Biotech Heights

Biotech Heights skapar lösningar för en mer hållbar matproduktion

Caroline Wendt
November 7, 2024

Biotech Heights är en innovationsplattform för forskning och innovation, bildad för att bidra till att svensk industri utnyttjar potentialen med bioteknik. Med bioteknik kan beroendet av fossil råvara minskas och andelen växtbaserad mat ökas. Mycket har hänt sedan Vinnova godkände projektansökan i december 2023. På plattformen har flera projekt redan startats – om bland annat tång, potatis, vatten och lokaler – och till våren kommer ett matlagningsprogram där lyssnarna får föreställa sig att de smakar och använder framtidens mat!

Biotech Heights i Lund jobbar för att skapa hållbara livsmedelslösningar genom innovation inom bioprocess- och fermenteringsteknik. Det innebär bland annat att man arbetar med att använda mikroorganismer och fermentering för att framställa produkter för olika tillämpningsområden, som till exempel att ta fram nya livsmedel eller att proteinberika andra produkter. Innovationsplattformen Biotech Heights har startats av Lunds universitet, Tetra Pak och Future by Lund men många fler aktörer ska involveras framöver.

- Vi måste hjälpas åt i detta – akademi, industri och offentlig sektor, menar Emma Nordell, projektledare på Lunds universitet. Samarbete är nödvändigt eftersom frågan är så bred. Intresset för Biotech Heights från studenter, forskare, myndigheter och startups är jättestort, och jag tycker att vi har bra timing. Det händer mycket redan, och på vår önskelista står fler projekt med större svenska livsmedelsföretag.

Emma Nordell på Biotech Heights.

Redan nu har flera projekts startats i samarbete med innovationsplattformen. I ”Test med tång” arbetar forskare på Lunds universitet med Arwa Foodtech för att göra en produkt av baobabfrukter där proteininnehåll och smak förhöjs genom att man tillsätter nyttig fermenterad tång. Och i ”Potentialen med potatis” finns ett samarbete med Orkla för att använda potatisspill från pommes frites-tillverkning som gödning till mikroorganismer, och på sätt producera protein.

Innovationsplattformen arbetar med teknikutveckling, men också med andra utmaningar. Projektet ”Ett ekonomiskt experiment om konsumentbeteende” ska undersöka varför konsumenter inte köper mer växtbaserat. En studentgrupp från Ekonomihögskolan har gjort en kartläggning av vad bioteknik-mat kallas på olika marknader, en annan har tittat på olika länders nationella strategier för växtbaserad mat. Dessutom förbereds just nu den Vinnovafinansierade podden Reaktorrevolution som ska sändas under våren. Det här är ett framtidens matlagningsprogram som utspelar sig på ett gods i Skåne.

- Tänk dig att det är år 2045, att bioreaktorn är den mest omtalade innovationen i världens matproduktion och att Sverige har vuxit fram som en ledande nation inom mikrobiellt jordbruk, säger Emma Nordell. Reaktorrevolution har som ambition att skapa en upplevelse som hjälper lyssnaren att bryta ner negativa föreställningar om bioteknikbaserad mat.

Lunds universitet har varit framstående inom både bioteknik och livsmedelsteknik under många år. Genom Biotech Heights kan forskningsresultat spridas till fler samtidigt som ytterligare aktörer kan engageras i projekt.

Samarbetet har också bidragit till flera större tekniska forskningsprojekt. I EU-projektet ”Bioneer” kommer forskare i Lund att undersöka hur man kan skala upp vissa produkter för livsmedelsindustrin, i Vinnova-projektet ”Unity4water” testas hur man kan minska vattenåtgången i bioprocesser genom att recirkulera vattnet, och SSF (Swedish Foundation for Strategic Research) har finansierat ett projekt som tittar på stegen före och efter en bioprocess.

Dessutom arbetar Biotech Heights nära Lund University Prepilot Plant som finns på Kemicentrum och har processer för uppskalning.  

- För att den här branschen ska utvecklas behövs det mer möjligheter att skala upp forskningsresultat från labben till industriell skala, förklarar Emma Nordell. Det finns en global brist på infrastruktur där detta kan göras. Vi har fantastiska miljöer på LTH för detta och som vi vill utveckla både för fler forskningssamarbeten och för att fler ska kunna använda lokalerna de timmar som de inte används för forskning och utbildning.

Vad tror du att vi äter i framtiden?

- Det är viktigt att betona att den nya maten går hand i hand med den ordinarie livsmedelsproduktionen. Jag tror att vi i framtiden kommer äta nya saker men ändå på ett sätt som liknar hur vi äter idag. Det kött vi köper i framtiden är det som är av god kvalitet och producerat på ett bra sätt medan vi har nya växtprodukter som kan ersätta det som inte är så bra. Det kommer också att bli fler hybridprodukter där det ingår både kött och växter. Vår ambition är att göra de växtbaserade produkterna ännu bättre och ta vara på sidoströmmarna på ett bra sätt, avslutar Emma Nordell.

Mer om Biotech Heights

Biotech Heights är en av åtta Vinnovafinansierade innovationsplattformar och Tetra Pak, Lunds universitet och Future by Lund är projektpartners. Tetra Pak är känt som en tillverkare av utrustning och material för förpackningar inom livsmedelsindustrin, men erbjuder även expertis inom livsmedelsberedning.

Innovationsplattformen Biotech Heights startades i december 2024 och den första etappen pågår till sommaren 2025. Därefter finns möjligheter till förlängning i två etapper i ytterligare 3 ½ år.

Denna första fas är en mobiliseringsfas där många planer görs, och även där är det många bollar som sätts i rullning. Det handlar om att identifiera både nuläge och framtida drömläge, att fastställa vad som kan verka som hävstänger och att skapa både nationell förankring och internationell uppkoppling, med mera.

På Biotech Heights drivs innovation inom bioprocess- och fermenteringsteknik för att skapa hållbara livsmedelslösningar. Bioprocessteknik har stor potential inom flera branscher, både genom att erbjuda växtbaserade alternativ till animaliska produkter, öka näringsvärdet i livsmedel, höja värdet på sidoströmmar och tillhandahålla alternativ till fossilbaserad råvara.

Related videos to category:
Biotech Heights
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar