Workshops

Rymden kommer till Lund

December 19, 2016

Design, teknik och material från rymdindustrin skulle kunna få kommersiell användning genom man överför idéerna till industrin. När man inom rymdforskningen funderar över hur man ska kunna skapa boenden på månen eller på mars kan man samtidigt ha hittat lösningar som passar i ett hållbart samhälle på jorden.

Under våren 2016 ordnade Future by Lund och företaget Umbilical Design två workshops med fokus på tekniköverföring från rymden till kommersiellt bruk - Rymden kommer till Lund. Första dagen inleddes av Lunds näringslivschef Per Persson och därefter följde en presentation av Cecilia Hertz på Umbilical Design om hur rymdteknik och rymdmaterial kan användas inom svensk industri. Innovationsexperten Sam Waes, ESA Technology Broker Network Manager från Verhaert, höll en längre presentation med fokus på innovation och smart cities samt gav exempel på rymdtekniker och dess applikationer.

Efter presentationen hölls det en workshop för att hitta nya tekniköverföringsmöjligheter mellan rymdforskningen och de behov som kan finnas i industrier.

En av huvudpunkterna var även att få insikt om hur man arbetar med behov och utmaningsdriven innovation. Deltagarna fick möjlighet att matcha utmaningar i en stad mot olika lösningar hämtade från rymdtekniken. Aktiviteten ledde till många bra idéer med allt från solceller på vindkraftverk till vattenreningslösningar.

 

‍Umbilical Design som har varit verksam inom rymdindustrin i 15 års tid samarbetar med både NASA och ESA. Fokus ligger på att kommersialisera rymdforskning för att utveckla hållbara produkter och tjänster, i första hand för svensk industri. Företaget samarbetar med olika partners för att skapa oväntade innovationer.

Umbilical Design arbetar också med överföring av koncept och know-how; och då kan det till exempel röra sig om Volume management, Weightless thinking och Astronaut lifestyle. I rymden är alla ytor i ett rum lika mycket värda, och det betyder att man tänker på hur man kan utnyttja volymen i ett rum snarare än ytan. Det kan överföras till exempel till byggnader och städer. Några projekt som gjorts är mobila bostäder i havet, en uppblåsbar flygplansinredning och rymdskeppstänkande när man inreder en lastbilshytt.

Andra intressanta lösningar och innovationer som hämtas från rymden kan röra hållbara lättviktsmaterial och design för extrema miljöer, så som brandsäkra kläder för brandmän.

Se Umbilical Designs summering av dagen här!

Related videos to category:
Workshops
No items found.
Tags
No items found.
...
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar