Framtidens kläder kan komma att tillverkas av nya fibrer och kanske till och med förses med smart teknik. Under hösten 2018 arrangerade Future by Lund ett gränsöverskridande event för att börja mixa mode och textilkunnande med djup kunskap inom materialforskning och smart teknik.
I slutet av oktober 2018 arrangerades eventet Mode, textil och smart teknik - en fråga om innovation och hållbarhet. Med på eventet fanns deltagare från Max IV, Swedish Fashion Council, TEKO, Sigma Connectivity och innovativa företag från svensk textilindustri men också äventyraren Renata Chlumska som berättade om rymdkläder.
– I Lund har vi en otrolig kunskapsmängd hos akademi och materialforskare tillsammans med bolag som arbetar med mobilteknologi och medicinteknik, säger Lars Mattiasson, projektledare på Future by Lund. På andra platser i Sverige finns andra kunskapsmängder som skulle kunna vara matchande – men de som arbetar på de olika platserna pratar vanligen inte med varandra. Ett område som passar för Lund är textilindustrin i Borås som tillsammans med TEKO och Swedish fashion council arbetar med både hållbara material, cirkulära affärsmodeller och uppkopplat mode. Orsaken till att vi arrangerar det här mötet är att alla dessa aktörer delar på utmaningar om hållbarhet och smarta städer och vi vill att de ska mötas. Textilindustrin arbetar till exempel med hållbara värdekedjor och zero waste och vi i Lund har mycket att lära där.
Kim Nygård jobbar som projektledare på Max IV-labbet i Lund där man bland annat utvecklar nya material och specialkemikalier från skogsråvaror.
– En sak som vi kan utveckla från skogsråvaror är fibrer och då är kopplingen till textilier naturlig, säger han. Det finns redan textiler som görs av skogsråvaror men nu är det mer fokus på att göra nya material med bättre och designade egenskaper. En fördel är att råvarorna kan produceras lokalt så vi har bättre kontroll över miljöaspekten.
Weronika Rehnby från TEKO, som är en branschorganisation för textil- och modeföretag, berörde ämnet cirkulär ekonomi.
– För att få till hållbarhet och ett cirkulärt system för textil är det viktigt att olika aktörer samarbetar. Här på plats i Lund finns företag, forskningspersoner, kommun och branschorganisationen. Det har skapat en arena där vi kan mötas och identifiera var samverkansmöjligheter finns. Vi behöver till exempel kontakt med skogsindustrin som har en råvara som är attraktiv för att vi ska kunna skapa nya biobaserade fibrer.
Jennie Rosén är vd på Swedish Fashion Council ser redan nya trender i modebranschen.
– Branschen står inför ett stort paradigmskifte. Vi driver väldigt mycket fashion- och techfrågor som vi ser kan bli en brygga. Fler och fler företag försöker få köpare att istället bli användare i en kundklubb. Det kan till exempel vara att man istället för köpa ett nytt plagg kan man komma och laga det gamla. Många jobbar fram en uppkopplad tagg som fungerar både för försäljning och utlåning. Vi kommer också att se krossdisciplinära samarbeten mellan branscherna där butikerna kan förflytta uthyrning till ett hotell.
Om fler samarbeten kommer igång kan det också innebära ännu fler hållbara plagg.
– Det finns många idéer om hållbarhet som inte lämnar labbet, speciellt på textilsidan, menar Lars Mattiasson. Vi behöver titta närmare på hur vi tar bra idéer hela vägen ut till marknaden så att medborgarna kan använda dem på ett smartare sätt.
Eventet var ett samarrangemang mellan Future by Lund och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag.
Vill du veta mer? Se en längre version av alla intervjuer och eventet via länken här!