Här hittar du det senaste artiklarna, spaningar, våra tankar, opinion, trender och andra nyheter.
EIT Urban Mobility publicerar idag en rapport som handlar om förändringar i resmönster i samband med pandemin. Rapporten ger en bild av arbetet med att anpassa resandet till den nya situationen, men också av arbete med åtgärder och innovation på mobilitetsområdet. Lund är med som en förebild inom mobilitetsområdet och dessutom får Future by Lunds modell för innovationsarbete uppmärksamhet.
Lundasupport bjöd på digital eftermiddagsfika för restaurangerna i Lund och flera av de större restaurangerna fanns med och diskuterade branschens utmaningar under pandemin. Medverkande restaurangägare vittnade om en svår kris där det kan vara fler än man anar som befinner sig nära en konkurs. Även representanter från bland annat kommunen och fastighetsägare deltog och stöttande aktiviteter från kommunen och Lundasupport redovisades. De deltagande digitala fikagästerna kom med farhågor och idéer för framtiden.
Future by Lund genomför många projekt där det i slutet av projektet mäts hur väl målen uppfyllts – men ibland finns också forskare med redan under arbetet. Att de betraktar innovationsplattformen utifrån ger förstås en extra dimension till kvaliteteten på arbetet men också ett ökat lärande för framtiden. Barcamper var en accelerator för kreativa näringar vilken genomfördes inom Future by Lund med start 2016. Nyligen publicerades en studie om acceleratorn gjord av professorerna Jonas Gabrielsson och Diamanto Politis. I sitt arbete har de haft fokus på individens lärande och har identifierat att det sociala lärandet är mycket viktigt för en lyckad acceleratorprocess.
Hur skapar man bra förutsättningar för innovationer inom ett projekt? Anders Trana, projektledare för digitaliseringsprojektet Smarta Offentliga Miljöer (SOM) har arbetat med innovativa projekt sedan år 2000. I SOM-projektet som gjordes inom Future by Lund fick han tillfälle att prova sina erfarenheter i ett annorlunda och agilt uppbyggt Vinnovafinansierat projekt. Partners, delprojekt och finansiering bestämdes efterhand och resultatet blev att ett tjugotal projekt genomfördes och att nya produkter, tjänster och arbetstillfällen skapades. Läs om hur arbetet lades upp och vad projektdeltagare från Trivector, Sensative, Kraftringen och Smarta Byar tyckte!
Projektet Smarta Offentliga Miljöer startade 2017 och den 18 december 2020 är det klart! Projektet handlar om att koppla upp saker i ett Internet of Things och att använda dem på ett sätt så att den offentliga verksamheten har nytta av det. Vi är mycket stolta över de resultat vi och våra partners har uppnått och kommer att sammanfatta mer framöver.
En ny omgång delprojekt inom SOM-projektet är startberedda. Det blir bland annat sensorer som hjälper till att hitta var i elnätet ett avbrott har skett, som startar om laddstolpar på distans och som visar för trafikplanerarna hur folk tar sig till jobbet. SOM-projektet startade 2017 och avslutas under 2020.
I Veberöd utanför Lund pågår ett försök att stöldskydda cyklar genom att förse dem med sensorer. När cykeln rör sig med tillhörande mobiltelefon i närheten händer inget – men skulle cykeln röra på sig utan att telefonen är på plats levereras ett larm till en app i mobilen. När larmet går kan cykelägaren omedelbart meddela polisen genom en knapptryckning.
I slutet av 2020 kunde vi konstatera att Future by Lund gjorde ett All time high vad gäller partnerskap i samarbetet och över hundra olika organisationer var involverade i olika projekt och koncept. Det stora intresset är väldigt glädjande. Samtidigt är en viktig erfarenhet att plattformsarbetet handlar om så mycket mer än att bara skriva in organisationer. "Det är viktigt att bygga ett team och ett partnerskap som är trygga med att kliva ut mellanrummet tillsammans, menar projektutvecklare Katarina Scott på Future by Lund. Det är i mellanrumsarbetet som innovationsplattformarna har sin viktigaste roll".
Det stora EU-projektet Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) avslutas med en konferens i början av februari 2021. Runt om i Europa har projektdeltagare identifierat framgångsrika sätt att samarbeta i gemensamma frågor inom kulturområdet, och dessa arbetssätt lyfts fram för att skapa nytta både på andra platser och inom andra områden. Även Lund har deltagit genom ett Urban lab där Stenkrossen, Mejeriet, Future by Lund och Science Village har varit partners. Inom projektet provades Future by Lunds process för att skapa nätverk på relativt kort tid och utan att ta alltför stora resurser i anspråk. I Lund har det gett ett ökat samarbete både inom kulturområdet och inom entreprenörs- och innovationsområdet – och processen som skapade samarbetet blir en del av EU-projektets resultat.
I Future by Lunds IoT-projekt Smarta Offentliga Miljöer (SOM) är det inte enbart den smarta staden som varit testplats. I Veberöd har förutsättningarna för en smart by undersökts. Där har bland annat kornas vattenho, gatubelysning, träd och cyklar kopplats upp med sensorer. En 3D-modell av byn har skapats, och Smarta byar hoppas snart ha minst fem högskolor som vill använda Veberöd som en experimentverkstad i undervisningen. Jan Malmgren ligger bakom Smarta Byar, och han berättar hur avgörande det varit för verksamheten att vara med i SOM-projektet.
