Business, trade & Industry

IT-mässa ger många nya jobb

Caroline Wendt
September 24, 2018

Den 27:e september blir det IT-mässa på Ideon. Under några hektiska timmar möter 65 företag cirka 2 000 jobbsökande. - Det är brist på många yrkeskategorier inom IT. Vi på arbetsförmedlingen ser att IT inte längre bara är en bransch utan nu behöver företag av alla sorter digitala lösningar, säger Emma Lindgren på arbetsförmedlingen.

Torsdagen den 27 september mellan klockan 10 och 13 fylls Ideon Agora av företag från Lund med omnejd. 65 företag, däribland Axis, Ericsson, FlatFrog, Qlik, Trygg Hansa och Combain, kommer att finnas på plats med jobberbjudande till både yrkesverksamma och studenter. Rekryteringsmässan vänder sig till den som söker jobb inom IT-branschen och varje år brukar cirka 2 000 besökare dyka upp för att mingla och diskutera jobb. Mässan är öppen för alla att besöka och ingen föranmälan behövs.

- Mässan är fulltecknad med företag och det har den varit de senaste åren, säger Emma Lindgren, arrangör och verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen. Det är utrymmet på Ideon Agora som sätter begränsningen, men vi skulle inte vilja var på någon annan plats. Ideon har ett strategiskt bra läge både för företag, de som söker jobb, studenter och de som bara tänkt hasta förbi. Det är mötet som ska vara i fokus och vi vill att det ska vara enkelt så att företagen enbart har ett bord och någon roll-up.

Mässan startade 2012 med 20 företag och har sedan arrangerats varje vår och höst. En regel finns för att få vara med – man måste ha lediga jobb att erbjuda. På senare år har det varit fler intresserade företag än det finns plats till och det har blivit en breddning, eftersom företag i alla möjliga branscher behöver digitala lösningar.

- Det är svårt att rekrytera inom området eftersom det finns en brist på kompetens, menar Emma Lindgren. Många söker mjukvaruutvecklare inom olika inriktningar. Andra söker efter avancerade programmerare och många vill ha seniorprofiler med erfarenhet och kompetens. Dessutom har kompetens inom säkerhet kommit som en efterfrågan på senare tid medan efterfrågan på kompetens inom hårdvara och projektledare är på väg tillbaka. En del kommer för att leta efter nyutexaminerade.

Hur många brukar anställas?

- Jag har tittat på hur det ser ut en relativt kort tid efter mässan. Efter tre-fyra veckor brukar det vara 30-40 stycken som fått anställning, sammanlagt 50-60 stycken brukar vara i en process och över 100 brukar komma till intervju.

Vad hoppas du uppnå genom IT-mässan?

- Självklart att företagen är nöjda för att vi lyckats vara ett stöd till dem för att hitta nya medarbetare. Jag hoppas också att en del som idag saknar anställning fått jobb. Kanske kan några som inte lyckats komma fram genom sitt CV skapa kontakt.

Plats: Ideon Agora på Scheelevägen 15 i Lund

Tid: 27 september 10-13

Läs mer: www.itmassa.se

Arrangörer: Arbetsförmedlingen, Ideon Science park, Eures, Lunds kommun.

Related videos to category:
Business, trade & Industry
...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar