Future by Lunds 24 höjdare

13: Future by Lund siktar mot rymden

Caroline Wendt
November 26, 2020

I lucka tretton i Future by Lunds julkalender glittrar stjärnorna som mest. Under 2020 har rymden flyttat allt närmare Lund. Inom samarbetet för Future by Lund har Space Hub Lund haft flera sammankomster och intresset har varit stort. Både Rymdstyrelsen och ESA har medverkat tillsammans med företag, entreprenörer, kunskapsbärare och innovationssystem i Lund.

In English.

För några år sedan var kombinationen av Lund och rymden en överraskning för många. Det började med Lund Grand Prix 2015 där Cecilia Hertz från Umbilical Design presenterade hur man kan använda rymdteknik på jorden och vice versa. Två år senare, i maj 2017, hade alla rymd-ESA-brokers och Rymdstyrelsen en konferens i Lund och som visade vilken potential som finns i Lund, bland annat genom MAX IV och ESS. Detta ledde till fler kontakter med ESA och Rymdstyrelsen. I november 2019 startade Space Hub Lund med ett event med åttio deltagare, däribland experter från både ESA och Rymdstyrelsen.

Under 2020 har tanken drivits vidare och utvecklats.

- Vi behöver tänka på hur rymdteknologi kan skapa nya affärer - men vi kan också genom att ha ett mindset hämtat från rymden få hjälp att hitta lösningar som minskar användandet av fossila bränslen och som kan skapa klimatneutralitet, säger Anders Bengtsson, projektledare för Space Hub Lund.

Årets första event var i februari då ett stort antal deltagare samlades på Ideon Science Park för att fortsätta diskutera insikter inom rymdteknologiområdet. Flera intressanta initiativ listades inom fyra teman: Material, Teknologi, Cirkulära modeller och Rymddata.

I april fortsatte rymdsamarbetet med ett digitalt möte på Stenkrossen. Där framgick att Lund har stora resurser och kunskaper inom området, men det visades också på vilka möjligheter det finns för företag har att associera sig med rymdindustrin och vilka vägar man kan gå för att få stöd för olika initiativ.

I början av juni sändes vårens sista Space Hub Lund-webinar från Vattenhallen Science Center. Anna Rathsman, generaldirektör för Svenska Rymdstyrelsen, var ansluten via länk och talade om vikten av att koppla rymdforskning med den forskning som görs på jorden för att öka förståelsen av vad som händer på jorden och för att se vad som behöver göras.

Redan under första Space Hub mötet 2019 presenterade Christophe Lasseur som leder ESAs MELiSSA Project, hur man kan jobba med cirkulära system. Det här fick sin fortsättning när Christian Wilke, arkitekt på Brunnshögsprojekt, introducerade ett koncept som vill skapa bättre miljö för barn genom en cirkulär förskola.

Så vad händer nu?

I Sverige finns redan tre ESA-inkubatorer, och i ansökan för nästa period finns en ESA-BIC i Lund inlagd, som om den beviljas kommer att placeras på Ideon Innovation. Dessutom pågår samtal om en etablering i Lund av ett ESA-lab, kanske med inriktning på materialforskning, mycket tack vare möjligheterna på MAX IV och ESS. 2021 kommer att utvisa om våra förhoppningar kommer att infrias.

Related videos to category:
Future by Lunds 24 höjdare
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar