Vi är en fristående organisation och ekonomisk förening.
Startpunkten för innovationsplattformen var en idé om att öppna staden som testbädd.
Vi är många parter som samskapar och utvecklar ihop.
Organisationer och företag som är medlemmar i Future by Lund.
Vi utvecklar hur många kan innovera tillsammans.
Utforska portföljerna inom våra fem innovationsområden.
Utforska material om våra internationella aktiviteter med och tillsammans med våra partners.
Här samlar vi studier och rapporter relaterade till innovationsplattformen.
IoT Sveriges styrelse var i Skåne – och passade på att besöka Veberöd för att se Smarta byars arbete med att koppla upp sensorer för att skapa nytta för samhälle och medborgare.
Arbetet kring ekodesign, resilient, cirkulär och hållbar tillverkning var i centrum för Policy Assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund.
Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna inom denna kategori.
När Unexpected Arts and science forum arrangeras i början av juni kommer ett av spåren att vara värderingsdriven innovation. Men vad har egentligen värderingar med innovation att göra?
När den andra upplagan av Unexpected arrangeras den 4 juni kommer de kulturella och kreativa näringarnas (KKN) innovationsförmåga att lyftas.
Lunds universitets satsning REAL – Center for Retail and Logistics – på Campus Helsingborg profilerar sig med hållbarhet, digitalisering och förändrat arbetsliv och lyfter också fram arbetet med innovation som en uppgift.
På Lunds universitet finns ett tvärvetenskapligt nätverk för forskare med anknytning till textil och mode och under ett möte presenterades flera nya samverkansmöjligheter.
Hur kan vi skapa en produktion i cirkulära system där saker återanvänds, repareras och kanske till sist också blir något nytt? EU ser införandet av ett Digital Product Passport (DPP) som ett möjligt medel.
Under våren blir det tillfälle att diskutera kommande policyer inom hållbar och cirkulär tillverkning, DPP (digitalt produktpass), textil, mode och hantverk. Arbetet sker inom projektet ekip.
Nyligen spelades Spöket på Canterville på Lunds stadsteater med ett spöke som är en interaktiv teckenspråkstalande avatar.
En innovationstur i Lund Innovation District, ett arbete med att skapa historiskt material med animerade tredimensionella figurer i Kosovo och tillbakablickar till järnålderns Uppåkra.
En 3D-animerad avatar som talar teckenspråk i en teateruppsättning och ett cirkustält som kan resas på rekordtid.
Nu är den nya konsertlokalen på Science Village Hall invigd – och redan under första månaden genomfördes ett test av en mjukvara som håller reda på var i musikstycket musikerna är.
On June 4, 2025, Unexpected returns to Mejeriet in Lund, a forum where art, science, business, creative industries, and philosophy converge to shape the future.
Inom några år kan det vara möjligt att spåra många av de varor som säljs inom EU genom Digitala produktpass (DPP).
I cirkusens värld ser vi kreativa och ofta överraskande nummer utförda av skickliga artister i en ibland häpnadsväckande kontext.
Den 4 juni är det dags igen för Unexpected – ett internationellt innovationsforum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Nära 40 studenter på kursen Produktinnovation på Ingvar Kamprad Designcentrum fick i uppgift att hitta nya eller glömda användningsområden för materialet hampa.
Ett fyrtiotal deltagare från hela Europa samlades i Lund för att starta ekip, ett stort policyprojekt för utveckling av innovationsekosystem inom de kulturella och kreativa näringarna.
Nu är arbetet med Kosovos nationella strategi för Creative Economy igång.
Under marken i Uppåkra, strax söder om Lund, döljs en fornlämning av ett av norra Europas största maktcentrum under järnåldern.
I många städer finns övergivna äldre byggnader som är viktiga för en plats identitet och kulturarv och samtidigt finns ett behov av lokaler för nya verksamheter.
Arbetet med att göra Storkriket i de tre kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo till ett biosfärområde har tagit ett stort och viktigt steg.
Hur kan AI vara med och skapa framtiden för kulturella och kreativa näringar?
Future by Lund har valt att organisera arbetet i portföljer för att skapa förflyttning eller transformation av ett område, större än enskilda organisationer, individer eller projekt.
Den 6 september startar Sveriges nya internationella cirkusfestival - Southern Sweden Circus Festival.
Future by Lund har genom åren arbetat fram metoder att visa förflyttningar i ett innovationsekosystem.
Från den i januari 2025 ska kommunerna samla in hushållens textilavfall separat.
Hur praktiserar vi grön omställning och hur kan man använda kultur som testbädd för innovation?
Workshopen som hölls i februari var den allra första i existentiell hållbarhet, ett begrepp som Lunds universitet arbetat med sedan 2021.
Att arbeta tillsammans i enskilda projekt kan vara ett bra sätt för olika aktörer att bidra till transformation av staden.
Vad krävs för att skapa en riktigt stark konsertupplevelse för den som sitter hemma i soffan och streamar ljud och bild?
Hur kan de metoder som Lunds universitet och Future by Lund arbetar med användas för att utveckla kulturella och kreativa näringar i Kosovo?
Partners från hela Europa arbetar tillsammans med att utveckla plattformen ekip för att ta fram policyrekommendationer för innovation med de kulturella och kreativa näringarna.
Future by Lund och Lunds universitet arbetar genom stöd från Sida tillsammans med UN Habitat och Anibar för att utveckla kreativa och kulturella branscher i Kosovo.
Nya digitala format kan ge helt nya musikupplevelser, där publiken kan sitta hemma och själv skapa en personligt anpassad konsert.
Har du hört talas om Storkriket? Det är namnet på ett område i Lund, Sjöbo och Eslövs kommuner där inte bara storkar utan också människor trivs.
Tänk om våra kläder kunde tillverkas när vi ber om det och av småskaliga producenter i vår närhet?
En designer inom mode och textil har traditionellt skapat klädmodeller och kollektioner och formgett mönster.
Ett nytt och spännande samarbete har nyligen startats mellan Lunds universitet, Future by Lund, Kosovos kulturministerium, UN Habitat och kulturorganisationen Anibar.
Varför pratar man om Being, Thinking, Relating, Collaborating och Acting i samband med hållbarhet?
I juni arrangerade Lunds universitet i samarbete med Future by Lund Unexpected som var ett forum för innovationer inom konst och vetenskap.
Inom hållbarhet pratar man ofta om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, men Lunds universitet vill också sätta fokus på existentiell hållbarhet.
I vilket av Agenda 2030:s sjutton hållbarhetsmål ingår det djupt mänskliga behovet av konst, kreativitet och kultur?
Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar.
Textilindustrin har stor klimatpåverkan och återanvändning av kläder ses som en del av den hållbara omvandlingen av branschen.
I november arrangeras den stora mässan för smarta städer, Smart City Expo World Congress i Barcelona och Lund har många representanter på plats.
I Lund arbetar arkeologerna i Lund University Digital Archaeology Laboratory, det vill säga DARKLab, sedan femton är tillbaka med Lunds universitets Humanistlaboratorium för att utveckla användningen av nya teknologier.
Meditation i det fria på Billebjär, skördefest i Flyinge och föreläsning om AI och hållbarhet på Stadshallen i Lund.
När Spanien tar över ordförandeskapet för Europeiska unionen kommer kulturella och kreativa näringar att vara en av deras främsta prioriteringar.
I september blir det Cirkusafton i Stadshallen i Lund – och dit är näringslivet, föreningslivet och cirkusnätverket speciellt välkomna.
Forumet lockade mer än 200 personer från hela Europa till Mejeriet i Lund.
I framtiden kommer våra kläder att innehålla en tagg som vi kan skanna för att få information.
Vad ser vi för spännande innovationsområden som tar utgångspunkt i de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna?
Vad gör kulturellt och kreativt företagande intressant ur ett samhällsekonomiskt perspektiv?
Lund har länge varit en speciell och öppen lekplats för innovativa idéer. Många banbrytande idéer har redan fötts här. Staden präglas av kunskap, forskare, studenter, en speciell humor och en tillåtande stämning - en riktigt bra mylla för en innovationskultur!
Barcelona har vi lärt känna som ett centrum för den smarta staden med fokus på teknik och digitalisering.
”Cirkus är en konstform som tänjer på gränser och gör det till synes omöjliga möjligt”.
Modebranschen rymmer mycket mer än kläder och textil – det är allt från odling, produktion, arbetsvillkor, transporter, design och marknadsföring till kundvanor, sopsortering, returer och återvinning.
The taxonomy regulation infördes inom EU i juli 2020 som bas för EU-taxonomin och upprättar en förteckning över miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.
Fler men mindre produktioner, mer produktion närmare den lokala marknaden och snabbare processer för att få ut plaggen på marknaden kan vara några av lösningarna för att göra textil- och modeindustrin mer hållbar.
När vi talar om en hållbar förändring av textil- och modeindustrin är det ofta fokus på tillverkning, material, återvinning och utsläpp.
Hur kan AR och VR förändra konsumenternas köpupplevelse och vad kan vi alla ha för nytta av IoT i våra kläder? Vilken ny teknik kan driva på en hållbar förändring i modebranschen?
Lunds universitet är framgångsrikt i sitt arbete med de kulturella och kreativa näringarna, vilket ger en bas både för meningsskapande och för ett arbete med en mer omfattande omställning.
Hur kan digital teknik utveckla modeindustrin? Teknik kan leda till att det blir billigare och mer hållbart när kläderna skapas, distribueras och återvinns, men mötet mellan mode, spelindustri och digital teknik kan också få andra effekter.
När innovationsplattformen Future by Lund fortsätter verksamheten som ekonomisk förening stärks samtidigt samarbetet med universitetes KIC-kontor.
Arbetet med innovationsytor föds ur samhällsutmaningar. Med knappa sju år kvar till Agenda 2030 står textil- och modeindustrin inför ett vägskäl.
Fredrik Timour är VD och grundare av Fashion Innovation Center som är medlem i Future by Lund.
Siptex hos Sysav i Malmö är världens första automatiska storskaliga textilsorteringsmaskin i sitt slag och ska utgöra en länk mellan textilinsamling och textilåtervinning.
Våren 2022 var Lunds universitet en av drygt 100 partners som gjorde en ansökan till världens största innovationssatsning på kulturella och kreativa sektorer och näringar.
En förändrad konsumtionskultur, utsorteringskrav och kanske till och med ett ROT-avdrag för reparation av textil är några av de åtgärder som kan göra textilsystemet mer hållbart.
Vombsjösänkan i Sjöbo, Lunds och Eslövs kommuner är ett område som levererar mat och vatten till många människor.
Nu finns möjlighet att vara med och arrangera event under Biosfärfestivalen mellan den 10 och 18 september 2022!
Textil- och modebranschen har flera utmaningar inom hållbarhetsområdet.
Textil- och modeindustrin har stor påverkan på klimat och miljö. För att förändra branschen lanseras våren 2022 acceleratorprogrammet NEST, som har skapats av fyra inkubatorer från olika delar av Sverige.
Kultur- och fritidsförvaltningen och lundabolaget Sensative undersöker just nu i ett innovationsprojekt hur de med hjälp av sensorer kan mäta hur många som använder lokalerna.
Textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion under Lundakarnevalens första dag, fredagen den 20 maj.
I morgon fredagen den 20 maj är det dags! Då startar Lundakarnevalen, och textil- och modebranschen är i fokus för karnevalsradion.
Under Genialkarnevalen 1986 hade Lars Mattiasson hand om tryckningen av karnevalströjorna.
Ett mycket intressant avstamp inför arbetet inom en KIC inom Kulturella och kreativa sektorer och näringar.
Epi är en sorts människoliknande robot som finns på avdelningen för kognitionsvetenskap på Lunds universitet.
I slutet av mars lämnade Lunds universitet tillsammans med drygt 100 partners i hela Europa in en ansökan till världens största innovationssatsning på kulturella och kreativa sektorer och näringar.
I projektet ”Make Space för Verkstad” genomfördes en kartläggning av kreativa verkstäder i Skåne.
Emelie Svensson med varumärket MLì by SVENSSON arbetar med återvunnen polyester, där tanken är att kunderna ska kunna skicka tillbaka utslitna kläder så att fibrerna kan återanvändas.
Hur kan vi nå våra kreativa och innovativa drömmar snabbare och med mindre kostnad för oss själva? Pär Säthil är psykolog och jobbar med mental träning för de som arbetar i kreativa processer genom sitt företag The Brave Creative.
I februari 2021 arrangerade Trans Europe Halles från Lund och Region Skåne avslutningen på det stora EU-projektet Cultural Creative Spaces and Cities (CCSC) genom ‘Co-designing Cities Conference‘.
Det stora EU-projektet Cultural and Creative Spaces and Cities (CCSC) avslutas med en konferens i början av februari 2021.