Bra nya idéer förflyttar vårt sätt att tänka och väl genomförda projekt förändrar samhället. Inom Future by Lund letar vi ständigt efter nya utmaningar, idéer och teman som bidrar till förändring, innovation och hållbar utveckling. Det kan till exempel handla om att lära av rymd och rymdteknik för att skapa mer robusta system på jorden. Portföljen Biosolutions samlar idéer, projekt och aktiviteter som bygger på användandet av biomassa (som råvara) i kombination med bioprocessteknik för att skapa applikationer inom olika användningsområden (t.ex. kemikalier, bränslen, livsmedel, läkemedel). Området är inte nytt men i och med att nya biotekniska verktyg skapas i högt tempo i kombination med databaserad utveckling så öppnas det snabbt upp för nya lösningar som kan skapa nya samhällsvärden som till exempel kan ersätta fossila råvaror med nya material och ersätta animaliskt protein med fermenterat protein.
Hösten 2023 lanserade Lunds universitet och Tetra Pak den gemensamma satsningen Biotech Heights. Lund har därmed fått en forskningshub där bioprocessteknik kan användas för att driva fram innovationer inom hållbara livsmedel och materialproduktion och för att utveckla nya bioprocesstekniker, som till exempel fermentering. På Kemicentrum finns högkvalitativa laboratorium och i lokalerna hos Tetra Pak finns goda möjligheter till storskalig produktion. Under hösten blev det också klart med finansiering från Vinnova till innovationsplattformen för att driva utvecklingen mot framtidens mat.
Att bygga upp kompetens och relationer inom ett nytt område tar lång tid. Det visar det målmedvetna arbete som Lund genom innovationsplattformen Future by Lund och medverkande partners har gjort inom rymdområdet. Redan 2015 togs ämnet upp under ett näringslivsarrangemang och sedan dess har arbetet med Rymdnod Syd intensifierats, hela tiden med en tydlig koppling till hållbarhet. Under 2021 gav arbetet ett tydligt resultat, genom att ESA BIC Sweden öppnade en fjärde rymdinkubator i på Ideon Innovation i Lund.
Bluesprojektet är ett partnerskap som samlar kluster från Spanien, Frankrike, Tyskland, Polen och Tjeckien inom fyra olika sektorer: vattenteknologi, nanoteknik, informations- och kommunikationsteknik och plasmateknik. Nu söker projektet samarbetsmöjligheter i regionen. I slutet av april 2022 hölls ett möte med inbjudna innovationsaktörer att hållas i Lund.
För många företag var situationen som orsakades av covid-19 svår att hantera. På initiativ av näringslivsavdelningen i Lunds kommun startades därför Lundasupport, som var ett samarbete där lokala företag gavs möjlighet att kostnadsfritt komma i kontakt med affärsrådgivare. I Lundasupport samarbetade verksamheterna Medicon Village, Ideon Science Park, Ideon Innovation, SmiLe Incubator, Lunds universitet med LU Innovation & Venture Lab, Win, xPlot, Future by Lund, Cleantech Scandinavia, Handelsföreningen Lund och Lunds Nyföretagarcentrum (LNC).
Med ett samhälle i snabb förändring kan offentliga organisationer behöva rusta sig – och ett sätt är att utveckla sin innovationsförmåga. Inom OECD finns en grupp som arbetar med innovationer för den offentliga sektorn. De har tagit fram ett verktyg som kallas för OPSI Portfolia Exploration Tool - som ger verksamheterna ett verktyg för att jobba strategiskt med innovationsportföljer. Med start från 2020 har Future by Lund arbetat med OPSI team – samtidigt som OPSI använder erfarenheterna från Future by Lund för att utveckla verktyget.
Nu är det klart att Sveriges fjärde ESA BIC (European Space Agency Business Incubaton Centre Sweden) förläggs på Ideon Science Park i Lund. Beskedet välkomnas av såväl Rymdstyrelsen som Lunds kommun. "Det är väldigt roligt att Lund kompletterar ESA BIC Sweden som en av totalt fyra rymdinkubatorer i det nationella nätverket. Södra Sverige får nu också en rymdinkubator och detta är ett viktigt steg för att kunna stötta och lyfta fram företag med rymdkoppling i hela Sverige. Jag ser Lund och övriga rymdinkubatorer som en styrka för den svenska framtida utvecklingen inom rymdområdet", säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen i Lunds kommuns pressmeddelande.
Lund är ett centrum för innovation och entreprenörskap. Nu har Lunds innovationsekosystem analyserats för att ge en överblick över resurser och möjligheter. Verksamheter på ”cykeldistans”, bra möjligheter för innovatörer och entreprenörer att hitta stöd är några av styrkorna medan ökad koordination mellan aktörerna är ett exempel på en framtida möjlighet. Det visar det arbete som Jasna Pocek och Christin Scheller från Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship gjorde under 2021.