I Future by Lund grupperar vi allmänna samhällsutmaningar i temaområden: Digital Cities & Citizens, Creatives & Changemakers, Moving Things & People, Future Living & Spaces och Ideas & Science for Society. Inom dessa teman arbetar Future by Lund med innovationsportföljer som ett tillvägagångssätt för att utveckla ekosystemets tillväxtområden. En portfölj koordineras tillsammans med utvalda partners och en gemensam strategi för utveckling skapas genom ett arbete i det vi kallar för den gula zonen. (se zonmodellen)
Portföljer handlar om förflyttning eller transformation av ett område, större än enskilda organisationer, individer eller projekt. En portfölj kan till exempel drivas av ändrad lagstiftning, nya tekniska möjligheter eller viljan att lösa en samhällsutmaning. Genom att arbeta i portföljer har vi som målsättning att inte enbart föda en innovation utan en palett av innovationer och en omställning.
Att definiera en portfölj och formulera utmaningen är viktigt för att kunna visa en yta där aktörer kan gå in och arbeta tillsammans för att åstadkomma något nytt, men också för att göra portföljen investeringsbar.
Nedan finns de portföljer som Future by Lund arbetar med för tillfället. Nya portföljer tillkommer efterhand.
Tema, portföljer och projekt inom specifika områden kopplas ihop genom vanliga utmaningar och frågeställningar.
Teman är en övergripande nivå, därefter kommer en portföljnivå som i sin tur byggs upp genom specifika projekt.
Ett portfölj koordineras tillsammans med utvalda partners och en strategi för portföljutveckling skapas.
Ett projekt har ett definierat syfte där man arbetar tillsammans med partners med budget och specifika leveranser.
Gemensamma funktioner i portföljer:
• Kartläggning av partners och projekt
• Identifiering av uppgifter och projekt
• Användning och utveckling av LIEPT-modellen
Sensorer, sammankopplade datakällor och mobildata formar grunden för realtidsstaden. I Future by Lund arbetar vi med lösningar för den framtida staden vilka bygger på realtidsinformation där människor, organisationer, infrastruktur och sensorsystem samarbetar för att skapa en hållbar miljö med hög livskvalitet. Detta gör även att staden blir mer öppen, bidrar till att mer delaktighet skapas och till att demokratin i en bredare mening ökar. Här arbetar vi bland annat med digitala boendeplattformar, styrning och förståelse av mobilitetsflöden, miljöinformation i staden samt ökad säkerhet för cykeltrafik.
IoT-testbäddar handlar om att erbjuda möjlighet att testa och utveckla nya tjänster och produkter med hjälp av IoT-teknik. Future by Lunds testbäddar syftar till att bort barriärer och erbjuda tekniker, system och processer.
En portfölj som undersöker användningen av system för att samla in information, göra bearbetning och utbyta information mellan system och aktörer.
Portföljens fokus ligger på insatser kring förståelse av flöden inom mobilitet, att kunna mäta och agera samt att presentera underlag till såväl beslutsfattare som medborgare. Samtidigt undersöks även områden som rör fordon och till exempel samspel mellan fordon och infrastruktur.
I Future by Lund arbetar vi med lösningar för det framtida samhället vilka bygger på realtidsinformation där människor, organisationer, infrastruktur och sensorsystem samarbetar för att skapa en hållbar miljö med hög livskvalitet.
System, idéer och teknik gör förändring möjlig, men människor får det att hända. Ett samhälle i förändring behöver kreativa och drivande individer inom den egna organisationen men också utanför för att medskapa en dynamisk innovationskultur där det är naturligt att samarbeta över organisatoriska och kunskapsmässiga gränser. Kulturella och kreativa kompetenser är viktiga för att katalysera och möjliggöra samskapande i mellanrummet där det nya föds och får växa till sig. Future by Lund verkar för att det ska vara självklart att samarbeta med de kreativa sektorerna och även att det kan vara dessa som driver utvecklingen i ett område.
När kriser hotar grunden i vårt samhälle är vår inre kraft att känna meningsfullhet viktigare än någonsin. I samverkansinitiativet Existential Resilience, skapat av Lunds universitet, samlas 17 partners för att utforska meningsskapande genom kontemplation, estetik och medkänsla.
Visionen för innovationsportföljen är att göra det möjligt att streama liveevenemang där den "digitala" publiken har kontroll över vem och vad man ska zooma in på, inte bara i fråga om bild utan även ljudmässigt.
Vilka är möjligheterna att utveckla nya typer av ledarskap och sätt att organisera oss för att försvara och stärka mänskliga rättigheter och yttrandefrihet?
