Unexpected

Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.

Unexpected ser på framtidens klädindustri

Publicerad
May 26, 2025
Hur kommer de kläder vi använder att produceras i framtiden? Vad kommer det digitala produktpass som förväntas införas betyda för konsumenterna och hur kommer kläderna att levereras, återcirkuleras, repareras och återvinnas? Branschen står inför stora förändringar och det ger möjlighet till många nya kreativa innovationer. Under Unexpected – arts and science innovation forum den 4 juni kommer det här att vara ett av spåren som besökarna kan välja att inspireras av!

Illustration av Blenda Averfalk.

Just nu håller EU på med att utforma hur ett Digital Product Passport skulle kunna se ut. Tanken är att varor ska förses med digital information, där det skulle kunna framgå var och hur de är producerade men också hur de kan repareras och återvinnas.  DPP ses som en möjlighet till en mer hållbar industri, till exempel inom mode- och textilbranschen som är ett av de första områden där kravet på DPP kommer att införas. DPP öppnar också upp för helt nya möjligheter – till exempel kan producenter skapa en mer interaktiv kundrelation, där konsumenter själva kan lägga till information om produkten. Det skapar även nya affärsmöjligheter på andrahandsmarknaden. Då informationen i DPP kan verifieras genom block chain blir det lättare att garantera att varor, som till exempel märkesvaror, verkligen är äkta och därmed också att genomskåda vilka varor som är plagiat.

Under Unexpected den 4 juni kommer deltagarna att kunna utforska hur praktiska metoder och digitala verktyg omformar mode- och textillandskapet. När hantverk möter teknik, cirkularitet driver nya affärsmodeller och det digitala produktpasset låser upp transparens kan det leda till djärv innovation i ett framåtblickande område som ger upphov till kreativa genombrott och öppnar upp nya möjligheter för påverkan och investeringar.

Modedesignern Blenda Averfalk, SyncMode Studios, kommer att berätta om ekodesign. Förr kunde en designer fokusera på att göra ett modeplagg – nu startar arbetet med att välja ett hållbart material och fortsätter med design och tillskärning av plagget med så litet spill som möjligt. Samtidigt behöver man planera för att plagget kan repareras och till sist tas isär när det inte längre används. Genom att kombinera hantverk med teknik vill Blenda Averfalk ompröva hur mode skapas, upplevs och skalas upp på ett mer ansvarsfullt och framåtblickande sätt.

Klas Hjort är forskare på Lunds universitet och har ägnat över 20 år åt att forska om returhantering, med särskilt fokus på handelns digitalisering och transformation. Hans arbete spänner över områden som konsumentbeteende, cirkulär ekonomi och systemlösningar för mer resurs- och transporteffektiva returflöden. Klas Hjorth är verksam inom forskningsmiljöerna Alliance for Sustainable E-commerce och Centre for Retail and Logistics vid Lunds universitet, där han arbetar nära företag och samhällsaktörer för att driva utvecklingen av hållbara och datadrivna affärsmodeller.

Medverkar gör även Lars Mattiasson, projektledare för Textile & Fashion-portföljen på Future by Lund. Lars Mattiasson har en bakgrund inom entreprenörskap och innovation. Som medgrundare av Sveriges första KKN-inkubator, The Creative Plot, blandar han kreativa och affärsmässiga perspektiv för att driva tillväxt. Han är specialiserad på hållbara och cirkulära textillösningar och deltar i flera projekt som driver utveckling både lokalt, nationellt och internationellt. I sin presentation visar han hur det digitala produktpasset (DPP) kan förändra mode- och textilindustrin i grunden – genom att skapa nya affärsmodeller och öppna upp för spännande investeringsmöjligheter.

Än är det inte för sent att anmäla sig till Unexpected den 4 juni

Mer att läsa:

MCRS: Hållbar tillverkningsindustri testas i Lund

Hur kan DPP påverka den kulturella och kreativa branschen?

DPP visar vägen för framtidens tillverkning

Future by Lund | Nyheter | ”DPP kommer att innebära att alla steg i kedjan måste vara transparenta”