”Cirkus är en konstform som tänjer på gränser och gör det till synes omöjliga möjligt”. Det skriver tre aktörer inom cirkusbranschen i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet. Samtidigt är det också klart att Cirkus Syd ansöker om medlemskap i Future by Lund för att arbeta med cirkus som testbädd bland annat för hållbarhetsfrågor.
Skåne har en stark cirkustradition, till exempel genom Cirkus Brazil Jack som är från Malmö och hippodromen som 1899 byggdes specifikt för cirkusframställningar. Nu kommer också flera cirkusevenemang att gå av stapeln i Skåne. Den 9–11 juni är det dags för Karavans cirkusfestival i Malmö och 2024 planerar Cirkus Syd tillsammans med Malmö stad och Lunds kommun en ny regional cirkusfestival under namnet Southern Sweden Circus Festival. Dessutom har Cirkus Syd ansökt om att bli medlemmar i Future by Lund.
- Vi ser en enorm utvecklingsmöjlighet i samarbeten mellan innovation och cirkus, säger Lina B Frank, cirkusdirektör för Cirkus Syd. Future By Lund är ett nätverk med stor erfarenhet inom ämnet och vi vill gärna vara med för att samverka och lära oss.
Kopplingen mellan cirkus och innovation är mer logisk än man kan tro.
- Cirkus som fenomen behandlar innovation på högsta nivå dagligen, fortsätter Lina B Frank. Det kan till exempel handla om att i sitt konstutövande spränga tyngdkraftens gränser, att skapa nya lösningar för riggningsteknik eller hitta lösningar som bidrar till klimatomställning. Ofta arbetar cirkus isolerat med dessa utmaningar och vi ser att en innovationsplattform kan koppla ihop vår sektor med unik spetskompetens inom en rad områden för att tillsammans arbeta med lösningar på framtidens utmaningar.
Cirkusmiljön innebär att man måsta lösa många praktiska moment på smidigaste sätt – som transporter och logistik, energitillförsel och säkerhet.
- Cirkusen har till större del klassats som egenbärande kultur fram tills ganska nyligen (ca 2010 men inget exakt datum finns) och har således en stark tradition av att arbeta med förnyelse för att överleva. Denna överlevnadsstrategi arbetar nyfiket gränslöst, ibland på liv och död, men alltid nära till ett gott skratt, menar Lina B Frank.
Hur ser ni på det framtida arbetet inom Future by Lund?
- Vi vill samverka genom att leda och vara partners i utvecklande projekt som sätter Lund, cirkus och innovation på kartan samt bidrar till samhällelig utveckling, avslutar Lina B Frank.
Skribenterna bakom debattinlägget i Sydsvenskan är Hanna Hedvall, vice ordförande i Manegen, en nationell intresseorganisation för cirkus, varieté och gatuperformance, Kristina Eriksson, scenkonstkonsulent för cirkus inom Riksteatern i Skåne och Lina B Frank, cirkusdirektör för Cirkus Syd.
Foto: Jannica Honey