En robot verkar kunna bestämma över sig själv, nästan som en människa eller ett djur – men i själva verket använder den sina sensorer och följer sedan de instruktioner som den får av en människa. På Vattenhallen i Lund kan alla från fem år och uppåt se en robotshow som visar hur kul det kan vara med programmering.
Under robotshowen i Vattenhallen får åskådarna en inblick i hur man kan programmera och styra en robot. En robot är speciellt duktig på vissa saker och kan till exempel lära sig uppfatta sin omgivning med hjälp av sensorer som läser av värme, föremål i rummet och ljusintensitet.
På legomindstormsroboten sitter temperatursensorer vars värden läsas in regelbundet av programmet. Överstiger temperaturen ett visst värde (60 grader C i detta fall) startar ett programblock som gör att roboten kör ifrån en liten bit och ett larm i form av en ljudsignal hörs.
Andra sensorer som tas upp under robotshowen är ultraljudsensorer för avståndsmätning som exempelvis används i moderna bilars parkeringsfunktion eller i robotdammsugaren så att den inte krockar med möbler i vardagsrummet och accelerometer som finns i exempelvis ett micro:bit kretskort och i NAO-roboten. Accelerometer används i bland annat mobilen för att byta skärmläge.
Ljusdioder som sitter under sparkiroboten och under edisonroboten läser in ljusintensiteten och används för att roboten exempelvis ska kunna följa en linje.
En robot på Vattenhallen heter Nao, och på Vattenhallens hemsida kan man se hur det ser ut när Nao utför Tai Chi.
Vattenhallen är en mötesplats mellan universitet, skola, allmänhet och näringsliv som öppnades 2009. Sedan starten har nästan 300 000 besökare provat att experimentera i lokalerna. Hit har många skolelever kommit på besök, några har praktiserat, många företag har haft kickoff och fem-kamp och några av de yngre har kanske sitt barnkalas i lokalen.
Har du en idéer för användningen av sensorer? Var med i vår tävling "Så blir det bättre med en sensor".