Den 6 september startar Sveriges nya internationella cirkusfestival - Southern Sweden Circus Festival och det blir cirkus på flera platser i Skåne. Festivalen har initierats av Lunds kommun och Malmö stad tillsammans med Cirkus Syd. Här berättar cirkusdirektör Lina B. Frank om hur hon ser fram mot att sätta Skåne på cirkuskartan men också om hur hon drömmer om innovationer i skärningspunkterna mellan arkitektur, produktdesign och cirkus!
Den 6 – 15 september blir det Cirkusfestival i Lund, Malmö och Skåne – Lina B. Frank, vad ser du mest fram mot under dessa dagar?
- Jag ser så mycket fram emot att få visa på den bredd som finns inom cirkuskonsten nu! Det blir klassiska cirkusföreställningar i blandning med poetiska underverk och storslaget franskt utomhusspektakel. Detta är något helt nytt och unikt för Skåne. Det känns kul att sätta Skåne på kartan och arbeta både med att sätta samman det artistiska innehållet och arbeta med Visit Skåne kring destinationsutveckling.
Vad kan den skånska publiken förvänta sig av festivalen?
- En stor variation. Ett mål med festivalen är att visa många olika sorters cirkusupplevelse. Vi har afrikansk akrobatik med budskap på stadsteatern i Lund, baby-cirkus, storslaget franskt utomhusspektakel med Basinga på Mårtenstorget, Cirkusfest på Lindängen och i Årröd utanför Kristianstad, Cirkusparad genom Malmö och ett Village Chapiteaux, en tältby som cirkusområde som vi etablerar som nytt koncept.
Vad betyder det för Cirkus Syd att få arrangera festivalen?
- Det betyder mycket för Cirkus Syd att få göra detta för folket och cirkussektorn i Skåne. Vi både visar på vår kapacitet och på de utmaningar som finns i avsaknad av vital infrastuktur inom cirkuskulturen i Skåne. Det är en väldigt tillfredställande utmaning.
Du har tidigare berättat för Future by Lunds nätverk om Cirkus som en bra grogrund och testarena för innovation. Har ni tillfälle att prova något under veckan i Lund och Malmö?
- Många av föreställningarna innehåller artistisk innovation, nya tillvägagångssätt som till exempel att göra cirkus med skateboard. Även strukturellt hittar vi nya lösningar till exempel för att rigga upp en 50 meter lång lindansställning på Mårtenstorget i Lund och i Malmö genom att bygga upp grunden till en tältby som kommer att växa de närmsta 10 åren. Där handlar det om samverkan mellan olika sektorer, praktiker och föreskrifter för att få till något helt utöver det vanliga.
Vilka skulle vara dina drömsamarbeten framöver för att ytterligare utveckla cirkusbranschen? Vilka områden av cirkusen behöver innoveras?
- En av mina drömmar är ett större samarbete med arkitekt och/eller produktdesign-branchen, jag ser framför mig oändliga möjligheter i gränslandet mellan cirkus och arkitektur samt produktdesign. Titta bara på trailern från Apparat med kompaniet Kapsel som turnerar Lunds kommun under festivalen!