Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
Forumet Unexpected ställde de existentiella frågorna redan i inledningen genom performencegruppen Sisters Hope, bjöd på framtidens mode när fysiska modeller och avatarer från spelvärlden tillsammans visade nya kreationer på scen och presenterade hur en avatar kan användas för att teckenspråkstolka teater. Det här var inslag under en fullspäckad dag som presenterade några av Lunds universitets innovationsområden inom kulturella och kreativa näringar och som lyfte diskussionerna om hur man kan skapa internationellt uppkopplade och inkluderande innovationsekosystem. Forumet lockade mer än 200 personer från hela Europa till Mejeriet i Lund.
De flesta vet att spade och borste är viktiga redskap vid en arkeologisk utgrävning – men kanske är det inte så välkänt att arkeologerna numera använder också drönare, scanner, 3D-modeller och GIS-data. I Lund arbetar arkeologerna i Lund University Digital Archaeology Laboratory, det vill säga DARKLab, sedan femton är tillbaka med Lunds universitets Humanistlaboratorium för att utveckla användningen av nya teknologier. Den digitala arkeologin i Lund har blivit så framgångsrik att den lockar internationella studenter till Lund. Future by Lund har träffat Stefan Lindgren, forskningsingenjör på Humanistlabbet, och Nicolò Dell’Unto, professor i digital arkeologi och director för DARKLab, för att få veta mer om hur deras kompetenser inom olika områden har medfört att de tillsammans kunnat utveckla något helt nytt!
Inom några år kan det vara möjligt att spåra många av de varor som säljs inom EU genom Digitala produktpass (DPP). Initiativet syftar till att ge ökad insyn i hur produkterna tillverkats, hur de påverkar miljön och hur de ska återvinnas. Målet är ökad hållbarhet, och de nya förordningarna förväntas ha stor påverkan på tillverkningsindustrin – kanske till och med förändra den i grunden. Future by Lund undersöker med hjälp av DPP från whatt.io och en tillverkningslinje med Lostboyslab och Infinite Acoustics hur man kan skapa en systemdemonstrator för framtidens tillverkningsindustri. Här ger projektledare Lars Mattiasson sin syn på några av förändringar som DPP kan medföra.
Nu är den nya konsertlokalen på Science Village Hall invigd – och redan under första månaden genomfördes ett test av en mjukvara som håller reda på var i musikstycket musikerna är. Mjukvaran ger möjligheten att skapa händelser som startas när musikerna når ett visst ställe i partituret – i denna visning handlade det om att aktivera kamerabyten för en inspelning, men i framtiden skulle det kunna användas även för annat. ”Jag ser möjligheten att integrera den i vårt arbete med att skapa nya digitala konsertupplevelser och med dess hjälp initiera textutskick, visa hemsidor eller starta andra aktiviteter”, berättar Jesper Larsson, projektledare i Kalaudioscope.
En innovationstur i Lund Innovation District, ett arbete med att skapa historiskt material med animerade tredimensionella figurer i Kosovo och tillbakablickar till järnålderns Uppåkra. Allt detta är exempel på hur appen Be Here Then kan användas som ett verktyg att berätta – och hur de kreativa lösningar som efterfrågas samtidigt utvecklar innovationens möjligheter.
I cirkusens värld ser vi kreativa och ofta överraskande nummer utförda av skickliga artister i en ibland häpnadsväckande kontext. Förutsättningen för föreställningens innehåll kan bestå av uppfinningar och nya lösningar, både för att skapa det som händer på scen men också vad gäller logistik, tält och säkerhet. Nyligen träffades Lina B Frank från Cirkus Syd och Katarina Scott från Future by Lund för att diskutera förutsättningarna för att starta ett nytt arbete med innovation och cirkus.
Nu lanseras Travalytics, en digital lösning som stödjer företags hållbarhetsarbete med fokus på anställdas resor. Mjukvaran hjälper till att samla och analyserar data om de anställdas resor till och från jobbet och ger företagen dataunderlag för att minska sitt klimatavtryck. Bakom lösningen står de två lundabolagen Backtick Technologies och Trivector Traffic.
Den 4 juni är det dags igen för Unexpected – ett internationellt innovationsforum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden. Under dagen blir det tillfälle att dyka in i teman kring bland annat mode, arkeologi, scenkonst och teknik men också att vara med och påverka framtidens policyer inom kreativa näringar och att bygga innovationsekosystem för en mer inkluderande och motståndskraftig morgondag.Så ta chansen att delta, bli inspirerad och skapa nya kontakter genom att redan nu säkra din biljett!
Ett teckenspråkstalande spöke i form av ett hologram i en teateruppsättning och ett cirkustält som kan resas på rekordtid. Exemplen är många på hur de som arbetar inom kulturella och kreativa näringar skapar banbrytande lösningar och spännande innehåll genom att uppfinna något helt nytt. Men varför är det inte fler av de här innovativa elementen som vidareutvecklas och fångas upp i ett innovationssystem? Katarina Scott och Charlotte Lorentz Hjorth på Future by Lund och Lunds universitet undersöker hur ”innovation by production” som koncept skulle kunna fungera, bland annat i de båda europeiska projekten ekip och IPA.
Hur kan Öresundsregionen arbeta med att locka till sig internationella talanger inom Life Science och Tech? Aktörer från båda sidor sundet vässar nu sina förmågor i att locka kompetens till området men också i hur man får de nyanställda att trivas. Samarbetet medför att hela regionen nu marknadsförs som en fantastisk möjlighet både för att göra karriär och för att öka sin livskvalitet!
