Future Living & Spaces

”Det skall vara lika enkelt att dela energi som att dela WiFi”

Caroline Wendt
October 30, 2024

Ett överflöd av grön och billig el genom lokal delning av resurser samtidigt som man avlastar det överliggande nätet genom energigemenskaper. Det är entreprenören Jonas Birgerssons förhoppning för framtiden – och i det stora samverkansprojektet CoAction Lund gör hans ViaEuropa sin första kommersiella installation, för att verifiera både den tekniska lösningen och affärsmodellen. Vid årsskiftet 2024/25 kopplas två olika fastighetsägare i Brunnshög ihop och delar på energi via ett nytt parallellt elnät i en energigemenskap.

En ökad mängd energi som produceras lokalt genom framför allt solceller, möjlighet att dela energi och stora lokala energilager skapar tillsammans med oberoende elnät helt nya förutsättningar. Lägg sedan till energidelningsoperatören ViaEuropa som skapar en marknadsplats där man lokalt bestämmer hur energin ska fördelas, så har du några av de viktigaste beståndsdelarna i ViaEuropas och Jonas Birgerssons vision om ett nytt internetifierat elnät. Vid årsskiftet 2024/25 driftsätts deras första energidelningsprojektet på Brunnshög i Lund. Allt är en del av Lunds stora samarbetsprojekt CoAction Lund, där över 25 organisationer arbetar ihop mot det övergripande målet att skapa ett Klimatneutralt Lund till 2030.

I kvarteret vid Solbjersvägen på Brunnshög finns LKF:s fastighet med kontor, men också lägenheter och gym samt LKP:s mobilitetshus med mataffär. Dessa båda fastigheter kommer att få helt nya möjligheter att dela energi mellan varandra men även med det traditionella elnätet.

Fastigheterna på Brunnshög kommer att producera energi genom solceller på taket.

- Det finns en enorm potential i att sätta solceller på alla tak i Sverige, vilken teoretiskt skulle kunna uppgå till 50 TWh per år i Sverige, säger Jonas Birgersson. Genom delning av energi mellan fastigheter kan sedan en fastighet med mindre aktivitet dela med sig av sitt energiöverskott till en annan fastighet.

Jonas Birgersson. Foto: Via Europa

I byggnaderna på Brunnshög kommer eltillgången att säkras genom en standardiserad kontakt som passar för överföring av energi genom likström. I varje fastighet installeras en energiväxel som fördelar elen inom och mellan fastigheterna utifrån fastighetsägarnas regelverk och behov. Vidare finns också ett öppet energiprotokoll som beskrivs som nyckeln till att det skall vara enkelt att dela energi.

-  Genom ett nytt språk, det tekniska protokollet Energiprotokoll (EP), kan alla aktörer bestämma på vilka villkor som energi skall delas via den lokala marknadsplatsen. Eftersom det nya språket är öppet kan alla tillverkare bygga stöd för att kunna delta i energidelning. Alla delar i ekosystemet kan bytas ut, från solceller till växlar till styrsystemet. Det skall vara lika enkelt att dela energi som att dela WiFi, förklarar Jonas Birgersson.

Om det går som Jonas Birgersson hoppas kommer vi framöver se ett fast lågt pris för all den gröna energin som behövs.

- I Lund ska vi arbeta för att bevisa fördelarna med det nya elnätet och därmed potentiellt reducera nätavgiften, fortsätter Jonas Birgersson. De nya nätverken för energidelning kan också ta bort flaskhalsar för överföring. Det kanske verkar orealistiskt idag men det finns tekniska förutsättningar för att vi i Sverige kan skapa ett stort överskott av el med jämnare och lägre priser på lång sikt.

Om många fastigheter i framtiden deltar är visionen att driftsäkerheten i samhället skulle öka markant. Det nationella nätet skulle finnas kvar parallellt med det lokala, men om något av systemen inte fungerar kan de andra hjälpa till.

- Möjligheten till energidelning och ett internetifierat elsystem gör det ännu mer attraktivt att bilda energigemenskaper och med lokal elproduktion och lagring kan vi få ett säkrare lokalsamhälle då det aldrig blir helt utan el, säger Markus Paulsson, projektledare för CoAction Lund.

Om CoAction Lund

CoAction Lund arbetar för ett klimatneutralt Lund 2030 och är ett klimatsamarbete mellan 25 aktörer i Lund. CoAction Lund jobbar med hållbar mobilitet och testar nya sätt att dela och styra energi på. Projektet är en pilot i Sverige och arbetar för att inspirera andra städer och genomförs med stöd från Viable Cities, Vinnova och Energimyndigheten.

Stora bilden: I kvarteret vid Solbjersvägen på Brunnshög finns LKF:s fastighet FutuRum med kontor, lägenheter och gym intill LKP:s mobilitetshus Aurora med mataffär. Dessa båda fastigheter kommer att få helt nya möjligheter att dela energi genom ViaEuropas installation i projektet CoAction Lund.

Foto: Lunds kommun

Related videos to category:
Future Living & Spaces
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar