Elaborator, ett forskningsprojekt inom EU Horizon

Lunds kommun och Future by Lund deltar i ett EU Horizon forskningsprojekt kallat Elaborator där 12 städer i Europa provar lösningar för att skapa en mer hållbar och säker stadsmiljö med fokus på transporter. Som en del av detta arbetar projektet med att använda olika tekniska lösningar för att bättre förstå hur trafiksituationen ser ut.

Vid Östra Mårtensgatan i centrala Lund testar projektet att använda en bildbaserad sensor från AXIS Communications, vilken gör analysen direkt i enheten och därefter endast skickar vidare statistik om antal fordon som passerat samt beläggningsgrad på parkeringar. Inget material spelas in eller sparas.

Så här ser det material ut som skickas vidare och in till projektets IoT-plattform via LoRa:

Payload_hex: 1d0136000200da031d2ba619af0105008909d122 (2024-07-08 09:40). Vilket i den insamlande plattformen översätts till:

Bilar

Österut: 284

Västerut: 6566

Lastbilar och skåpbilar

Österut: 54

Västerut: 425

Bussar

Österut: 2

Västerut: 5

Cyklar, mopeder och motorcyklar

Österut: 985

Västerut: 2441

Människor

Österut: 985

Västerut: 8913

Den tekniska lösningen är uppsatt för att uppfylla IMYs (Integritetsskyddsmyndighetens) krav och regler för mätning av trafikflöden på allmän plats och är alltså inte tillståndspliktig då ingen känslig information är åtkomlig på distans från mätutrustningen. Liknande lösningar finns redan installerade på andra platser i Sverige.

Projektet utnyttjar den öppna IoT-testbädd som finns i Lund och som möjliggör att man kan testa fritt bland annat att koppla upp enheter via LoRa.

Läs mer om Elaborator

Vad är LoRa?

LoRa står för Long Range, och är en patenterad trådlös digital dataöverföringsteknik. LoRa används för att bygga trådlösa nät på licensfria frekvenser över större ytor. LoRa möjliggör överföring av data över långa sträckor. Fokus är låg energiförbrukning, lång räckvidd och låg BER (felfrekvens i dataöverföringen). LoRa är en hårdvaru- och fabrikatsoberoende standard.

Vad är IoT?

Maskiner, fordon och byggnader kan ha inbyggd elektronik och internetuppkoppling. IoT kommer6 från engelska Internet of Things, och kallas även ibland sakernas internet.

Projektpartners

Projektet i Sverige görs i ett samarbete mellan Future by Lund, Lunds kommun, Sensative och Linköpings Universitet, med stöd av AXIS communications.