Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
”Vi ser möjligheten att Lund kan bli matvärldens Silicon Valley” – så säger Ida Svensson, förändringsledare inom framtidens mat på Tetra Pak. I Lund finns bland annat samarbetet Biotech Heights, där Tetra Pak och LTH verkar för att skapa ett centrum för forskning och innovation inom bioprocessteknologi. I detta ser Ida Svensson potentialen att förse världens växande befolkning med säker och god mat – kanske till och med genom att mata mikroorganismer med koldioxid!
Biotech Heights är en innovationsplattform för forskning och innovation, bildad för att bidra till att svensk industri utnyttjar potentialen med bioteknik. Med bioteknik kan beroendet av fossil råvara minskas och andelen växtbaserad mat ökas. Mycket har hänt sedan Vinnova godkände projektansökan i december 2023. På plattformen har flera projekt redan startats – om bland annat tång, potatis, vatten och lokaler – och till våren kommer ett matlagningsprogram där lyssnarna får föreställa sig att de smakar och använder framtidens mat!
Ett fyrtiotal deltagare från hela Europa samlades i Lund för att starta ekip, ett stort policyprojekt för utveckling av innovationsekosystem inom de kulturella och kreativa näringarna. Arbetet innebär bland annat att man tillsammans ska arbeta fram policyrekommendationer för innovation som gör att de kulturella och kreativa näringarna kan hjälpa Europa till en digital, hållbar och grön omställning. ”Efter de inledande dagarna är jag fylld av optimism”, säger Katarina Scott.
Ett av de projekt som Future by Lund arbetar med har det spännande namnet Tu pa, tu bo. Uttrycket är albanska för Se och göra - men innehåller så mycket mer än så. I projektet arbetar Future by Lund med UN Habitat och Anibar i Kosovo, med Lulzim Hoti som projektkoordinator i Kosovo. Här ger han intressanta insikter i hur han tänker på Tu pa, tu bo – bland annat som ett meningsfulla koncept och en kollektiv visdom om hur man kan förstå världen.
Hur skapar vi tillit mellan organisationer, myndigheter, företag och medborgare? Kan en stad vara en bra utgångspunkt för att åstadkomma ett hållbart samhälle? Och kan vi inrätta en ombudsman för kommande generationer i Lund Innovation District? Detta och mycket mer var i fokus när värderingsdriven utveckling av Lund Innovation District diskuterades under det senaste arrangemanget. Medverkade gjorde Neshan Gunasekera från Raoul Wallenberginstitutet, Anna-Karin Poussart, Biosfärområde Storkriket, Bobby Forshell, Point of Value, Despina Christoforidou, Lund University School of Industrial Design och Birgitta Persson, Future by Lund.
Ett överflöd av grön och billig el genom lokal delning av resurser samtidigt som man avlastar det överliggande nätet genom energigemenskaper. Det är entreprenören Jonas Birgerssons förhoppning för framtiden – och i det stora samverkansprojektet CoAction Lund gör hans ViaEuropa sin första kommersiella installation, för att verifiera både den tekniska lösningen och affärsmodellen. Vid årsskiftet 2024/25 kopplas två olika fastighetsägare i Brunnshög ihop och delar på energi via ett nytt parallellt elnät i en energigemenskap.
Nära 40 studenter på kursen Produktinnovation på Ingvar Kamprad Designcentrum fick i uppgift att hitta nya eller glömda användningsområden för materialet hampa. Hampa är ett miljövänligt material med ett stort användningsområde och det visade studenterna genom ett brett utbud av innovativa produkter – och de presenterade allt från en ryggsäck i kombination med picknickfilt, ett förkläde för kvinnliga kockar och reselakan till ljudabsorberande möbler, surfingbräda, mugghållare till bilar och stora planteringskärl. Denna uppgift utvecklades av Lars Mattiasson på Future by Lund, som var kursens uppdragsgivare i år, med syfte att använda studenternas koncept i FBL:s nuvarande arbetet med framtidens tillverkningsindustri.
Hur blir mitt arbete meningsfullt? Hur kan jag understödja andras existentiella välbefinnande genom mitt arbete? Hur kan vi gemensamt arbeta för en mer hållbar framtid? Om det finns något som förenar olika samhällssektorer så är det att de existentiella dimensionerna av vad det är att vara människa har betydelse överallt. Lund universitet fångar upp detta med begreppet existentiell hållbarhet och den 21 november finns det möjlighet att lyssna till vad begreppet betyder i olika yrkesroller, bland annat för strateger inom klimat och hållbarhet men också för de som jobbar inom vård, skola och social omsorg. Anmälan är öppen till den 14 november!
Sedan våren 2023 är Lund genom Future by Lund med i GIID, The Global Institute on Innovation District, ett internationellt samarbete för utveckling av innovationsdistrikt. I verksamheten ingår 45 städer i 16 länder. En viktig del av arbetet är att byta erfarenheter med varandra genom medlemsmöten där olika beståndsdelar i distrikten diskuteras. I oktober 2024 medverkade Lund för att tillsammans med andra diskutera distriktens styrkor och arbetssätt.
Nu är arbetet med Kosovos nationella strategi för Creative Economy igång – och Lunds universitet och Future by Lund deltar i arbetet tillsammans med kulturministeriet, industriministeriet och utbildningsministeriet i Kosovo samt UNDP och British Council. Lunds roll är att bidra med metoder för innovation, portföljer, ekosystem och med uppkoppling till EU via policyprojektet ekip.
I snart två år har det gemensamma arbetet pågått med att förstå vilken kapacitet för innovation som vi har tillsammans i Lund. Vi har undersökt vad invånarna i distriktet tycker är viktigt för att det ska bli en extraordinär plats för innovation och vi har diskuterat distriktet utifrån olika ämnen vid nio tillfällen. Nu är det dags att ta nästa steg och göra ännu mer verklighet av våra gemensamma ambitioner. Välkommen till Lund Innovation Talk om "International community building and governance of the District" den 26 november klockan 16!
Under marken i Uppåkra, strax söder om Lund, döljs en fornlämning av ett av norra Europas största maktcentrum under järnåldern. I över 1100 år levde människor här, och hittills är endast en mycket liten del utgrävd. Här arrangerar Uppåkra Arkeologiska Center bland annat Uppåkradagarna och nästa års program kommer att finnas också digitalt. Digital teknik och arkeologi har på många sätt visat sig vara en riktigt bra kombination i allt från hur utgrävningar görs till att Uppåkra finns som skolmaterial genom Minecraft. Och i framtiden kanske besökarna möts av hologram och projektioner som gör järnåldern levande igen!
Nu har en resvaneundersökning skickats ut till cirka 25 000 personer med arbetsplats i Lund. Undersökningen är en del av det stora samverkansprojektet CoAction Lund, där över 25 verksamheter arbetar tillsammans för att skapa ett klimatneutralt Lund till 2030. Svaren kommer ge underlag för hur arbetsgivarna kan göra en grön resplan med olika insatser för att hjälpa sina anställda till mer hållbara arbetsresor och kommer att visa hur stort koldioxidavtryck arbetsresorna har.
I Lund pågår ett strategiskt arbete med att utveckla stadens innovationsdistrikt. En del i arbetet är att genomföra öppna diskussioner kring utvalda teman, som till exempel om stora bolag med R&D-verksamhet i Lund, om lab och testbäddar och kring planer som gjorts för utvecklingen av området. Intresset från Lunds olika intressenter har varit mycket stort. Under 2024 är ambitionen att fortsätta med samtal om ett nytt temaområde i månaden, som till exempel kring talangattraktion, om innovationsportföljer och om innovationsdistriktets internationella nätverk. Nu kan du skriva upp dig för att få kommande inbjudningar!
Under hösten presenterade Sparbanken Skåne rapporten Vår framtid, som är en oberoende årsrapport om utvecklingen för klimatomställningen i Skåne. Rapporten har tagits fram i samarbete med Øresundsinstituttet och innehåller fakta om klimatutsläpp och jämförelser lokalt och regionalt. Patricia Håkansson är hållbarhetschef på Sparbanken Skåne och berättar här om bankens arbete för en hållbar framtid.
EU har beslutat att större företag ska göra en årlig hållbarhetsrapport, där de anställdas pendling ger möjlighet till stora förbättringar. Genom effektiv hantering av anställdas transporter kan betydande minskningar av koldioxidutsläpp uppnås, samtidigt som de anställdas hälsa förbättras. Lundabolagen Trivector och Backtick presentar nu tillsammans Travalytics som hjälper företag att arbeta med hållbara pendlingsresor. Under hösten 2024 kommer Travalytics att testas inom projektet CoAction Lund.
I många städer finns övergivna äldre byggnader som är viktiga för en plats identitet och kulturarv och samtidigt finns ett behov av lokaler för nya verksamheter. För att starta ett idéarbete om vad dessa fastigheter skulle kunna användas till kan bilder projicerade på byggnaden vara en effektfull metod – något Future by Lunds partner Anibar visade när de använde animation som ett sätt att visualisera nytt innehåll i ett före detta hotell. Det här är ett exempel på hur också Future by Lund kan arbeta med kombinationen av ny teknik tillsammans med kulturella och kreativa näringar, ett spännande område med stor potential.
2023 var året då Ideon fyllde 40 år – och samtidigt passade man på att organisera om verksamheten. Av de tre bolagen Ideon Innovation, Ideon Open och Ideon AB bildades Ideon Science Park. Ideon Science Parks ger affärsutveckling för bolag inom Tech och Deep Tech, både på Ideon och när det passar i hela Skåne. I en intervju berättar vd Anders Nilsson och vice vd Lotta Wessfeldt om hur Sveriges första forskningspark nu formas för att fortsätta verka för hållbar tillväxt i södra Sverige.
Arbetet med att göra Storkriket i de tre kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo till ett biosfärområde har tagit ett stort och viktigt steg - nu har regeringen nämligen beslutat att skicka ansökan vidare till Unesco i Paris och beslut väntas om ett år. Området har hög biologisk mångfald och förser många med mat och vatten, men i ansökan betonas också det rika kulturlivet. Anna-Karin Poussart, Lunds kommun, är projektledare för arbetet med Biosfärområde Storkriket och berättar vad som händer nu.
Hur kan AI vara med och skapa framtiden för kulturella och kreativa näringar? Det ämnet arbetade en grupp av aktörer från Lund med omnejd med under en två dagars workshop ledd av Lunds universitet och Future by Lund, där resultatet kommer att medverka till att skapa EU:s kommande policyer. I arbetet såg deltagarna på hur AI kommer att påverka inom de tre innovationsportföljerna ”Fashion & textile transformation”, ”Archaeology and Immersive tech” och ”Personalised digital concerts” – och diskussionerna visade att humanistisk, faktasäkrad och tekniskt nischad AI står högt på önskelistan.