Digital Cities & Citizens

OpenTech – med nytt namn och inriktning mot Europa

Caroline Wendt
November 20, 2024

I höstas firade Mobile Heights sina första femton år och passade samtidigt på att byta namn till OpenTech. Namnbytet är resultatet av en ny och tydligare strategi.”OpenTech leder på ett bättre sätt tankarna mot det vi gör - vi är en neutral aktör som förespråkar öppenhet mellan aktörerna. Och vi brinner för att driva utvecklingen av tech i Skåne”. Det säger Ola Svedin, vd på OpenTech i en intervju. En tydlig förändring är att OpenTech nu jobbar med internationalisering för att hjälpa SME ut i världen, bland annat genom att ingå i ett europeiskt nätverk av hotspots inom tech.

I Lund Innovation District finns en rad aktörer som gör en stor insats för ekosystemet. En av dem är den icke vinstdrivande organisationen OpenTech, en klusterorganisation inom tech med cirka 120 medlemmar i form av företag och organisationer och ett omfattande nätverk, både i Sverige och Europa.

-Tech är en sektor som bara blir större, för digital tech finns i nästan allt idag, menar Ola Svedin, vd på OpenTech. Vår bild av världen är att tech inte är något isolerat utan snarare ser vi att stora disruptiva skeenden i omvärlden drivs av digitaliseringen. Vi ser digital teknik som ett medel att stötta omställningen till ett hållbart samhälle.

Det var femton år sedan som det som då kallades Mobile Heights bildades. Bakom det låg de två stora bolagen Sony och Ericsson som ansåg att branschen hade en brist på expertis och kompetens och att det var alldeles för små investeringar i forskning och utveckling i Sydsverige. Tillsammans med Region Skåne och universiteten i Lund och Malmö beslutade de att starta Mobile Heights för att göra något åt de två utmaningarna.

2016 breddades inriktningen på verksamheten från telecom och connectivity till ICT - informations och kommunikationsteknik - och medlemsantalet ökade snabbt till cirka 100 medlemmar bestående av kommuner, företag, andra ideella aktörer, men den stora majoriteten var och är SME och startups.

- Då insåg vi att om man ska göra skillnad som organisation måste vi nyttja strukturen bättre och därför engagerade vi oss på europeisk nivå med start 2017, bland annat genom att leta efter europeiska partners. Vi insåg också att vår målgrupp inte bara är de branschkodade företagen utan att den finns i alla branscher som utvecklar lösningar med avancerad digital teknik. Vår uppgift är att slussa expertisen inom dig teknik till branschen som ska tillämpa den och en av våra styrkor är att vi har ett starkt nätverk av digitala experter.

I samband med blicken ut mot Europa fick OpenTech information om EU-kommissionens planer på att accelerera digitalisering i EU genom deras program Digital, där grundidén är att det i varje region i EU ska finnas en digital informationshub där man slussar den digitala expertisen till de branscher som inte är traditionellt IT för de ska bli effektivare. Idag finns det ungefär 290 sådana hubbar runt om i Europa.

- Vi var tidigt inne i programmet och det har resulterat i att OpenTech nu koordinerar DigIT Hub Sweden. Det är en europeisk digital innovationshub (EDIH) i södra Sverige med huvudinriktning mot tillverkningsindustri och offentlig sektor. Jag är väldigt stolt över att vi genom detta har tagit organisationen från en mer begränsad möjlighet att påverka och hjälpa till att vi nu driver Sydsveriges EDIH och flera andra projekt som accelererar Skånes tech-sektor med en total budget på 70 miljoners kronor.

2022 bestämde styrelsen att det var dags att ta ett omtag på verksamheten med utgångspunkt från vad medlemmarna efterfrågade. Detta landade i en ny strategi 2024 som bland annat innebär att man fördjupat kvaliteten på vissa tjänster och infört nya tjänster.

En helt ny tjänst är internationaliseringen där OpenTech hjälper framför allt SME ut i världen. Det här gör OpenTech genom nätverket Silicon Europe Alliance, där tolv organisationer utspridda över alla techhotspots i Europa ingår.

- Det här ger oss en superkraft. Vi känner våra medlemmars behov och kunskaper och det samma gör våra kollegor i Europa med sina medlemmar. Genom detta kan vi skapa en direktkoppling från företag i Skåne till Europa. Det blir en försnabbad process som annars tagit månader att bygga upp och vi kan göra det med mer detaljerad och fördjupad kunskap än många andra aktörer klarar.  

En tjänst som funnits sedan tidigare men som intensifierats är affärsprocessen Power Hour där grundidén är att en expertpanel ska hjälpa startups på deras resa. OpenTech dammsuger Skåne med omnejd efter startups inom tech som sedan får hjälp av en expertpanel. Varje år får 24 företag vara med i denna process och genom åren har OpenTech hjälp över 200 startups genom Power Hour.

- Panelen delar med sig av sina erfarenheter och ger råd om affärer och teknik men använder också sina nätverk. Det innebär att startupen kan sättas ihop med ett stort företag vilket annars hade varit nästan omöjligt, berättar Ola Svedin

Nu har även ett Investor Readiness-program lanserats, där man ska hjälpa de mindre bolagen genom utmaningarna att få investeringar. Experter kommer att drilla bolagen på vägen mot både privat och offentlig finansiering, i Sverige såväl som övriga Europa.

I teamet och bland medlemmarna finns många av de kompetenser som efterfrågas av företagen. Trots att OpenTech enbart har tretton heltidsanställda finns kompetenser inom juridik, kommunikation, marknadsföring, innovation, ekonomi och affärsutveckling. Dessutom representerar teamet sex nationaliteter.

- Vi kan med trovärdighet föra fram budskapet att diversitet är en styrka, inte bara för affären utan för samhälle i stort.

I det här sammanhanget är det också viktigt att det i teamet finns kunskaper om hur offentlig sektor, akademi och näringsliv fungerar.

- De olika aktörerna drivs av olika motiv och vi finns i mitten. Vi behöver ha en förståelse för deras olika logiker, fatta hur de tänker, vad de drivs av och vad deras fokus är. Vi på OpenTech behöver vara gränsgångare, de som förstår de olika världarna. Jag är otroligt stolt över teamet och de är otroligt duktiga på det de gör. Ser man bredden och djupet av våra tjänster är det förvånande att vi är så få. En orsak till att vi klarar det är att alla är duktiga på att använda ny teknik. Det ingår nästan i jobbet hos oss att vara nyfiken på tech!

Mer fakta

OpenTech är en icke vinstdrivande organisation som finansieras till cirka en tredjedel genom medlemsavgifter och grundstöd från Region Skåne. Resten utgörs av projektmedel eller bidrag för att driva olika innovationsprojekt med medlemmarna. OpenTech är antingen koordinator och huvudägare för projektet eller så driver organisationen en del av projektet. Projekten är av olika storlek och sträcker sig från regionala aktiviteter som till exempel en förstudie om halvledarsektorn i Skåne men också stora Paneuropeiska projekt, som Silicon EuroCluster. I detta hanterar konsortiet cirka 1,3 miljoner euro som ges i forsknings- och utvecklingsstöd till startups inom mikroelektronik och elektronik över hela Europa. OpenTech har ansvar för processen att välja ut och dela ut medel till företag för att ta sin verksamhet från prototypnivå till en säljbar produkt.

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar