Efter ett år av samtal kring Lund Innovation District var det dags att diskutera internationella samarbeten och distriktets styrning. Höga rankingsiffror för universitetet vittnar om goda forskningsresultat men också om många patent och ett starkt arbete med både innovation och hållbarhet. För att kunna mäta sig med andra innovationsdistrikt i världen behöver Lund nu ta fram mer material som kan visa områdets intensitet, resultat och vilken påverkan resultaten har, men också hitta ett sätt att ta gemensamt ansvar för området. Under mötet talade Lunds universitets vicerektor Kristina Eneroth, Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, Martin Stankovski Clark och Charlotte Lorentz Hjorth, Lunds universitet samt Peter Kisch från Future by Lund.
Under ett år har aktörer och intressenter i Lund Innovation District träffats för att utifrån olika perspektiv samtala om vilken innovationskapacitet som finns i Lund. En undersökning som genomfördes med hjälp av Parlametric visade vad de som vistas i distriktet tycker är viktigt för att det ska bli en extraordinär plats för innovation. Dessutom har det bland annat varit diskussioner om hur man skapar ett attraktivt område med kreativa mötesplatser, inkludering och hur man kan arbeta med talangutveckling. Det tionde samtalet hölls i november 2024 och ämnena var internationell uppkoppling och distriktets styrning.
Lunds universitets vicerektor Kristina Eneroth har ansvar för internationella relationer och talade om internationellt genomslag. Kristina utgick från Lunds universitets höga placeringar i olika rankningar, vilket också kan ses som delmått på innovationsförmågan i distriktet där universitetet är en central motor.
– Vår innovationsförmåga ökar värdet för varumärket Lund, menar hon. Det lockar till sig talang vilket gynnar universitetet men också företagen i regionen. Det är ett ekosystem som börjar snurra på global nivå tack vare arbetet med Lund Innovation District, som har gjort oss kända som en stark innovationsplats. Sverige lyfts fram som exempel på hur man gör det bra och Lund Innovation District är ett distrikt som sticker ut. (Läs artikel om Kristinas Eneroth presentation)
Peter Kisch är verksamhetsledare på Future By Lund och talade kring vad som behövs för att Lund ska kunna mäta sig med andra innovationsdistrikt i världen och pekade på hur viktigt det är att kunna visa på områdets intensitet, prestanda och genomslag. För att förstå hur man kan mäta de tre komponenterna visade Peter Kisch exempel hämtade från USA.
- Vi i Lund behöver göra en benchmarking för att mäta oss med dem. De är duktiga på att bryta ner det de presterar i hårda fakta och vi behöver också landa i detta från Lunds sida, menar Peter Kisch. (Artikel från Peter Kisch och Martin Stankovski Clarks presentation)
Martin Stankovski Clark från Lunds universitet visade några sanningar om Lunds Innovation District – som att universitetet är ett av de allra främsta i Europa på finansiering från EU:s Horizon Europe-program och att Lund är i topp vad gäller hur många startups kopplade till akademin som lämnar in patentansökningar. Dessutom presenterade han preliminära beräkningar på hur Sydsveriges innovationsindex i Europa skulle sjunka dramatiskt utan Lunds innovationsdistrikt och dess ekosystem.
Charlotte Lorentz Hjorth, koordinator Lund ID och medarbetare på Lunds universitets samverkansavdelning, talade kring styrningen av Lund Innovation District och hur aktörerna gemensamt kan ta arbetet vidare. Hon berättade om att Lund genom Future by Lund är med i GIID (Global Institute on Innovation Districts), en internationell sammanslutning av innovationsdistrikt. Där byter aktörerna bland annat erfarenheter med varandra, och det visade sig att en styrning (governance) av platsen är det som de flesta vill ha hjälp med. GIID har plockat ut några faktorer som är betydelsefulla för distriktets styrning. (se bild)
- Vi ska leda distriktet tillsammans och innovationsaktörer, Lunds kommun, Lunds universitet och företagen i distriktet är alla delar av pusslet, menar Charlotte Lorentz Hjorth. Vi har haft samtal för att få allas perspektiv på platsen, för att skapa en samlad förståelse och se hur det tar oss framåt. Lund Innovation Talks är ett sätt att markera allas kraft tillsammans och som bygger på eldsjälar och tongivande entreprenörer i alla typer av organisationer. Att skapa den gemensamma bilden och innehållet i Lund Innovation District är ett kollektivt arbete.
Utöver de tio samtalen har också två magasin producerats med avsikten att visa på bredden av platsen i innovationsområdet.
- I Lund finns väldigt mycket men vi behöver också hålla ihop och marknadsföra oss internationellt genom att visa platsen sammanlagda värde och sälja varandra. Vi har en gemensam spelplan och vi behöver ha ett gemensamt ledarskap och delat ambassadörskap.
Kommunstyrelsen ordförande Anders Almgren talade kring vision och ambition för Lund Innovation District, bland annat att visionen tidigt blev ”Global impact with in walking distance” och att den fått fäste och fungerar som ambitionssättare i många diskussioner.
- I Lund har vi varit fantastiska på innovation i decennier. Det är imponerande med en plats som skapat så stora innovationer som på många sätt gjort världen bättre. Vår nästa export kan kanske bli det samlade samhället och det samarbete som tar oss vidare. Vi som lokalsamhälle kan bli något att kopiera och för det behöver vi hitta en gemensam berättelse.
Anders Almgren pekade också på en förändring av kommunens inställning under de senaste åren.
- Vi har gjort upp med en gammal vana där Lunds kommun gick med i frågor antingen till 100 % eller inte alls. Det finns ju fortfarande frågor som äldreomsorgen och barnomsorgen som är helt och hållet kommunala, men annars har det blivit många frågor där vi är med som en stark partner tillsammans med andra. Lund Innovation District är typiskt ett sådant samarbete.
Samtalet avslutades med en frågestund och ett panelsamtal.
*En fråga handlade om hur man kan locka fler i åldersgruppen mellan 25 och 35 år till att bosätta sig i Lund.
- Det vi skulle kunna göra bättre är att hyvla ner trösklar och skapa nya nätverk för de som är klara med sina studier så att vi erbjuder dem nya sammanhang. En idé kan vara fler tematiska miljöer där det är öppet att hänga med andra intresserade, föreslår Peter Kisch.
* Ett förslag var att låta innovationsdistriktet vara en plattform att stå på också för arbetslösa och pensionärer för att bättre ta vara på den kompetens som finns i området. Tankar kring detta vara att skapa mer nätverk liknande det som universitetet har för alumner. Det finns också goda exempel på att när stora företag i Lund har lagts ner så har kompetensen flyttat till andra lundabolag.
* Hur kan man skapa korskoppling mellan discipliner och var kan studenter träffa de som har andra perspektiv och få en anledning jobba i mellanrummet? Svaret blev att det i viss mån redan finns genom nationerna men att universitetet också kommer att lansera x-kurser som vänder sig till studenter som vill bredda sig, till exempel om AI. Dessutom diskuterades Hackathon, som är ett väldigt bra sätt att vidga sitt nätverk, men där framför allt internationella studenter deltar.
* En annan fundering handlade om hur Lund kan vara mer proaktiv och berätta stadens story för världen. Att få andra att berätta om Lund – som till exempel genom universitetsrankingen är ett bra sätt, men det finns förutsättningar att göra ännu mer, som att alla aktörer kan bli ambassadörer för platsen och sprida historien och budskapet.
*Charlotte Lorentz Hjort fick frågan om vilken den största utmaningen nu är.
- Den största utmaningen är samverkan och samskapande, menar hon. Vi behöver ha en förståelse för att samverkan kräver respekt för andra organisationer och att vi ibland behöver lägga ifrån oss organisationshatten och gå in i samverkansytor tillsammans. Där kan det behövas träning, för den typen av entreprenörskap kan vi bli bättre på.
* En fråga handlade om hur vi nu kan ta fram de uppgifter som krävs för att kunna visa distriktets förmåga.
- En del uppgifter finns redan genom kommunen, regionen, EU och nationella databaser, berättar Peter Kisch. Andra fakta behöver vi resonera med företagen om och se om de vill dela med sig av.
- Det är viktigt att vi kan beskriva oss på liknande sätt som andra platser i världen för att vara jämförbara med andra, fortsätter Anders Almgren. Med gemensamma resurser och insatser kan vi lösa detta. Man ska inte glömma att vi är en liten plats i norra Europa och vi kan behöva ha låga trösklar.
Kristina Eneroth om Lund Innovation District
Hur ska vi mäta Lund Innovation District?
Tidigare samtal
Human Rights design som grund för innovation
Stort intresse för att skapa intressanta platser
Här kan du läsa hela Maria Gimenez Graus rapport.
Starten av arbetet med Lund Innovation District
Stora bolags bidrag till Lund Innovation District
Lab och andra infrastrukturers bidrag till LID
”Vi måste bli bättre på att paktera innovationsdistriktet”
Vad krävs för att ta Lund Innovation District till nästa nivå?
Vad får talangerna att välja Lund?
Ny politik förändrar spelplanen i Lund Innovation District
Mer om innovationsdistrikt
Länk till hemsidan om Lund Innovation District
GIID analyserar hur lyckade innovationsdistrikt organiseras
Hur organiseras arbetet med innovationsdistrikt i Lund?
Lund i internationellt samarbete för utveckling av innovationsdistrikt
Undersökning av Lund Innovation District
Undersökningen av Lund Innovation District – 10 intressanta resultat
En inkluderade innovationsmiljö en fördel att utveckla för Lund Innovation District
Samverkan, mötesplatser och nätverk utvecklar Lund Innovation District