Att undersöka hur, var och varför cyklister cyklar som de gör har varit i fokus för några delprojekt inom SOM-projektet. Trivector Traffic är ett bolag som utvecklar hållbara trafiklösningar och i SOM-projektet har Trivector designat och provat nya sätt att samla in nya typer av data och sett vilka visualiseringsmöjligheter som behövs. Projektet är avslutat men arbetet med lundacyklister fortsätter – nu kommer Trivector och Lunds kommun tillsammans ta reda på vad som skulle kunna göra cyklingen ännu mer populär.
Under en innovationsvecka på Lunds kommuns Studio Stadshuset samarbetar personer som tidigare kan ha varit okända för varandra och som kan komma från helt skilda verksamheter. Ändå är målsättningen att grupperna på bara fyra dagar ska ta sig från en utmaning till en prototyplösning som är så konkret att den kan provas av några testpersoner. Hur kan det vara möjligt att det kan gå så snabbt? Möt service designer Peter Dovrén som är expert på att leda processerna fram till ett resultat.
Dags för femtonde luckan - där vi faktiskt hittar Future by Lunds arbete och hur det ska mätas. Future by Lund startar, leder och medverkar i många projekt. En viktig del av verksamheten består av matchmaking så att de som behöver hjälp med en idé sammankopplas med de som kan föra idén framåt. Känslan är att arbetet ger mycket goda resultat – men hur kan man visa det? Just nu genomför Future by Lunds följeforskare Emily Wise en effektmätning som bland annat visar att en årlig basfinansiering på 4 miljoner har gett 40-60 miljoner om året i spinoff-projekt.
I Öresundsregionen görs så många spännande mobilitetsprojekt att de intressanta resultaten kan vara svåra att överblicka. Därför pågår ett arbete med att skapa en gemensam utställning i Lund för projekten. Förhoppningen är att den samlade kunskapen kan vara med och forma framtidens hållbara mobilitet. Vi har fått en förhandstitt på det koncept som Naemi Jaworowski och Anneli Xie tar fram!
Hur kan man utforma en digital plattform där företag kan byta insamlad data om samhället med varandra för att öka samhällsnyttan? Det var en utmaning från Future by Lund till studenterna på Sten K Johnsons centre for Entrepreneurship tredje kurs i tvärvetenskaplig projektutveckling. I början av 2021 redovisade grupper av studenter förslag på lösningar på denna och fyra andra samhällsutmaningar.
Inom ramen för SOM-projektet gjordes mer än tjugo delprojekt – och en partner som var med i nästan alla är Sensative, vars IoT-plattform Yggio tar emot och rapporterar sensordata i olika nätverk. Mats Pettersson, vd på Sensative, berättar hur Sensative kom med i projektet tack vare en förfrågan från Future by Lund. Medverkan i projektet blev avgörande – Sensatives fastighetsplattform förändrades till en plattform också för den smarta staden och Sensative arbetar numera med ett stort antal städer.
Hur vi rör oss i en stad och vilka transportmedel vi använder påverkas just nu kraftigt av pandemin. En del av de vanor som vi fått kommer kanske att återgå till det vanliga så snart det går, andra kommer att bestå eller leda till förändringar. EIT Urban Mobility arrangerade ett digitalt seminarium där Peter Kisch deltog i en expertpanel. ”Vi är vid en intressant tidpunkt, menar han. Vi behöver involvera fastighetsägare, arbetsgivare och individer för att undersöka hur vi integrerar mobiliteten i stadens essens.”
Ett helt nytt affärsområde och ett mer driftsäkert elnät i Lund – det måste ses som ett bra projektresultat! Att vara med som partner i projektet Smarta Offentliga Miljöer (SOM) har medfört flera effekter för energibolaget Kraftringen. Projektets mål var att hitta samhällsnytta med sensorer och IoT, och numera har Kraftringen hand om Lunds nät för sensorkommunikation, LoRa-nätet, som startades i projektet. Även Eslöv och Lomma håller på att få liknande nät. Dessutom kommer Kraftringen nu att utöka den elkraftövervakning som man började testa under projektet.
Lunds universitet kommer under våren att utveckla två intressanta uppdragsutbildningar – en utbildning om innovationsledning för hållbar industriell utveckling och en som handlar om kompetensöverbyggning inom smarta hållbara städer. Future by Lund är en av flera organisationer som kommer att vara med i förberedelserna inför kurserna.
På julafton döljs förstås det allra finaste i julkalenderluckan. I lagarbetet Future by Lund har det i år ingått hela 106 partners, vilket är otroligt värdefullt. Nya tankesätt föds ofta i kontakten mellan människor med olika kompetenser och därmed kan man säga att förutsättningarna för att innovationer uppstår inom vårt samarbete aldrig har varit så bra som nu. I dag tackar vi därför alla våra partners för ett fantastiskt arbete och passar på att önska både er och alla andra en riktigt god jul!