Smart Cities

Lund! Why not!

Caroline Wendt
February 13, 2017

I Lunds framtid ser de ett antal viktiga innovationer, en försöksstation där man bygger för ett liv på månen och några nobelpristagare. Möt näringslivschef Per Persson och Future by Lunds projektledare Peter Kisch som inte vill sätta några som helst gränser för vad utvecklingen i den väldigt speciella staden Lund kan leda till.

Lund är en relativt liten stad på drygt 87 000 invånare (SCB 2015) i tätorten men som ändå rymmer många internationella anläggningar och företag. Här finns ett av landets största universitet, ESS som kommer att vara en sameuropeisk forskningsanläggning och Max IV-laboratoriet som invigdes sommaren 2016. I Ideon Science park samlas innovativa företag och längre söderut håller det nya kontorsområdet World Trade Center i Lund på att ta form. Här finns internationella företag som Medicon Village, Alfa Laval, Tetra Pak, Axis, Schneider och Sony och i Lund uppfanns både Bluetooth och ultraljudet. Vad är det som är så speciellt med Lund?

– Lund är unikt av den anledningen att det i Lund finns väldigt mycket på liten yta, säger näringslivschef Per Persson. Vi gjorde en beräkning på Öresundsinstitutet utifrån stadens innehåll och sett till det skulle Lund behöva över 400 000 innevånare. I Lund finns också hög komplexitet med företag i många branscher och givetvis ett stort universitet. Vad som också är viktigt är den långa traditionen av innovation. Det bygger någon form av stolthet och kanske också att man vågar göra saker och ting.

-I Lund är allting nära och kan nås med cykel, fortsätter Peter Kisch, projektledare i Future by Lund. Det är en internationell stad genom de bolag som finns här men också genom universitetet. Här fyller vi på med talanger varje år. Det är inte bara studenter och forskare utan också talanger som kommer till företag och aktörer som finns här. Få städer har sådan omsättning på människor som Lund. Ett intressant flöde är att de som en gång kommit hit och sedan försvunnit ofta kommer tillbaka till Lund, men i en annan skepnad.

-För mig är Lund starka individer som tror på sin sak och fortsätter att driva fram dem fast omgivningen säger att det inte går, menar Per Persson. Det finns både inom vetenskap och kultur.

-Lund är också högt representerat inom tv- och musikvärlden, berättar Peter Kisch. För 20 år sedan kom alla popband från Lund. Lund är absolut en plantskola för individer med driv och idéer. Och talang drar till sig talang.

"Det här är ändå ett av de största forskningssamarbetena som gjorts i modern tid."

Lunds kommun har innovationsplattformen Future by Lund för utveckling av hållbara och attraktiva städer. Här samlas nya och etablerade aktörer sida vid sida och ett av målen är en hållbar stad. Varför är det så viktigt att utveckla en smart och hållbar stad?

– Det är ju en överlevnadsfråga för mänskligheten, påpekar Per Persson. Här finns kunskap och kompetens att jobba i de här områdena, och som jag ser det är det större än bara Lund. Klart vi ska nyttja kunskapen och kompetensen vi har och sedan sprida det ut i världen. Vi har förutsättningar och därför tycker jag att vi har ett moraliskt ansvar att göra det.

Varför är det viktigt att jobba med Future by Lund?

 -Den viktigaste orsaken är att vi jobbar i gränsen mellan det offentliga och näringslivet och drar nytta av allas kompetens, tycker Per Persson. Vi gör det med stor öppenhet. Det här är en arena som inte funnits innan, och som vi startade för ungefär fyra år sedan.

-Det vi skapar med Future by Lund skapar intresse för företag att komma hit, säger Peter Kisch. Det ger inte bara ett mervärde för dem som bor här utan det blir också intressant för företag komma hit och röra sig i myllan - vilket i sin tur skapar jobb.

