Future Living & Spaces

Smartare belysning på Ideon

Under oktober 2016 har Future by Lund teamet haft på sig smarta klockor för att kunna samla in data om vår hälsa i kontorsmiljö. Vi har registrerat data som puls, kroppstemperatur, kroppssvettningar och lite till för att kunna se ett beteendemönster och därefter anpassa ett ljus till vår unika arbetsmetod.

Just nu har det installerats en ny demo i Future by Lunds lokaler på Ideon. Denna demo består av dynamiskt ljus som varieras automatiskt samtidigt i både färgtemperatur och intensitet över dygnet. Rent fysiskt handlar det om armaturer från Auralight med dels 60x60 cm plattor i taket med tunable white och pendlade armaturer som också är med tunable white (Tunable white innebär att man har olika vita LED med olika färg osv och man blandar dessa genom att styra så de lyser med olika styrka för att "blanda till" just det specifkia vita ljus man vill ha) Styrningen sker med hjälp av utrustning från Zumtobel.

Belysningen ändras hela tiden både vad gäller färgtemperatur och intensitet samtidigt enligt ett förutbestämt schema med ett vitt ljus med en peak i det blåa området på förmiddagen och mer gulaktigt ljus under eftermiddagen för att mot slutet av arbetsdagen ha en mera röd ton. Hur vi reagerar på detta registreras och denna data samlas in och utvärderas. Dels med en jämförelse mot befintligt ljus men även att kunna skapa en mera anpassad kurva till just den specifika lokalen och aktiviteten som sker där. Som exempel kan vi få ett ljus som påverkar vår stressnivå och kan då få ner vår puls under intensiva dagar.

Wihlborgs fastigheter AB samarbetar i detta delprojekt med SP kring innovativ belysning på Ideon. Gemensamt testar de hur belysning kan styras i samverkan med dagsljuset så att effekterna inne i lokalerna blir så bra som möjligt för att de som vistas där ska kunna jobba och må bra. Samarbetet uppstod tack vare samtal mellan Ideon Open, SP och Wihlborgs inom ramen för Future by Lund.

Se även: Kortfilmer om ljus och välmående!
Och läs mer om ljus här på Lightning for People.

...
Relaterade filmer
No items found.
Relaterade blogg Taggar
Kontaktperson
Finansieras av
Fler projekt