Vi är en fristående organisation och ekonomisk förening.
Startpunkten för innovationsplattformen var en idé om att öppna staden som testbädd.
Vi är många parter som samskapar och utvecklar ihop.
Organisationer och företag som är medlemmar i Future by Lund.
Vi utvecklar hur många kan innovera tillsammans.
Utforska portföljerna inom våra fem innovationsområden.
Utforska material om våra internationella aktiviteter med och tillsammans med våra partners.
Här samlar vi studier och rapporter relaterade till innovationsplattformen.
Arbetet kring ekodesign, resilient, cirkulär och hållbar tillverkning var i centrum för Policy Assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund.
När Unexpected Arts and science forum arrangeras i början av juni kommer ett av spåren att vara värderingsdriven innovation. Men vad har egentligen värderingar med innovation att göra?
Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna inom denna kategori.
Efter ett år av samtal kring Lund Innovation District var det dags att diskutera internationella samarbeten och distriktets styrning.
Många innovationsdistrikt har ett rikt material av statistik och mätpunkter för att påvisa sina resultat och för att kunna jämföra sig med andra områden.
Lund innovation district är ett innovationsdistrikt som sticker ut – även internationellt.
Ett fyrtiotal deltagare från hela Europa samlades i Lund för att starta ekip, ett stort policyprojekt för utveckling av innovationsekosystem inom de kulturella och kreativa näringarna.
I snart två år har det gemensamma arbetet pågått med att förstå vilken kapacitet för innovation som vi har tillsammans i Lund.
I Lund pågår ett strategiskt arbete med att utveckla stadens innovationsdistrikt.
Lund blev en gång Sveriges första stad för mänskliga rättigheter.
Vi behöver vara aktiva i EU:s innovationsarbete och odla vårt distrikts specifika egenskaper utifrån ett internationellt perspektiv.
Vad har fotbollsspelare i Malmö FF:s akademier, internationell arbetskraft som söker sig till Lund för att jobba och studenter som blir entreprenörer eller innovatörer gemensamt?
I OECD/OPSI:s nyhetsbrev i mars 2024 presenteras LIEPT-modellen, som plockats fram i Lund av Lunds universitet och Future by Lund.
I flera av de arrangemang om Lund innovation Districts som gjorts har olika intressenter pekat på ett behov av en gemensam berättelse, ökat samarbete, koordinering och en ökad helhetssyn.
Varför pratar man om Being, Thinking, Relating, Collaborating och Acting i samband med hållbarhet?
Det finns många mätetal som visar hur bolag förändras och utvecklas – men hur gör man för att följa utveckling av ett helt system av innovationsaktörer, till exempel i Lund?
I vilket av Agenda 2030:s sjutton hållbarhetsmål ingår det djupt mänskliga behovet av konst, kreativitet och kultur?
Hur kan en organisation arbeta strategiskt med att förvalta och utveckla en innovationsportfölj?
Future by Lund arbetar i det organisatoriska mellanrummet mellan kommun, näringsliv och universitet – men vad betyder det egentligen?
När det är dags att summera Future by Lunds första år som egen ekonomisk förening hittar vi en härlig mix av arbete på många olika områden.
Kickstarta 2024 med en “Nytårskur” – ett eftermiddagssamtal om Lund Innovation District.
Hösten 2023 lanserade Lunds universitet och Tetra Pak den gemensamma satsningen Biotech Heights.
Lund Innovation District är ett globalt innovationsekosystem som samlar forskning, entreprenörskap och samverkan i världsklass inom gångavstånd.
Smart City Expo World Congress i Barcelona arrangerades i början av november och Lund var förstås på plats.
I november arrangeras den stora mässan för smarta städer, Smart City Expo World Congress i Barcelona och Lund har många representanter på plats.
I Brunnshög gör forskningen dubbel nytta. Här levererar Max IV och så småningom ESS forskningsresultat samtidigt som lågenergihusen på området får ett behagligt inomhusklimat med hjälp av restvärme från anläggningarna.
CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i Lund i en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt till 2030.
We warmly invite innovation stakeholders and actors, business leaders, council and university representatives, and Future by Lund members to an afternoon talk about Lund Innovation District (LID).
Lund Innovation District is a global innovation ecosystem that brings together world-class research, entrepreneurship, and collaboration within walking distance.
Under september och oktober kommer Future by Lund att genomföra en undersökning om Lund Innovation District.
När Spanien tar över ordförandeskapet för Europeiska unionen kommer kulturella och kreativa näringar att vara en av deras främsta prioriteringar.
Lund är en liten plats med knappt 130 000 invånare. Ändå har de internationella materialforskningsanläggningarna ESS och MAX IV placerats här.
Vilken klimatsäker, god och nyttig mat äter vi i framtiden och hur tillverkas, odlas och förpackas den på ett mer hållbart sätt?
Forumet lockade mer än 200 personer från hela Europa till Mejeriet i Lund.
Future by Lund hade i april medlemsmöte hos Trivector Traffic om kombinationen av mänskliga rättigheter och mobilitet i temat ”Human centred mobility in the Human Rights city of Lund”.
Under våren arrangerade Barcelona stad REACT (Economic Reactivation Conference) som är en gigantisk årlig öppen diskussion om Barcelonas ekonomiska framtid.
2022 är det tio år sedan Medicon Village invigdes. Vid starten fanns förhoppningar om att skapa en innovationsmiljö som kunde sysselsätta cirka 1000 personer − nu har närmare 2700 sin arbetsplats på området
Det finns en rad faktorer som ökar möjligheterna att innovationer ska uppstå. Det kan vara närhet mellan olika verksamheter och inbyggda möjligheter att det uppstår oväntade möten mellan olika aktörer.
Lund har ett samarbete med Lyngby som här delar med sig av insikterna av sitt samarbete med GIID, ett analysverktyg som hjälper innovativa områden att bli innovationsdistrikt.
Future by Lund bjöd in till ett webbinar och en workshop om Lunds innovationsekosystem.
”Cirkus är en konstform som tänjer på gränser och gör det till synes omöjliga möjligt”.
Danmark har en framgångsrik industri inom Life science och bioteknik där Biotechbyn Kalundborg är en viktig nod.
För tio år sedan satsade Vinnova på innovationsplattformar i några svenska städer – Borås, Göteborg, Kiruna, Lund, Stockholm och med tiden också Umeå.
Lunds universitet är framgångsrikt i sitt arbete med de kulturella och kreativa näringarna, vilket ger en bas både för meningsskapande och för ett arbete med en mer omfattande omställning.
Future by Lund är en innovationsplattform som har verkat på många adresser i Lund. Den senaste är i Castellums fastighet på Scheelevägen 16.
På Future by Lunds föreningsstämma i slutet av november 2022 valdes första styrelsen för den nybildade ekonomiska föreningen.
Innovationsplattformen Future by Lund startade 2012 som ett Vinnovafinansierat projekt med Lunds kommun som huvudman.
I universitetskursen Förpackningsteknik och utveckling på Lunds Tekniska Högskola (LTH) är företagens verkliga utmaningar i fokus för att skapa en relevant utbildning för studenterna.
En gång i tiden huserade MAX III i apparathallen i Maskinhuset på LTH. Nu är detta platsen för LTH:s Makerspace X-Lab, som är en verkstad, en yta för co-working och en innovationsmiljö.
I Brunnshög håller soporna en fart på 70 km/h – i alla fall när de körs i områdets sopsugssystem.
Häftiga regn kan orsaka bekymmer om dagvattensystemet inte är anpassat för stora vattenmängder.
Vombsjösänkan i Sjöbo, Lunds och Eslövs kommuner är ett område som levererar mat och vatten till många människor.
Nu finns möjlighet att vara med och arrangera event under Biosfärfestivalen mellan den 10 och 18 september 2022!
Nu har alla de 19 sensorerna som mäter temperaturer i Lund fått nya batterier så att de kan fortsätta att rapportera om hur varmt det är även under sommaren 2022.
Unga kan lösa aktuella problem och skapa en hållbar framtid.
DigIT Hub Sweden blir en av fyra EU-finansierade hubbar som placeras i Sverige.
Sedan slutet av 2021 är professor Trevor Forsyth ny föreståndare för LINXS.
Kultur- och fritidsförvaltningen och lundabolaget Sensative undersöker just nu i ett innovationsprojekt hur de med hjälp av sensorer kan mäta hur många som använder lokalerna.
Sedan 2013 har den svenska innovationsmyndigheten Vinnova gett stöd till projektet Future by Lund.
Hur kan vi dra nytta av ny teknik för att bättre förstå var vägar ska byggas och hur de borde utformas?
Under Genialkarnevalen 1986 hade Lars Mattiasson hand om tryckningen av karnevalströjorna.
I det nedlagda vattenverket på Källby i Lund provar innovationsföretag, universitet och driftverksamhet tillsammans den allra senaste tekniken när det gäller mätningar av kvalitet på dricksvatten.
Mobilitet på Tvärs är ett dansk-svenskt projekt som har genomförts tvärs över både kommun- och landsgränser, transportslag och i städer/på landsbygden.
Ett mycket intressant avstamp inför arbetet inom en KIC inom Kulturella och kreativa sektorer och näringar.
Epi är en sorts människoliknande robot som finns på avdelningen för kognitionsvetenskap på Lunds universitet.
I slutet av mars lämnade Lunds universitet tillsammans med drygt 100 partners i hela Europa in en ansökan till världens största innovationssatsning på kulturella och kreativa sektorer och näringar.
I Ekska huset, det fina korsvirkeshuset intill stadsbiblioteket, går det att besöka International Citizen Hub Lund.
2024 kommer fastighetsprojektet the Loop att stå färdigt i Science Village i Brunnhög.
I projektet ”Make Space för Verkstad” genomfördes en kartläggning av kreativa verkstäder i Skåne.
I december 2021 var Skanska klara med byggnaderna på ESS – men den operativa starten flyttas ändå från 2025 till 2027 eftersom pandemin har försenat arbetet med instrumenten.
Det finns många nya hållbara lösningar inom transportområdet. Det kan vara är allt från elsparkcyklar och hyrcyklar till samåkningstjänster och reseappar.
Heta sommardagar kan innebära en fara för känsliga personer, som till exempel barn och äldre.
Exoplaneter, utmaningar i världshaven, kortare duschningar och mikroorganismer som kan odlas på hushållens avfall.
En nyckel till att skapa hållbara transporter kan vara att städer, myndigheter och andra viktiga aktörer samarbetar för att utveckla en digital infrastruktur inom mobilitetsområdet.
Modern och mer hållbar teknik inom mobilitet och transporttjänster skapar helt nya affärsmöjligheter.
De senaste åren har intresset för hur ljuset påverkar levande varelser ökat betydligt.
Lund är ett centrum för innovation och entreprenörskap. Nu ska Lunds innovationsekosystem analyseras för att ge en överblick över resurser och möjligheter.
På Scheelevägen 16 i Lund har det skapats en samlingsplats för mobilitet i fastigheten Reuterdahl
Storstäder som Barcelona, Singapore, Amsterdam och San Fransisco men också nordiska städer som Ålborg, Oslo och Göteborg – alla arbetar de med att skapa en smart och hållbar stad.
Unga smarta byar är en förening i Veberöd som startats för att ta vara på ungas idéer om teknik och hållbarhet.