Creatives & Changemakers

Metoder från Lund inspirerar till kulturstrategi för Kosovo

Caroline Wendt
October 22, 2024

Nu är arbetet med Kosovos nationella strategi för Creative Economy igång – och Lunds universitet och Future by Lund deltar i arbetet tillsammans med kulturministeriet, industriministeriet och utbildningsministeriet i Kosovo samt UNDP och British Council. Lunds roll är att bidra med metoder för innovation, portföljer, ekosystem och med uppkoppling till EU via policyprojektet ekip.

I oktober 2024 deltog Charlotte Lorentz Hjorth, Lunds universitet och Future by Lund, i panelen ”Creative Economy in Perspective – Creative potential as a driving force for sustainable social and economic development in Kosovo" tillsammans med fyra ministrar från Kosovos regering och UNDP’s expert Dr. Gökçe Dervişoğlu. Dessutom medverkade Birgitta Persson från Future by Lund i ett samordningsmöte kring Kosovos strategi för Kulturella och kreativa sektorer och näringar (KKSN) med tjänstemännen från ansvariga ministerier. I detta sammanhang beslutades att arbetet med Kosovos strategi för KKSN för att skapa en vision som både främjar hållbar tillväxt, stärker kreativa människor och säkerställer att kunskap och talang utvecklas tillsammans nu är startat. I detta arbete kommer kulturministeriet, industriministeriet och utbildningsministeriet i Kosovo att arbeta under ledning av policyexperten Kushtrim Canolli.

Birgitta Persson från Future by Lund medverkade i ett samordningsmöte kring Kosovos strategi för Kulturella och kreativa sektorer och näringar (KKSN) med tjänstemännen från ansvariga ministerier.

Lunds universitet och Future by Lund har under året drivit projektet Tu pa, Tu bo i Kosovo tillsammans med UN Habitat och kulturorganisationen Anibar. Projektet utforskar och testar förutsättningarna för innovation och utveckling av KKSN i Kosovo och finansieras av The Swedish Embassy in Kosovo. Då det är en målsättning att Kosovos nya KKSN-strategi ska vara i linje med EU:s policys, handlade en stor del av Charlottes Lorentz Hjorths presentation om utvecklingen av innovationspolicys för kulturella och kreativa sektorn i Europa som Future by Lund och Lunds universitet är delaktiga i genom ekip-projektet. I detta EU-projekt deltar aktörer från många delar av Europa i ett arbete kring policyer för branschen i EU. Future by Lunds och Lunds universitets roll i arbetet med Kosovos strategi är att bidra med metoder för innovation, portföljer, ekosystem och med uppkoppling till EU via ekip.

- Den kreativa ekonomin representerar skärningspunkten mellan kultur, teknik, innovation och entreprenörskap, med potential att driva hållbar ekonomisk tillväxt, skapa sysselsättning och stärka vår kulturella identitet, skriver Kushtrim Canolli på sin LinkedIn-sida. Vår arbetsgrupps uppdrag är att utveckla en omfattande strategi som inte bara stöder expansionen av kreativa företag utan också inspirerar nästa generation av artister, designers och entreprenörer.

Arbetet i Kosovo kan i sin tur också ge avtryck i arbetet med portföljer i Lund Innovation District.

- Vi har redan tagit intryck av arbetssätt inom animationsområdet i Kosovo och detta inspirerar till exempel i vår portfölj ”Archaeology and immersive tech”, berättar Birgitta Persson

Lunds universitet och Future by Lund är knutna till arbetet fram till sommaren 2025.

Bilden från workshopen i Pristina är lånad av Kushtrim Canolli som är expert på policy-utveckling och ordförande för processen att skapa en nationell strategi för Kosovos Creative economy.

Stora bilden: Charlotte Lorentz Hjorth till höger på bilden under panelsamtalet, bland annat tillsammans med kulturminister Hajrulla Çeku (i mitten).

Related videos to category:
Creatives & Changemakers
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar