Business, trade & Industry

Med sikte mot robottoppen

Caroline Wendt
February 27, 2018

I lokalerna trängs allt från stora robotar med meterlånga armar till Tendos små robothandskar och stekpannor som kan programmeras till att steka perfekta pannkakor eller laga hollandaisesås. I Odense har robotindustrin en särställning och det märks både i antalet företag men också på universitetet och i forskarbyn.

 Odense Robotics vision är att göra Odense världsledande inom nästa industriella revolution. Tanken är att robotteknologi kan medföra en meningsfull förändring av arbetsplatsen – inte bara för de danska företagen utan också för de anställda. Det är inget nytt att robotarna kan vara med och hjälpa människorna med de svåra, farliga eller tråkiga jobben. Det som Odense Robotics kallar för industri 5.0 är att det ofta kan behövas en människa som är med och guidar robotarna. Då blir det de mänskliga värderingarna som styr processen.  

‑ Den femte industriella revolutionen är att ha människan med i loopen, säger Mikkel Christoffersen, business manager på Odense Robotics. Vi ska behålla den meningsfulla delen av arbetet till människan och automatisera det andra. Många undrar vad som ska ske med alla som jobbar på fabriksgolvet. Svaret är att de ska jobba med något annat, men det betyder inte att det blir färre jobb till samhället.

På åttiotalet var varvet Odense Steel Shipyard (Odense Staalskibsværft) stadens största företag med 6 000 anställda. För att kunna tävla med asiatiska varv började man undersöka möjligheten att utveckla industrirobotar. Nu finns inte Odense Steel Shipyard längre, men fokusen på robotar har levt kvar och utvecklats. Idag finns mer än 100 företag som arbetar med robotar och industriell automation i Odense. Ett av de tidigaste företagen var Universal Robots.

‑ Universal robots är klart marknadsledande inom kollaborativa robotar, menar Mikkel Christoffersen. Danmark är på femte plats i världen vad gäller att robotisera arbetsplatser, och vi är riktigt bra på att robotisera inom små och medelstora företag (SME).

Intresset för att studera och arbeta med robotar i Odense bara växer.

‑ Vi har just nu över 500 jobb i vår jobb-bank, berättar Mikkel Christoffersen. Även antalet studenter växer, bland annat genom att vi fick två nya linjer på universitetet under 2017. Maersk Mc-Kinney Møller instituttet har gått från 38 studenter 2009 till 530 studenter 2017. Vi har en klart högre koncentration här än på andra ställen i Europa.

Odense Robotics går in för att skapa ett framgångsrikt företag genom att välja ut innovationer som är skalbara, bra team och som passar i ekosystemet. I startup hubben är man inriktad på att bygga försörjningskedjor till de nystartade företagen. Det betyder att här ska finnas hjälp med allt man behöver - från kontor och laboratorium till CE-märkning och investerare. Det finns till exempel ett helt nätverk med underleverantörer som företagen lätt kan få kontakt med, en inkubator och hjälp med att göra prototyper, hitta partnerskap, träffa affärsmentorer och få kontakter med finansieringen. I november 2017 anordnade Odense Robotics till exempel Robots meet capital då robotföretagen fick pitcha inför ett stort antal investerare.

Vad tycker då företagen som ansökt och fått en plats hos Odense Robotics? I robotklustrets film berättar några av startupsen själva om hur de ser att deras väg mot ett färdigt företag går snabbare genom Odense Robotics – men också att varumärket ger dem en kvalitetsstämpel som de har nytta av.

Odense Robotics är det samlade namnet för robot- och automationsföretag, utbildnings- och forskningsanläggningar, investerare och offentliga aktörer i Odense i Danmark. Organisationen vill främja innovationer, rekrytera talang, stötta startups och främja affärsutveckling både för de nystartade företagen och för redan etablerade teknikföretag. Dessutom marknadsför man stadens styrkor inom den internationella robotindustrin.

Related videos to category:
Business, trade & Industry
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar