Creatives & Changemakers

Ett viktigt steg mot att bli biosfärområde för Storkriket

Caroline Wendt
September 5, 2024

Arbetet med att göra Storkriket i de tre kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo till ett biosfärområde har tagit ett stort och viktigt steg - nu har regeringen nämligen beslutat att skicka ansökan vidare till Unesco i Paris och beslut väntas om ett år. Området har hög biologisk mångfald och förser många med mat och vatten, men i ansökan betonas också det rika kulturlivet. Anna-Karin Poussart, Lunds kommun, är projektledare för arbetet med Biosfärområde Storkriket och berättar vad som händer nu.

Ett biosfärområde utses av Unesco för att uppmärksamma platser där man arbetar långsiktigt med hållbart brukande och med att bevara biosfärens resurser. Biosfärområde Storkriket är ett cirka 110 000 hektar stort område i kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo. Sedan 2021 har området varit ett kandidatområde för att bli ett biosfärområde, vilket i så fall skulle vara Sveriges åttonde. Området har hög biologisk mångfald med många rödlistade arter, förser många med livsmedel och vatten men är också ett område med ett rikt kulturliv och har en unik forsknings- och innovationsmiljö. Alla dessa ingredienser är viktiga när de tre kommunerna ansöker om att göra området till ett av UNESCO utnämnda biosfärområden.

Anna Karin Poussart – hur känns det att ansökan nu kommer att skickas till UNESCO?

- Såklart är detta en mycket viktig milstolpe och jag är väldigt tacksam över alla de människor och organisationer som på ett eller annat sätt har deltagit i processen. Det känns fantastiskt att ha deras engagemang som en grund i det vidare arbetet.

Ni skriver att ni arbetar som ni redan är ett Biosfärområde – berätta vad det innebär?

- Som kandidatområde, vilket Storkriket blev under hösten 2020, är biosfärverksamhetens främsta uppdrag att ta fram den ansökan som lämnas in till Unesco om att bilda biosfärområdet. För att fylla ansökan med information krävs att ett aktivt arbete i området inleds, i samverkan med boende och verksamma, det vill säga man behöver komma i gång och arbeta som att man redan är ett biosfärområde. Syftet med detta grundar sig i att visa att det finns engagemang och vilja i området samt att forma identitet och fokusområden som ska leva vidare även efter utnämnandet. I praktiken innebär det ofta att vi inleder olika samarbetsprojekt, och genomför olika dialoger och med lokala aktörerna som finns i området.

Unesco väntas ta beslut om Storkriket hösten 2025, vid den femte världskongressen för biosfärområden i Hangzhou i Kina. Hur kan ni fortsätta och intensifiera arbetet om ni blir utsedda?

- Efter ett utnämnande är vår förhoppning att vi ska kunna växla upp både vårt arbete med externfinansierade projekt och samverkan, men även att vi ska kunna ta nästa steg mot den organisationsform som vi beskrivit i vår ansökan till Unesco.

Ni är unika som ett Biosfärområde där kulturlivet också tas med i arbetet. Kan du beskriva hur det har en betydelse?

- Som första biosfärområde där kultur pekas ut som en viktig stödprocess så har vi en stor potential att visa vägen inom området. Biosfärområden ska vara modellområden för hållbar utveckling, områden där man kan testa lösningar, metoder och visa att det går. Storkrikets arbete med kultur som brobyggare hoppas vi är just en sån lösning som kan sprida sig till andra.  

Den 7–15 september är det dags för Biosfärsfestival – vad kommer att hända?

- Genom Biosfärfestivalen får både invånare och besökare möjlighet att upptäcka allt som gör Storkriket till en fantastisk plats att bo, arbeta och besöka. Festivalen erbjuder guidade turer, utställningar och workshops för de som är intresserade av natur och kultur. För familjer finns det prova-på-aktiviteter, gårdsbesök och musik att njuta av. Kunskapssugna kan delta i föreläsningar om ämnen som lokal historia och giftiga svampar, bland mycket annat. Arrangemangen kan hittas på Festival - Biosfärområde Storkriket och det är tack vare engagerade aktörer inom Storkriket som festivalen blir till, utan dem hade detta inte varit möjligt.

Årets Biosfärfestival startar i samband med Flyingebygdens skördefest, där man kan träffa de som arbetar med Storkriket samt flera aktörer från området. Där går det att få en inblick i pågående projekt och framtida planer, och prata med energi- och klimatrådgivare från de tre kommunerna. Flyingebygdens skördefest äger rum den 7 september 11:00-15:00 på Flyingevägen 26 i Gårdstånga.

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar