Unexpected

Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.

Nya idéer testas och utforskas i Kosovo

Publicerad
May 14, 2025
En testyta för nya innovationspolicyer för den kreativa sektorn och samtidigt ett konkret innovationsarbete inom animation och kulturarv som ger inspiration och kontakter till Lund. Genom ett samarbete i Kosovo testar Lunds universitet och Future by Lund nya sätt att arbeta med innovation med de kreativa och kulturella sektorerna. Nyligen visades möjligheten att skapa en medborgardialog genom att animera på en husfasad i Kosovo och snart lanseras den skånska appen Be Here Then som ett sätt att levandegöra berättelser från den gamla basaren i Pristina – ett arbete som redan inspirerar när det gäller hur man kan levandegöra historia och arkeologi även i Lund.

Policyplattformen ekip är ett uppdrag från EU-kommissionen för att undersöka och föreslå innovationspolicyer för de kulturella och kreativa näringarna (KKN)*. I arbetet finns deltagare från hela Europa och det innefattar allt från intervjuer, workshops, analys och forskning till mer praktiskt arbete, till exempel genom att man i några av städerna (däribland Lund) arbetar med att se hur man kan bygga upp portföljer i en lokal kontext – och vad man kan lära sig av detta.

*(Vi använder här KKN men ser det som i stort sett synonymt till Kulturella och Kreativa Sektorer, KKS, och Kulturella och Kreativa Branscher, KKB).

Samtidigt arbetar Kosovo fram en nationell strategi för det som de kallar för ”den kreativa ekonomin”. I samband med detta har de velat ta del av erfarenheterna från ekip, vilket har lett till ett samarbete mellan Lunds universitet, Future by Lund, Anibar och UN Habitat i projektet Tu pa, tu bo i Kosovo. Där skapas en innovationsportfölj kring kulturarv och animation i Kosovo.

- Genom att låta Kosovo vara testyta för vårt sätt att jobba med innovation i portföljer får vi ett resultat som är intressant för hela Europa, säger Charlotte Lorentz Hjorth, Lunds universitet och projektledare för ekip. Det är spännande att arbeta med Kosovo eftersom de är väldigt öppna för att prova nya idéer. Där finns en tät kontakt mellan ministeriet och enskilda aktörer och det gör att potentialen att lyckas är stor.

I Kosovo har man velat prova portföljarbetet speciellt inom två områden: animation och kulturarv. Vad det gäller animation har man sedan några år tillbaka ordnat en stor, internationell animationsfestival i Peja. Dessutom driver man en egen populär animationsakademi. Det handlar också om kulturarv, ett prioriterat område i Kosovo som är rikt på arkeologiska fynd. Samtidigt är kulturarvet viktigt för människors identitet i ett land som präglats av konflikter. Genom att kombinera detta med ny teknik ges möjligheter för helt nya sätt att berätta.

Under våren visades en animering på det gamla domstolshuset i Vushtrri – ett hus där många människors öde har avgjorts. Det här gjordes för att kunna omforma byggnaden och skapa en ny funktion samtidigt som man tar till vara dess historiska och arkitektoniska värde.

- Genom animeringen hoppades aktörerna sätta i gång människors fantasi och väcka deras intresse för vad kan man skulle kunna ha för verksamhet i huset. Animeringen är alltså ett sätt att starta en medborgardialog, berättar Birgitta Persson, som var på plats och presenterade projektet Tu pa, tu bo tillsammans med Charlotte Lorentz Hjorth från Lunds universitet

Läs artikeln om animeringen i Vushtrii hos Anibar

I Kosovo har också ett arbete med att levandegöra berättelser om den gamla basaren i Pristina gjorts genom det Malmöbaserade appbolaget Be Here Then. Här används animering, historiska bilder och människors berättelser så att de kan visas i en app i betraktarens mobil. I framtiden kan man på liknande sätt levandegöra och tillgängliggöra intressanta arkeologiska fynd från romartiden i Kosovo, och i detta arbeta kommer arkeologer från Lund att vara inblandade.

Allt utforskande som görs i Kosovo ger prov på möjligheter som kan praktiseras även till exempel i Lund. Under våren har det gjorts ett första test av att tillgängliggöra arkeologiska fynd i Drottens kyrkoruin genom en animering och det förs diskussioner om hur ny teknik kan användas för att levandegöra de rika fynden i Uppåkra.

- Genom att vi tänker på skärningspunkten mellan berättelser, kultur med teknik som en portfölj uppstår många idéer om lösningar och möjliga samarbeten, menar Birgitta Persson. Vi har redan konkreta och intressanta möjligheter till samarbeten i Kosovo för aktörer i vår närhet.

Fotnot: ekip görs med stöd av EU-kommissionen

Tu på, tu bo görs med stöd från den svenska regeringen.