Portföljen ska accelerera utvecklingen av ny fermenterad mat till en etablerad livsmedelskategori, som en del i proteinskiftet bort från animaliskt protein och därmed bidra till att minska koldioxidutsläpp och metanutsläpp samt att avbryta framtida ökning av betesmark och avskogning. För att lyckas måste aktörer i hela systemet samverka. Värdekedjan för den nya livsmedelskategorin ska optimeras i förhållande till angränsande värdekedjor för biomassa.
Tekniken behöver utvecklas till att bli kommersiellt gångbar, från labbskala till industriskala, och bli tillgänglig och användbar för nya aktörer. Slutprodukter måste förbättras nutritionellt, sensoriskt och hållbarhetsmässigt, och upplevas som prisvärda, tillgängliga och attraktiva av konsumenterna. Nya produktnamn kommer att vara en del av människors vardag, lagstiftningen behöver uppdateras och nya standarder tas fram. En kunskapsnivåhöjning ska genomföras i hela värdekedjan och nya talanger behöver ges utrymme att utvecklas.
Biotech Heightsär namnet på en satsning som också är en fysisk plats med labbinfrastruktur och ett innovationsekosystem.