On June 4, 2025, Unexpected returns to Mejeriet in Lund, a forum where art, science, business, creative industries, and philosophy converge to shape the future. Together, we build innovation-ecosystems for a more inclusive and resilient tomorrow, diving in to themes around sustainable cities, fashion, cultural heritage, performing arts, technology among others. At Unexpected, we explore cross-innovation with the cultural and creative industries as a base for building investable innovation portfolios. Don’t miss the chance to join in, forge new relations and get inspired. Unexpected is hosted by Future by Lund with partners. The tickets are available now!
En bilresa på snöiga vägar fick innovatören Dan Zethraeus att fundera över möjligheten att ladda bilar underifrån, på den del av vägen där det på vintern samlas snö. Det här ledde till en innovation där elfordon kan laddas i farten via en skena på vägen, och under fem år genomfördes tester på allmän väg i Lund. Nu sprider bolaget Elonroad sin nya teknik till bland annat Paris, Kalifornien och Sverige och har dessutom ett starkt intresse från Singapore och Indien.
Vad innebär existentiella perspektiv i arbetslivet? För läkare, lärare, socialarbetare eller präster kan det handla om tiden och möjligheten att fånga upp att det finns djupare frågor och berättelser hos människor man möter i sin yrkesroll. För samhällets strateger kan det vara att hitta sätt att handskas med arbetsuppgifter som både innefattar att lösa de riktigt stora utmaningarna med en klimatomställning samtidigt som det dagliga arbetet ska fungera. Forskare på Lunds universitet arbetar med tanken på existentiell hållbarhet som ett kompletterande mål till Agenda 2030:s sjutton mål. Nyligen arrangerades en konferens i ämnet i Lund.
Ett viktigt steg för att skapa ett robust energisystem är att planera systemet utifrån ett helhetsperspektiv. Lunds kommuns infrastrukturstrateg Karin Hammarlund leder arbetet med att skapa en planeringsplattform inom projektet CoAction Lund. På plattformen kommer Lund att lägga in sina utbyggnadsplaner och koppla dem till energitillförsel och annan teknisk infrastruktur. Arbetet sker i samverkan med Kraftringen och RISE och aktörerna tillsammans skapar grunden för ett robust och hållbart energisystem som gör oss mer beredda att möta både utbyggnadsbehov, kriser och klimatutmaningar.
Efter ett år av samtal kring Lund Innovation District var det dags att diskutera internationella samarbeten och distriktets styrning. Höga rankingsiffror för universitetet vittnar om goda forskningsresultat men också om många patent och ett starkt arbete med både innovation och hållbarhet. För att kunna mäta sig med andra innovationsdistrikt i världen behöver Lund nu ta fram mer material som kan visa områdets intensitet, resultat och vilken påverkan resultaten har, men också hitta ett sätt att ta gemensamt ansvar för området. Under mötet talade Lunds universitets vicerektor Kristina Eneroth, Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, Martin Stankovski Clark och Charlotte Lorentz Hjorth, Lunds universitet samt Peter Kisch från Future by Lund.
Lund innovation district är ett innovationsdistrikt som sticker ut – även internationellt. Det menar Kristina Eneroth, vicerektor på Lunds universitet med ansvar för strategi och internationella frågor. Kristina är med i styrgruppen för Lund Innovation District och har varit en viktig del av det senaste årens arbete med att utveckla innovationsdistriktet. Under novembermötet om Lund Innovation District berättade hon om varför det är så väsentligt för både universitet och staden att Lund fortsätter att utveckla sitt distrikt och sin förmåga till innovation.
Många innovationsdistrikt har ett rikt material av statistik och mätpunkter för att påvisa sina resultat och för att kunna jämföra sig med andra områden. Vad gäller Lund finns en del siffror men det krävs ytterligare insatser för att kunna visa en komplex bild av innovationsdistriktet i Lund. Under ett samtal om Lund Innovation District i november berättade Peter Kisch på Future by Lund och Martin Stankovski Clark på Lunds universitet om det som finns men presenterade också funderingar på vad som behövs – bland annat för att aktörerna i Lund lättare ska kunna ge en gemensam bild för av området.
CoAction Lund är ett projekt som rör hållbar energi och mobilitet – och den stora styrkan är att det är över 25 aktörer som bestämt sig för att göra detta tillsammans. Redan nu ser Lunds kommuns trafikstrateg Per Eneroth att projektet har medfört ett nytt sätt att arbeta, bland annat med cykling och hållbart resande i Lund. "Det visade sig finnas ett otroligt sug efter att prata med varandra om mobilitetsfrågor", berättar han. "Jag hoppas att vi i framtiden kan skala upp samarbetet och att det här blir det normala sättet att jobba. Och när vi i framtiden ska skapa en fjärde version av trafikstrategin LundaMaTs tror jag att samarbetet är den viktiga förändringen".
I höstas firade Mobile Heights sina första femton år och passade samtidigt på att byta namn till OpenTech. Namnbytet är resultatet av en ny och tydligare strategi.”OpenTech leder på ett bättre sätt tankarna mot det vi gör - vi är en neutral aktör som förespråkar öppenhet mellan aktörerna. Och vi brinner för att driva utvecklingen av tech i Skåne”. Det säger Ola Svedin, vd på OpenTech i en intervju. En tydlig förändring är att OpenTech nu jobbar med internationalisering för att hjälpa SME ut i världen, bland annat genom att ingå i ett europeiskt nätverk av hotspots inom tech.