I cirkusens värld ser vi kreativa och ofta överraskande nummer utförda av skickliga artister i en ibland häpnadsväckande kontext. Förutsättningen för föreställningens innehåll kan bestå av uppfinningar och nya lösningar, både för att skapa det som händer på scen men också vad gäller logistik, tält och säkerhet. Nyligen träffades Lina B Frank från Cirkus Syd och Katarina Scott från Future by Lund för att diskutera förutsättningarna för att starta ett nytt arbete med innovation och cirkus.
Exemplen är många på hur de som arbetar inom kulturella och kreativa näringar skapar banbrytande lösningar och spännande innehåll genom att uppfinna något helt nytt. Men oftast tas inte de innovativa elementen vidare utan det stannar vid att vara enstaka uppfinningar – eller utvecklas vidare av någon annan bransch. För att ta vara på möjligheterna inom de kulturella och kreativa branscherna (KKN) undersöker nu bland andra Future by Lund och Lunds universitet hur man kan använda begreppet ”Innovation by production” som koncept och bygga upp ett arbetssätt för hur man tar fram skalbara innovationer ur det kreativa arbetet. (vi använder här KKN men ser det som i stort sett synonymt till Kulturella och Kreativa Sektorer, KKS, och Kulturella och Kreativa Branscher, KKB)
- I branschen kan man skapa de mest fantastiska saker, inte minst genom att man ”leker” med tekniken i olika föreställningar, förtydligar Katarina Scott, projektutvecklare på Future by Lund. Utmaningen är att branschen aldrig har byggt upp en kapacitet eller en infrastruktur för att ta vidare bra lösningar som skalbara innovationer.
Inom samarbetet Future by Lund finns redan portföljen Archaeology and immersive tech, där flera aktörer är med och undersöker möjligheten till korskopplingar mellan teknik och kulturarv för att plocka fram intressanta lösningar som också är innovationer. I slutet av mars hålls en workshop (policy assessment) inom projektet ekip för att starta ett innovations- och policyarbete med ”Crafts and fashion led innovation” som fokus, och den 5 juni är det dags att på samma sätt undersöka ”Performing arts and cross innovation”, där cirkusen ingår som en viktig del.
- Det finns möjligheter till korskopplingar med många områden, menar Katarina Scott. Det är en dröm att göra ett fördjupat innovationsarbete med performing arts och cirkus.
Cirkus Syd är medlem i Future by Lund och arrangerade den uppmärksammade cirkusfestivalen i framför allt Lund och Malmö under hösten 2024. Lina B Frank ser en potential i konceptet ”Innovation by production”.
- Många cirkusaktörer jobbar i gränslandet mot innovation och det är ett intressant område, menar Lina B Frank. Konceptet ”Innovation by production” är användbart, både för att kunna ta de individuella lösningarna vidare så att vi kan dela praktiska uppfinningar men det är också spännande om cirkusen och kulturella näringar kan få cred och status genom att kreativiteten tas till vara i innovationer.
Nu startar arbetet med att undersöka vilka av cirkusens alla lösningar som kan vara intressanta att spinna vidare på. Det skulle kunna handla om olika tekniska lösningar för ljud och ljus, det kan vara drönare som en del av scenshowen, avatarer i cirkusmanegen eller en förbättrad säkerhetsutrustning för artisterna. Det kan också handla om logistiklösningar eftersom cirkusar har en stor kompetens att flytta många människor och mycket utrustning på ett så hållbart sätt som möjligt, men också flyttbara elverk och kompetensen att snabbt sätta upp tält, vilket skulle kunna vara till nytta till exempel i olika katastrofsituationer. Det finns också helt nya områden som man kan fundera kring, som till exempel hur man skapar en nationalscen för en resande verksamhet, hur man kan ha cirkusmusiker på distans, hur man kan skona gräset där cirkusen sätts upp att eller om man skulle kunna skapa en innovationsplats för performing arts.
- Till den 5 juni bjuder vi in personer från cirkussektorn tillsammans med forskare och representanter från andra branscher för att undersöka möjligheter till korskopplingar som kan stöttas av policy inom EU. Future by Lund och Lunds universitet har också en metod att utforska innovationsområden och sedan vaska fram potentiella möjligheter i öppna och delade utmaningar där aktörerna inte kan arbeta själva, avslutar Katarina Scott.
Det policylabb som planeras den 5 juni arrangeras av det stora EU-projektet ekip, som tar fram rekommendationer för framtidens policyer för KKN. Dagen före, den 4 juni, arrangeras Unexpected, ett internationellt innovationsforum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Redan nu går det att anmäla sig till Unexpected via denna länk. Anmälan till policylabbet kommer att öppna senare under våren.