom att handla om hur det är att varje dag leverera något som tar en framåt och att hålla fast vid sina stora mål och drömmar. Det handlade också om hur man kan arbeta för att teamet ska fungera men också att våga vara självisk och tydlig när man ber om hjälp så att man får det man verkligen behöver.
Del 1: Susanne Gunnarsson – mental styrka
Del 2: William Seth-Wenzel – våga be om hjälp