-Sannolikheten att det sker innovationer är större på vissa ställen än på andra ställen, fortsätter Per Persson. Vad som kommer att ske vet vi inte men jag ger mig fanken på att nånting kommer för vi har traditionen av innovation, och plötsligt kommer det en nyhet. Sedan är det upp till oss att förvalta det som växer i myllan.

-Nyckeln till det vi sysslar med finns i gränslandet mellan olika spelare, menar Peter Kisch. Vad som händer beror på hur duktiga vi blir på att få de olika parterna att samspela. Det kommer också att bli konkurrenssituationer och det får vi inte ducka för.

Hur kommer det att se ut om tio - femton år inom området för innovationer och företag i Lund?

-Det som sker i Lund under de närmaste åren kommer att vara tongivande för andra, men jag tror aldrig att Lund kan bli en stor industristad, säger Peter Kisch. Däremot kommer de embryon till idéer som föds här inom de närmaste tio-femton åren att påverka både inom och utanför staden.

- På individnivå kommer Lund att kunna stoltsera med ett antal nobelpristagare som kommer ur anläggningarna (till exempel ESS och Max IV), tror Per Persson. Det kommer i sin tur att sätta ytterligare fokus på Lund. Vår tradition kan stärkas av anläggningarna, eftersom det där kommer att byggas många samarbeten. Det här är ändå ett av de största forskningssamarbetena som gjorts i modern tid. Om femton år kommer vi att kunna skörda det första av dem. Därefter kan det komma en ny fas, för jag tror att man kan komma att fortsätta att utveckla anläggningarna i fler generationer för att förlänga effekten. Min dröm är att vi har ett Moon Village här om femton år. Då har vi börjat förbereda oss inför månen.

 – Här kommer också att finnas ett antal spelare som jobbar med konceptuellt starka idéer för samhällsutveckling, menar Peter Kisch. Det kan vara idéer typ Moon Village och jag tror att det kommer att finnas 2-3 sådana projekt som börjar med en stark idé som drar till sig spelare som vill förverkliga idén. Vi i Lund har en del lösningar som kommer att skalas upp i andra städer. Det är jag helt övertygad om, men det är svårt att säga exakt vad det är eftersom det sätt vi tittar på idéerna kommer att ändras. Vi kommer att se helt andra blandningar, till exempel mellan materialteknik, IoT och idéer inom den kulturella sektorn.

The European Space Agency ESA, arbetar för att skapa en permanent mänsklig utpost på månen. Inom Future by Lund finns en förhoppning att kunna skapa ett eget Moon Village – och det som först var något som många utanför Future by Lund inte tog på allvar ser nu ut att kunna bli verklighet. Klart är i alla fall att Rymdstyrelsen kommer att ha möte i Lund i maj och att även astronomerna väljer att lägga en träff i Lund. Vad är egentligen Moon Village?

-Moon Village är ett utvecklingslabb som man anlägger för att kunna utveckla tekniker som passar för att bygga en månstation, berättar Per Persson. En sådan teknik skulle kunna vara 3D-printing. Man måste kunna hantera materialet och därför ska man testa det på jorden först. Då ser man vad man måste transportera till månen. Kanske kan begreppet finnas på flera olika platser och kanske får man ansvar för ett område eller några områden och sedan bygger man ihop allting. Från ESA:s sida tänker man kanske på var det finns möjligheter att göra det och få en flygande start. Då är ett universitet jätteviktigt.

-Om man kommer med en sådan galen ide flyttar det vårt mindspace och då triggar man människor att vara med, säger Peter Kisch. Det är det som vi är ute efter.

- Du vågar inte ställa dig utanför, för tänk om du blir kvar blir stående på perrongen när de andra åker med tåget, fortsätter Per Persson. Första gången vi berättade om Moon Village tyckte folk att det var lite galet. Men det är så vi tänker i Future by Lund.  Vi ser inga gränser. Det är så vi tänker – ”Why not”? För var finns gränsen? Det är ju där vi själva sätter den!

Related videos to category:
Smart Cities
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar