Creatives & Changemakers

Rullstol av återvunna cykeldelar vinnare i svenska Creative Business Cup

Caroline Wendt
March 23, 2020

Den svenska finalen i Creative Business Cup hölls i nytt format i mitten av mars 2020 på Stenkrossen. Entreprenörerna i finalen presenterade intressanta idéer både inom hållbarhet och inom digital teknik. Vinnare blev SafariSeat, en stabil rullstol som tillverkas av delar från gamla cyklar.

In English.

Den svenska finalen i the Creative Business Cup genomfördes i ett nytt format för att begränsa antalet fysiskt närvarande personer. Evenemanget spelades in och direktsändes så att även de som inte kunde vara på plats fick en chans att uppleva finalen.

Det gick att se några trender i entreprenörernas idéer. De flesta idéer innehöll en tanke på hållbarhet, och det var allt från ett miljövänligt sätt att trycka och återanvända klädesplagg, förbättrade sätt att övervaka vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag och sätt att framställa näring ur havsmossa. Vissa idéer underlättar och förbättrar arbete, fritid och vardag genom digitala lösningar - för att lösa migranters pengatransaktioner, för att organisera publiceringar i sociala medier och för att ge historiska stadsvandringar. Idéerna mötte också utmaningar som socialt utanförskap, arbetslöshet och fattigdom.  

Vinnare blev Safari Seat vars idé är att förse handikappade barn och vuxna i utvecklingsländer med rullstolar. Tanken är att rikta sig till personer med låg inkomst i främst Afrika och som genom sitt handikapp kanske också har blivit isolerade i samhället. Rullstolen är terränggående, stabil och drivs med handpedaler. För att de allra fattigaste ska ha råd med stolen hoppas SafariSeat dels kunna lita på ett humanitärt stödsystem – men de personer som tjänar en aning mer skulle kunna ha råd med rullstolar genom att de betalar åtta dollar i månaden via sin mobiltelefon eller genom att försäkringsbolag täcker en del kostnader. Stolarna görs bland annat av återvunna cykeldelar och kostar inte mer än 300 dollar.

Juryns motivering: Att kombinera hjärta och hjärna är viktigt för en entreprenör. Denna entreprenör har lyckats med detta och använder sig dessutom av återvunna delar och lokal produktion. Företaget är nära att nå ut på sin marknad.

I juryn deltog Björn Englund (I Love Lund) Mikael Kotanidis (Chimney Group), Emily Johansson (SITE), Lottie Norrsen (Sten K Johansson), Rosa Rydahl (Stenkrossen) och Maria Lindwall (Business Sweden). Ordförande för juryn var Per Persson (Avdelningen för Hållbar Tillväxt, Lunds Kommun).

Här är de övriga finalisterna:

Vaquita Technologies är en startup från Lund som håller koll på vattenkvalitet på ett hållbart sätt. Genom att använda specialanpassade sensorpaket levererar företaget realtidsdata om algblomning och toxiner i våra sjöar och vattendrag. De uppkopplade sensorerna ger en omedelbar koll på vattenkvaliteten och dessutom tar man bort transporterna för provtagning av vattnet.

Atlas-flying money hittar en lösning för de migranter som vill göra pengatransaktioner till släkten, till exempel i Sydostasien. Genom att utveckla en app vill bolaget göra det lätt, snabbt och billigt att skicka pengar. Atlas idé är att de ska ta en avgift som ligger under 2 procent av den överförda summan och berättar att de kommer att arbeta med en ledande svensk bank.

Seatrient tillverkar en produkt som ger näring i pulverform. Basen i produkten är havsmossa som odlas på ön Saint Lucia i Västindien och produkten beskrivs som vegetarisk, allergenfri, GMO-fri och hållbart odlad. Dessutom skulle odling av produkten på ön hjälpa mot den inhemska arbetslösheten. Pulvret skulle produceras i Sverige och säljas online.

Vividye erbjuder ett hållbart alternativ till nuvarande färgningsmetoder för textilier, till exempel kläder. Med dessa entreprenörers metod kan man färga och avfärga plagg när som helst, samtidigt som textilens egenskaper bibehålls. På så vis kan man trycka textilier med ett mönster – och sedan tvätta bort mönstret och ersätta det med ett nytt. Det gör det möjligt för textilbranschen att omvandla och återvinna textilier och på så vis kan man minska tillverkningen av till exempel bomull, som har en tillverkningsprocess som är kostsam för miljön.

Rostr inc är en tjänst som integrerar sociala plattformar till en kanal där det är lättare för användaren att organisera publiceringar till relevanta kontakter. Appen finansieras genom att affärsverksamheter får köpa annonser på Rostr där de kan presenteras som förslag för användaren. Appen utvecklas i Lund och skulle kunna lanseras redan i oktober.

Be There Then är ett företag med en app som använder fotografier för att visa hur till exempel stadsmiljöer såg ut för länge sedan. Be Here Then var med redan i förra årets final och har sedan dess lanserat sin app och startat samarbeten med flera skånska städer, bland annat Lund. Nu är planen att utveckla appen så att den även kan visa framtiden, vilket skulle kunna vara aktuellt vid stora byggprojekt som till exempel Slussen i Stockholm. Be There Then letar också efter internationella partners.

I samband med finalen presenterade Björn Englund också I Love Lund som är ett nätverk med affärsänglar i Lund. I nätverket finns just nu 56 affärsänglar som hjälper entreprenörer med finansiering i form av lån, stöd eller köp av andelar men också mycket annat – som till exempel kontakter i ett mycket stort nätverk, de första råden, hur de ska handskas med kompetens och kapital och hur de kan skala upp och gå till kommersialisering.

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar