Innovation district

Ideon formar sig för framtiden

Caroline Wendt
September 11, 2024

2023 var året då Ideon fyllde 40 år – och samtidigt passade man på att organisera om verksamheten. Av de tre bolagen Ideon Innovation, Ideon Open och Ideon AB bildades Ideon Science Park. Ideon Science Parks ger affärsutveckling för bolag inom Tech och Deep Tech, både på Ideon och när det passar i hela Skåne. I en intervju berättar vd Anders Nilsson och vice vd Lotta Wessfeldt om hur Sveriges första forskningspark nu formas för att fortsätta verka för hållbar tillväxt i södra Sverige.

Ideon grundades 1983 genom ett samarbete mellan Lunds universitet, dåvarande Malmöhus län, Lunds kommun och näringslivet. På den tiden var Ideon Sveriges första forskningspark, och verksamheten utformades för att passa dåtidens innovationsmiljö. 40 år senare var det läge att samla de tre delarna av Ideon – Ideon AB, Ideon Innovation och Ideon Open – under namnet Ideon Science Park. Verksamheten i Ideon Open är avvecklad och de konsulter som var anställda i bolaget har startat ett eget konsultbolag genom Open XLabs.

– När jag började på Ideon innovation för 3 ½ år sedan undrade jag varför det fanns tre bolag, berättar vd Anders Nilsson. Vi pratade om att jobba mer tillsammans och hade massor av overhead. Det visade sig att Ideons ägare höll med om att det skulle vara bättre med ett bolag. Sedan dess har vi arbetat för att bli en gemensam organisation och 2023 var det dags.

Även om det kan ses som en stor förändring finns ursprungstanken för Ideon kvar.

- Grunduppdraget för verksamheten handlar om att kommersialisera forskning från universitetet, att skapa hållbar tillväxt i regionen och att förse den med arbetskraft, säger vice vd Lotta Wessfeldt. Därefter skruvar vi på hur vi gör för att skapa de bästa förutsättningarna.

Sedan starten av Ideon har antalet innovationsverksamheter och inkubatorer ökats och nu finns det ett brett utbud. I Skåne finns till exempel flera andra starka forskarparker – som Medeon, SmiLe och Medicon Village inom medicin och Krinova inom livsmedel. Eftersom Ideon är fokuserade på Tech och Deep Tech kompletterar forskarparkerna vandra väl.  

-  Vi ser Ideon både som en fysisk plats där vi ska skapa värde för de företag som finns på området, men jobbar också med techbolag i hela Skåne inom de områden som vi satsar på, fortsätter Lotta Wessfeldt.

I Ideon Science Park finns allt från små nystartade startups och mindre bolag som funnits sedan längre till scale ups och stora bolag som AXIS Communications.

- Vår målbild är att stå för affärsutveckling, och ju yngre bolagen är desto mer hands on, säger Anders Nilsson. För bolagen är vi marknadskompletterande i ganska mycket av det vi gör. För större företag handlar det ofta om deras behov av kluster, partners och nätverk och hur universitetet kan bidra. För många är det också viktigt att vara en del av varumärket Ideon, inte minst vid rekrytering.

Som forskarpark har Ideon alltid arbetat med tematiska områden. Nu ser Ideon över vilka områden som är viktiga för framtiden.  

- Vi undersöker var vi kan göra en skillnad, berättar Anders Nilsson. Det är viktigt vad kommunen, regionen och universitets ser att vi kan bidra med. Vi ser just nu på olika områden, som halvledarfrågan, AI, cybersäkerhet och försvarsfrågan genom dual use.

Ideon Science Park har också en rymdinkubator som nyligen blivit del av Swedish Space Innovation Cooperation (SSIC) vars mål är att utveckla nya digitala samarbetsmetoder och tjänster inom rymdsektorn. Dessutom är man med i en förstudie kring en testbädd för drönaraktiviteter ute på Ljungbyhed.

- Vi jobbar tillsammans med hur vi kan göra detta tillgänglighet för näringslivet. Många tänker kanske att de inte jobbar med drönare, men kan ha anknytning till exempel genom att de gör delar som behövs i ett URS-system eller har tjänster eller produkter som kan levereras med drönare.

Ideon är också väldigt engagerade i det nationella organet för Science parks, Swedish Incubators & Science Parks (SISP).

- Det är viktigt att vi verkar nationellt för ett starkt Skåne men också att vårt arbete knyts till en nationell strategi. Ett svenskt samarbete behövs för att det ska bli genomslag, påpekar Lotta Wessfeldt.

Ideon har en placering mitt i Lund Innovation District med närhet till bland annat universitet och många små och större bolag men är också granne med Medicon Village.  

- Den fysiska platsen har att stort värde. Den geografiska närheten och Lunds geografiska litenhet är jätteviktig. I detta ser vi oss som en mjukvara i hårdvaran där vi kan ge bolagen möjlighet till interaktion och att bygga nätverk. Vi kan skapa rummen i det stora, det är nyttan som även de stora R&D-bolagen vittnar om.

Samarbetet i Lund är något som Anders Nilsson och Lotta Wessfeldt hela tiden kommer tillbaka till. Cross-border Talent Bridge är att projekt som ägs av Lunds kommun där Ideon är starkt engagerat tillsammans med bland annat Medicon Village och Köpenhamn Stad. Projektet syftar till att attrahera och behålla internationella talanger. I samarbetsprojektet CoAction Lund som leds av Lunds kommun finns 25 aktörer som samverkar kring hållbarhet inom mobilitet och energisystem. Där ska Ideon vara med och hjälpa mindre bolag att testa sina hållbara idéer mot industrin för att skapa möjligheter för kommersialisering. Ideon ligger förstås också granne med Medicon Village, och samarbetet har på senare tid blivit allt tydligare.

- Vi är glada att kommunen nyligen anlade ett övergångsställe över Scheelevägen. Det underlättar flödet mellan Ideon och Medicon. Vi är två starka arenor med samma uppdrag vad gäller tillväxt och attraktion. Bolagen i den här geografin kan dra nytta av bådas erbjudanden i form av nätverk, program och projekt, det ska inte vara avgränsat av adressen. Tillsammans är vi en superkraft, avslutar Lotta Wessfeldt.

Related videos to category:
Innovation district
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar