Business, trade & Industry

Gott om skratt för Lunds näringsliv

Caroline Wendt
May 8, 2017

Lunds näringslivsgala Lund Grand Prix drog fullt hus i AF-borgens stora sal. Näringslivet fick en förmiddag med inspirerande föreläsningar, mingel och mycket skratt. Dagens ämnen var allt från det jobbiga med att jobba, molekylerna bakom njutning och vikten av att ta humor på allvar.

Komikern, vetenskapsjournalisten och den blivande hedersdoktorn vid LTH, Karin Adelsköld, var moderator och lockade fram många skratt hos publiken, bland annat genom att driva med sin egen bakgrund som student av ämnen som drama-teater film och runskrift.

‑ Jag fick lära mig humor i Lund. Här finns ett seriöst förhållningssätt till humor. Humor är den viktigaste ingrediensen för lyckat entreprenörskap och innovation och bygger på överraskning och igenkänning. Ju tråkigare man är desto roligare kan man bli, säger hon och fick hela näringslivet att skratta.

‍Moderatorn Karin Adelsköld underhöll bland annat med tillbakablickar från tiden som student i Lund.

Micael Dahlén är professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och samtidigt en underhållande föredragshållare. Hans tes var att ”Jobb är bajs” och han menar att anställda efter två år på jobbet inte längre gör någon nytta och att man efter fem år som mellanchef gör mer nytta genom att stanna hemma.

‑ Man måste fundera på varför nystartade företag och småföretagare alltid går bäst. Det beror på att de inte ”jobbar” utan har en mening. Man går inte till samma jobb och gör samma sak utan gör något som känns lustfyllt, menar Micael Dahlén.

‍”Jobb är bajs” var ekonomiprofessor Micael Dahléns utgångspunkt när han talade om varför man trivs och når bra resultat på en arbetsplats.

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds tekniska högskola, roade stort med observationer i litet format. Ellervik påpekade på ett väldigt underhållande sätt att det vi tycker är njutning sammanfaller med de sju dödssynderna ­‑ och att det bakom varje dödssynd döljer sig kemi och molekyler.

Det fanns förstås också plats för allvar. ”Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet” ‑ det är den vision som kommunstyrelsen antog i slutet av april 2017 och innehållet på näringslivsgalan kretsade mycket kring ämnen som passade väl ihop med visionen. Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) gjorde entré till tonerna av ”Resten av ditt liv” med lundaartisten Timbuktu och pratade sedan om innovationernas Lund.

‑ I många delar siktar vi på att bli bäst i Lund, säger Anders Almgren. Investeringsviljan är större än någonsin tidigare och förändringsbenägenheten är stor. Det finns också bra strukturella förutsättningar med många utbildade, ett läge mitt i en av de mest tätbefolkade regionerna i Norden och med ett av landets främsta universitet.

‍Njutningarnas kemi var ämnet för Ulf Ellervik, professor i organisk kemi.

Fairooz Tamimi från Innovation Skåne satte fokus på hur man tar hand om potentialen hos utlandsfödda med fokus på kvinnor. Hon gjorde upp med myter om både immigranter och kvinnor – bland annat den svenska tanken att ”vi måste attrahera internationella talanger”.

‑ Sverige är redan så attraktivt för entreprenörer att ni inte behöver locka hit dem, men ni måste lära er känna igen när en internationell talang är här, säger hon.

‍Fairooz Tamimi från Innovation Skåne satte fokus på hur man tar hand om potentialen hos utlandsfödda med fokus på kvinnor

Andra föreläsare var Albin Wilson från lundaföretaget Uniti som snart har en prototyp på en liten tvåsitsig elbil. Företaget frångår traditionella principer för bilbranschen. Henrik Jönsson driver innovationsbolaget Divine robot och är medgrundare till Hungrig.se. Han berättade att han startat företag utan stöd kapital och inkubatorer. Anna Stenstam, som är vd på CR Competence, talade sig varm för att man dela med sig av erfarenhet på arbetsplatsen.

‍Albin Wilson från bilföretaget Uniti pratade om vikten av öppenhet.
Related videos to category:
Business, trade & Industry
Tags
No items found.
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar