Ett viktigt steg för att skapa ett robust energisystem är att planera systemet utifrån ett helhetsperspektiv. Lunds kommuns infrastrukturstrateg Karin Hammarlund leder arbetet med att skapa en planeringsplattform inom projektet CoAction Lund. På plattformen kommer Lund att lägga in sina utbyggnadsplaner och koppla dem till energitillförsel och annan teknisk infrastruktur. Arbetet sker i samverkan med Kraftringen och RISE och aktörerna tillsammans skapar grunden för ett robust och hållbart energisystem som gör oss mer beredda att möta både utbyggnadsbehov, kriser och klimatutmaningar.
Kommuner arbetar med att planera utbyggnad av staden med bland annat översiktsplaner och detaljplaner. Alla elnätsföretag som innehar ett lokalnät eller ett regionnät och därmed är systemansvarig för distributionssystem ska vartannat år rapportera in en nätutvecklingsplan. Dessa planer, i kombination med planer för övrig energiinfrastruktur, planeringsunderlag gällande VA-nät, avfall, fiber, samt landskapsvärden kommer nu att läggas ihop i en digital planeringsplattform genom ett samarbete inom projektet CoAction Lund. Planeringsunderlaget söker efter samverkan och synergier i landskapet för att optimera och hushålla med tillgänglig yta för ett robust och fossilfritt energisystem.
- Vad planeringsplattformen också handlar om är att bättre förstå situationen i det lokala elnätet, berättar Karin Hammarlund. Vi behöver förstå förmåga på kort och lång sikt. Kapaciteten behöver läggas ihop med de planer som finns i översiktsplan och detaljplan. Vi måste också veta att kapacitet finns för den laddningsinfrastruktur som planeras och för näringslivets utvecklingsplaner. Arbetet kommer även att omfatta framtida behov av värme och kyla.
- Med planeringsplattformen räknar vi med att komma mycket närmare ”sanningen” och få ett bättre underlag för att kunna diskutera med politikerna vilka prioriteringar som behövs och vilka infrastrukturinvesteringar som krävs, fortsätter Karin Hammarlund. Det här är ett konkret sätt att bana väg för våra utbyggnadsplaner i förhållande till våra klimatmål och energimål samtidigt som vi värnar landskapets viktiga värden för djur, natur och människor.
Jobbade man inte så innan?
- Nej inte riktigt. De flesta kommuner har energibolag med uppdraget att ansluta projekt för projekt till elnätet. Detta leder inte till systemoptimering eller en samlad bild av landskapspåverkan och ytbehov för teknisk infrastruktur. Att i ett tidigt skede titta på energisystemets kapacitet som helhet i förhållande till våra utbyggnadsplaner innebär att vi fattar mer informerade beslut angående vilka prioriteringar som behöver göras i ett strategiskt skede när man jobbar med översiktlig planering.
Bakom behovet av en planeringsplattform ligger också den nuvarande kapacitets- och effektutmaning som beskrivs av Skånes effektkommission vilken pekar på att kommuner i Skåne redan idag har problem med sina utbyggnadsplaner.
- Vi behöver ta ett mellankommunalt ansvar, speciellt vi som finns i södra Sveriges elområde 4. Vi måste bygga ut självförsörjningsgraden av eleffekt som idag är 15 % till 50% 2030, enligt Skånes effektkommission. För Lund blir planeringsplattformen ett sätt att visa hur man förstår situationen och utifrån detta bygga ett robust och hållbart energisystem som klarar att möta kommunens utbyggnadsbehov, verksamhetsutveckling men också kriser och klimatutmaningar.
Det arbete som nu ska göras i CoAction är väldigt omfattande. I gruppen går man igenom alla antagna planer i Lunds kommun för att få fram en mer detaljerad beskrivning av energibehovet. Den första fasen handlar om läget fram till 2030, men man kommer också att se på hur det kan komma att se ut både till 2040 och 2050. Denna process ska vara klar till 2026.
- När planeringsplattformen är klar kan vi se hur mycket lokal fossilfria elproduktion som behövs, vad vi kan tillföra och vilka ytor som krävs. Tillsammans med Kraftringen kan vi se var de kan bygga ut nätet på ytor som är lämpliga i förhållande till var vi behöver mer kapacitet och effekt.
Både vindkraft och solenergi kräver stora ytor och man måste förstå de samlade effekterna på landskapet för att denna utveckling inte ska påverka våra landskap för mycket.
- Lunds kommun har få ytor som inte har skydd och höga värde. Därför är det bra med ett planeringsunderlag som ser på samspel och synergier så att vi får ut det mesta av det vi har. Vi måste försöka hitta samspel mellan ett fossilfritt energisystem och landskapets andra värden.
En viktig del kommer att också vara att dokumentera och kartlägga processen.
- Vi är en demonstrator för andra kommuner och det är viktigt att vi visar hur vi får fram uppgifterna, hur vi gör prognoser och hur våra scenarios ser ut. I CoAction Lund är det många aktörer som går ihop och skapar hållbara lösningar tillsammans, och processen är lika viktig som slutresultatet, avslutar Karin Hammarlund.
CoAction Lund arbetar också med andra aspekter av energisystemet, som till exempel genom att bygga energigemenskaper och skapa energidelning.
Om CoAction Lund
CoAction Lund arbetar för ett klimatneutralt Lund 2030 och är ett klimatsamarbete mellan 25 aktörer i Lund. CoAction Lund jobbar med hållbar mobilitet och testar nya sätt att dela och styra energi på. Projektet är en pilot i Sverige och arbetar för att inspirera andra städer och genomförs med stöd från Viable Cities, Vinnova och Energimyndigheten.