Det finns för närvarande över 700 UNESCO-biosfärer och sju av dem finns i Sverige. Genom att Storkriket, inom kommunerna Lund, Sjöbo och Eslöv, kandiderar kan det bli åtta. Storkriket är unikt eftersom det har integrerat den kulturella dimensionen i kandidaturen.
Att kombinera förmågan att berätta, med tillgången till forskningsdata och användningen av ny immersive tech utvecklar och skapar nya sätt att berätta historier på.
Nya globala regelverk och EU:s textilstrategi med det digitala produktpasset (DPP) förändrar mode-och textilindustrin –från råmaterial och produktion till användning och återvinning.
Mobilitet och olika flöden är några av stadens viktigaste funktioner men är samtidigt också några av de svåraste utmaningarna. Inom Future by Lund arbetar vi med projekt med flera olika fokus. Ett är att lösa omedelbara utmaningar som klimat, utsläpp, buller och säkerhet. Här arbetar vi framför allt med elektrifiering av stadens transporter. Ett annat fokus är attraktiva mikroflöden (gång, cykel, elsparkscyklar med mera) som är en del av att skapa en mer hälsosam och meningsfull livsstil i staden. Vi fokuserar också på olika tjänster och lösningar som levererar mobilitet som en tjänst samt på agil planering- och realtidsstyrning av stadens flöden. Dessutom arbetar vi på projekt som fokuserar på en människocentrerad mobilitet. Möjligheten att få tillgång till vård och omsorg, arbete, skola, handel och fritidsaktiviteter påverkas av mobilitetssystemets utformning, och av de sociala processer som omger det. För att på allvar skapa en människocentrerad mobilitet behövs därför att en bredd av aktörer involveras för att hitta nya lösningar.
Portföljen syftar till att i samverkan med såväl offentliga som privata aktörer utveckla olika koncept som tar hänsyn till olika individers och gruppers behov.
Portföljen elektrifiering av stadens transporter fokuserar på olika lösningar för att ersätta förbränningsmotorer med elbaserade alternativ. Det handlar inte enbart om att byta själva framdrivningstekniken utan är ett skifte utifrån ett systemperspektiv.
Genom att ta ett helhetsgrepp (med fokus på logistik, beteende, livsstil, förpackning, leverans och stadsplanering) syftar denna portfölj till att skapa ett effektivt och konkurrenskraftigt handelssystem.
Future by Lund arbetar med olika nya boende- och arbetsplatskoncept vilka kombinerar tekniska lösningar med nya beteendemönster, till exempel inom mobilitet och konsumtion. Koncepten skapar nya kvaliteter för individer och för människor i sociala sammanhang, samtidigt som de bidrar till en mer hållbar utveckling. Här arbetar vi med robusta, cirkulära och klimatneutrala lokala lösningar i staden, till exempel för energi och vatten.
Portföljen fokuserar på olika aktiviteter för att driva fram lösningar för en klimatneutral stad. Fokus ligger på staden Lund och de satsningar som Lunds kommun leder.
Portföljen visar på de nya lösningar som i grunden håller på att förändra stadens energisystem för värme, kyla och el. Till detta kommer också det ökade behovet av att ta fram lösningar som är resilienta och kan fungera under olika former av kriser.
Genom cirkulära lösningar, bättre hantering av olika vattenkvaliteter och mellanlagring av regnvatten kan vattnet i större utsträckning bli en resurs.
Bra nya idéer förflyttar vårt sätt att tänka och väl genomförda projekt förändrar samhället. Inom Future by Lund letar vi ständigt efter nya utmaningar, idéer och teman som bidrar till förändring, innovation och hållbar utveckling. Det kan till exempel handla om att lära av rymd och rymdteknik för att skapa mer robusta system på jorden. Portföljen Biosolutions samlar idéer, projekt och aktiviteter som bygger på användandet av biomassa (som råvara) i kombination med bioprocessteknik för att skapa applikationer inom olika användningsområden (t.ex. kemikalier, bränslen, livsmedel, läkemedel). Området är inte nytt men i och med att nya biotekniska verktyg skapas i högt tempo i kombination med databaserad utveckling så öppnas det snabbt upp för nya lösningar som kan skapa nya samhällsvärden som till exempel kan ersätta fossila råvaror med nya material och ersätta animaliskt protein med fermenterat protein.
Portföljen är tänkt att accelerera utvecklingen av ny fermenterad mat till en etablerad livsmedelskategori, som en del i proteinskiftet bort från animaliskt protein och därmed bidra till att minska koldioxidutsläpp och metanutsläpp samt att avbryta framtida ökning av betesmark och avskogning.
Här hittar du de aktiviteter och events som vi vill lyfta och som på något sätt är kopplad till Future by Lund.