Vi är en fristående organisation och ekonomisk förening.
Startpunkten för innovationsplattformen var en idé om att öppna staden som testbädd.
Vi är många parter som samskapar och utvecklar ihop.
Organisationer och företag som är medlemmar i Future by Lund.
Vi utvecklar hur många kan innovera tillsammans.
Utforska portföljerna inom våra fem innovationsområden.
Utforska material om våra internationella aktiviteter med och tillsammans med våra partners.
Här samlar vi studier och rapporter relaterade till innovationsplattformen.
Arbetet kring ekodesign, resilient, cirkulär och hållbar tillverkning var i centrum för Policy Assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund.
När Unexpected Arts and science forum arrangeras i början av juni kommer ett av spåren att vara värderingsdriven innovation. Men vad har egentligen värderingar med innovation att göra?
Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna inom denna kategori.
Tänk om julskinkan inte kommer från en levande gris utan istället odlas fram i en bioreaktor på en bondgård?
Biotech Heights är en innovationsplattform för forskning och innovation, bildad för att bidra till att svensk industri utnyttjar potentialen med bioteknik.
SmiLe Venture Hub har alltid varit framgångsrik men den senaste tiden har intresset varit extra stort.
Intresset och energin var på topp när Biotech Heights bjöd in till en dag med fokus på framtidens livsmedel och material.
I OECD/OPSI:s nyhetsbrev i mars 2024 presenteras LIEPT-modellen, som plockats fram i Lund av Lunds universitet och Future by Lund.
Det finns många mätetal som visar hur bolag förändras och utvecklas – men hur gör man för att följa utveckling av ett helt system av innovationsaktörer, till exempel i Lund?
I en tid av stora förändringar är det viktigt att samhället hittar effektiva sätt att arbeta för att möta nya utmaningar.
När det är dags att summera Future by Lunds första år som egen ekonomisk förening hittar vi en härlig mix av arbete på många olika områden.
För ungefär tio år sedan startade Vinnova innovationsplattformar i sex svenska städer – och Future by Lund är en av dem.
Efter Future by Lunds omstart i januari 2023 börjar föreningen nu få upp tempot, både genom det vi gör tillsammans med våra partners och medlemmar och genom nya projekt.
Ibland är det arbete som flera aktörer utför tillsammans grunden till att en plats blir en stark nod inom ett område.
Inom delar av arbetsmarknaden är bristen på kompetent arbetskraft stor, samtidigt som ett många unga går arbetslösa.
I Lund finns science parks som Medicon Village, Ideon och Science Village, ett högt rankat universitet, MAX IV och ESS, en kommun som arbetar med klimatneutralitet.
Nu har det blivit dags att sammanfatta plattformarnas arbete.
Som ett led i arbetet med Lund som innovationsdistrikt är Future by Lund med i The Global Institute on Innovation District (GIID), en internationell sammanslutning för städer.
Under året har Future by Lund gått med i The Global Institute on Innovation District (GIID), som är en internationell sammanslutning för städer som arbetar med utveckling av sina innovationsdistrikt.
Vilken klimatsäker, god och nyttig mat äter vi i framtiden och hur tillverkas, odlas och förpackas den på ett mer hållbart sätt?
Det medicinska ultraljudet, Bluetooth, den konstgjorda njuren, cykelhjälmen från Hövding samt duschen som sparar vatten är innovationer som alla föddes i Lund.
Det finns en rad faktorer som ökar möjligheterna att innovationer ska uppstå. Det kan vara närhet mellan olika verksamheter och inbyggda möjligheter att det uppstår oväntade möten mellan olika aktörer.
Future by Lund bjöd in till ett webbinar och en workshop om Lunds innovationsekosystem.
Danmark har en framgångsrik industri inom Life science och bioteknik där Biotechbyn Kalundborg är en viktig nod.
För tio år sedan satsade Vinnova på innovationsplattformar i några svenska städer – Borås, Göteborg, Kiruna, Lund, Stockholm och med tiden också Umeå.
Future by Lund är en medlemsorganisation där universitet, kommun och näringsliv har en plattform att arbeta tillsammans.
På Future by Lunds föreningsstämma i slutet av november 2022 valdes första styrelsen för den nybildade ekonomiska föreningen.
Innovationsplattformen Future by Lund startade 2012 som ett Vinnovafinansierat projekt med Lunds kommun som huvudman.
Astronauten och fysiologen ”Jim” Pawelczyk har åkt 256 varv runt jorden och undersökte samtidigt hur detta påverkar människokroppen.
I september besökte Lunds Nyföretagarcentrum (LNC) och delar av deras nätverk forskningsanläggningar som CERN och ESRF-EBS i Schweiz och Frankrike.
Med Perituskliniken har Medicon Village fått en ny typ av verksamhet på området – en verksamhet som utför diagnostik, behandling och vård inom urologi.
Sedan slutet av 2021 är professor Trevor Forsyth ny föreståndare för LINXS.
ESA BIC Sweden startade verksamhet på Ideon Innovation under hösten 2021.
I Ekska huset, det fina korsvirkeshuset intill stadsbiblioteket, går det att besöka International Citizen Hub Lund.
2024 kommer fastighetsprojektet the Loop att stå färdigt i Science Village i Brunnhög.
I december 2021 var Skanska klara med byggnaderna på ESS – men den operativa starten flyttas ändå från 2025 till 2027 eftersom pandemin har försenat arbetet med instrumenten.
Exoplaneter, utmaningar i världshaven, kortare duschningar och mikroorganismer som kan odlas på hushållens avfall.
Lund är ett centrum för innovation och entreprenörskap. Nu ska Lunds innovationsekosystem analyseras för att ge en överblick över resurser och möjligheter.
AI kan göra stor nytta i vården, bland annat genom att skräddarsy behandlingar för enskilda patienter, genom att ställa säkrare diagnoser och att snabbutbilda personal i nya kompetenser.
Den 21 oktober 2019 var en betydelsefull dag för Lund. Det var dagen då FN via UNOPS var med och invigde sitt första globala innovationscenter i Europa på Ideon Science Park.