Creatives & Changemakers

”Portföljerna gör oss spelbara för samarbeten”

Caroline Wendt
August 7, 2024

Future by Lund har valt att organisera arbetet i portföljer för att skapa förflyttning eller transformation av ett område, större än enskilda organisationer, individer eller projekt. En fördel med portföljer är att ambitionen inte är att plocka fram en enskild innovation utan att föda en palett av innovationer och bidra till en omställning. Hur skapas då portföljerna? De kan till exempel uppstå ur ändrad lagstiftning, nya tekniska möjligheter eller viljan att lösa en samhällsutmaning. Här berättar Charlotte Lorentz Hjorth om portföljerna inom området Creatives & Changemakers.

IN ENGLISH BELOW

Inom Future by Lunds temaområden Creatives & Changemakers, Future Living & Spaces, Digital Cities & Citizens, Moving Thing & People och Ideas & Science for Society organiseras arbetet i portföljer. Det här är ett tillvägagångssätt som används för att förflytta eller transformera ekosystemets tillväxtområden. Portföljer finns inom samtliga temaområden och de finns under fliken Portföljer på hemsidan.

För att ge ett exempel på hur portföljerna kan byggas upp ser vi på det arbete som Charlotte Lorentz Hjorth och Lunds universitet har utfört inom temaområdet Creatives & Changemakers. I detta temaområde samarbetar Lunds universitet och Future by Lund i samtliga portföljer. (Charlotte Lorentz Hjorth arbetar på Lunds universitets samverkansavdelning och är även vd för Future by Lund).

Lunds universitet identifierar trenden att Europa satsar på stöd till kulturella och kreativa sektorer och näringar (KKSN) för att utveckla dessa näringar, men också för att få dessa att vara med och driva utveckling och innovation. KKSN är relevanta för Lunds universitets alla nio fakulteter, och kan användas som en brygga till samverkan mellan universitets delar.

Det blev därför naturligt att arbeta med att bygga upp tvära och korsande innovationsområden och portföljer, där två eller flera områden kopplas ihop för att skapa något nytt. För att initiera möjliga portföljer gjorde Charlotte ca 40 intervjuer med personer på olika fakulteteter.

- Genom intervjuerna identifierades 25 tvära områden. Det fanns ett stort antal möjligheter och det går att plocka ihop väldigt många portföljer men det är också viktigt att hitta kraft, både i delarna och i samverkan med partners internationellt och det lokala innovationsekosystemet så att arbetet inte enbart drivs inifrån Lunds universitet. För att vara med i de stora partnerskapen i Europa behövs att både universitetets insida och utsida arbetar tillsammans. Efter inventeringen av möjliga innovationsområden valde styrgruppen ut sex portföljer att börja med.

Lunds universitet har en stor fördel genom att vara ett brett universitet med nio fakulteter, men det kan också vara en utmaning.

- På Lund universitet har vi så mycket att det kan göra det komplicerat att se vad det är som vi ska positionera oss med i Europa. Att vi valt just dessa portföljer att börja med är att vi har hittat områden som Europa har lyft fram samtidigt som vi sett att vi har en potential på området. Sedan finns det ju också andra områden där forskningen är väldigt stark i sig och detta arbete står på egna ben. Vi har valt att se på de tvära områdena där två ytor kan sammanfogas för att föda en ny och väldigt spännande innovationsyta och portfölj.

Vilka nyttor ser du i efterhand?

- Nyttan som detta fört med sig är att vi kopplat upp oss mot Europa och förklarat vad vi vill jobba med. Vi är redo, vi kan bjuda in till partnerskap och är spelbara för samarbeten genom att vi redan krattat ihop spännande portföljer. Jag ser det som att det nu blivit lättare att söka medel från det europeiska stödsystemet och samtidigt bjuda in relevanta partners till samarbete.

De sex inledande portföljerna är alltså födda ur intervjuerna och sedan valda utifrån samarbeten och potential till internationella partnerskap och med hjälp av Lunds universitets styrgrupp. Så här skapades de:

Arkeologi och ny teknik (portföljen heter Archeology and immersive tech) är ett starkt område för Lunds universitet, vilket bland annat syns genom att området har fått omfattande europeisk finansiering. När fakulteterna intervjuades visade det sig att arkeologerna, när det blev svårare att göra utgrävningar under pandemin, hade börjat använda sina resurser till mer digitala lösningar. De utvecklade då olika tekniker – som att scanna av områden och att digitalisera utgrävningarna och samlingar – som gjorde det möjligt för dem att fortsätta jobba. Det här arbetet har väckt intresse i Europa.

Archaeology and immersive tech: Precis som digital teknik påverkar vårt dagliga liv djupt, revolutionerar den också arkeologin. Införandet av 3D-modeller för att göra digitala kopior av artefakter, arkeologiska platser och monument har ökat tillgängligheten på arkeologisk forskning, och gett arkeologer nya verktyg för att analysera och tolka tidigare spår av mänskligt liv. Utvecklingen öppnar för bredare användning, inte bara för forskningsledning och publicering utan också för spridning och användning i andra områden som tex kriminaltekniska. I denna innovationsportfölj samskapar arkeologerna ny teknik med olika teknikutvecklare, företag och organisationer.

Realising human rights är ett område där det finns intresse och finansiering i Europa. Det här har Lunds universitet velat bygga vidare på.

- Vi arbetar för att bygga ihop något spännande genom att kombinera flera saker: Lunds kommuns arbete med att göra Lund till en så kallad litteraturstad, en organisation med iranska kvinnor, Raoul Wallenberg-institutet och universitets journalistutbildning. De har startat arbetet genom att planera en podd tillsammans. Vi har också haft en workshop för att få nya saker att födas och kommer nu att ta arbetet vidare.

Realising human rights: Vilka är möjligheterna att utveckla nya typer av ledarskap och sätt att organisera oss för att försvara och stärka mänskliga rättigheter och yttrandefrihet? Vilken roll kan städer spela när nationer misslyckas? Vad kan vi lära oss av dagens globala rörelser? Och vad ser författare och journalister som de stora hoten och möjligheterna mot yttrandefrihet de kommande åren? Detta är frågor som utforskats mellan forskare (inom journalistik, mänskliga rättigheter, etik, organisations), samhälle och mänskorättsorganisationer.

Biosfärområde Storkriket har en egen kraft och drivs av tre de tre kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo. Lunds universitet är också en viktig del i arbetet genom inblandade forskare. Gruppen ligger bakom en ansökan till UNESCO om att utses till ett biosfärområde, men i väntan på att ansökan ska behandlas har arbetet redan börjat. Portföljen handlar om en grön omställning av samhället med kulturarv och jämställdhet som utgångspunkt.

Storkriket: Biosfärkandidaturen Storkriket – en möjlighet till existentiellt platsskapande. Det finns för närvarande 738 UNESCO-biosfärer i 134 länder runt om i världen. Sju av dem finns i Sverige och genom att Storkriket, inom kommunerna Lund, Sjöbo och Eslöv, kandiderar kan det bli åtta. Storkriket är unikt på det sätt som det har integrerat den kulturella dimensionen i kandidaturen. Biosfärområdet Storkriket innebär utveckling av ett innovationsekosystem och en innovationsportfölj där kulturellt entreprenörskap i samverkan mellan lärosäten, företag, samhälle, konstnärer och entreprenörer kan föda nya initiativ och utvecklingsprojekt.

Portföljen Fashion & Textil Transformation är delvis resultatet av ny lagstiftning från EU.

- När vi berättade att Lunds universitet skulle vara med och söka till den europeiska satsningen på en KIC inom KKN hörde både textil- och modebaserade företag av sig. Jag upptäckte också att Future by Lund var intresserade av att jobba med omställningen av området. Lunds styrka är inte att vi är en textilstad eller att vi har en väldigt stor satsning på modevetenskap utan vi har mycket att komma med vad gäller möjlighet att arbeta med till exempel industriell omställning, cirkularitet och hållbarhet. Vi har bildat nätverket Fashion@LU på universitetet och där ingår ca 100 forskare som tycker att textilomställningen och fashion är relevant för dem. Det här är ett väldigt spännande tvärgående område där vi använder samtliga nio fakulteter i en portfölj med allt från materialkunskap, kemi, klimat till modeveteskap, cirkulära affärsmodeller, e-handel och logistik.

Fashion & Textil Transformation: EU:s textilstrategi från 2022 kommer att få en enorm inverkan på dagens modell för textilproduktion. Strategin syftar bland annat till att tvinga branschen att anpassa sig och hitta nya och hållbara affärsmodeller och värdekedjor. Det kan tex innebära att alla kläder om något år får ett produktpass som ger digital information om produkterna. Med studenter från Lunds universitet och partners från industrin utforskar man vad detta kan innebära. Detta är ett exempel av många på hur denna innovationsportfölj orkestrerar olika samarbeten för att bidra till denna viktiga branschomställning.

Portföljen Personanpassade digitala konserter (Personalised digital concerts) föddes ur ett initiativ utanför universitet.

- Arbetet har nu hittat in i flera fakulteter, som de konstnärliga, juridiska, ekonomiska och tekniska som samverkar med Malmö Live och bolag som Axis, Amazon och Sony med flera i ett gemensamt utforskande och kreerande.

Personalised digital concerts: Visionen för innovationsportföljen är att göra det möjligt att streama liveevenemang där den "digitala" publiken har kontroll över vem och vad man ska zooma in på, inte bara i fråga om bild utan även ljudmässigt. Portföljen samlar konsertsalar som Malmö Live, bolag som Axis, Amazon och Sony, samt flera fakulteter på Lunds universitet som de konstnärliga, juridiska, ekonomiska och tekniska, i ett gemensamt utforskande och kreerande.

Den sjätte portföljen inom kulturella och kreativa sektorer och näringar (KKSN) handlar om Existentiell hållbarhet, och är skapat av Lunds universitet.

Existentiell hållbarhet (Existential recillians):

Människor har en inneboende kraft att finna mening i tillvaron. Idag, när kriser hotar grunden i vårt samhälle, är vår inre kraft att skapa och känna meningsfullhet i livet viktigare än någonsin. Innovationsportföljen är organiserad i Samverkansinitiativet Existential Resilience av Lunds universitet och samlar 17 partners för att utforska meningsskapande genom kontemplation, estetik och medkänsla. Målet är att integrera dessa i utbildningen för främst relationsintensiva yrken, som sjuksköterskor, läkare, lärare, poliser och så vidare.

Du hittar våra pågående portföljer under fliken Portföljer på hemsidan!

The portfolios make us viable for collaborations

Future by Lund has chosen to use portfolios to create movement or transformation of an area, broader than individual organisations, individuals, or projects. One advantage of portfolios is that the aim is not to produce a single innovation but to nurture a palette of innovations and contribute to a transition. Then how are these portfolios created? They can emerge from changes in legislation, new technological opportunities, or the desire to solve a societal challenge. Here, Charlotte Lorentz Hjorth talks about the portfolios in the area of Creatives & Changemakers.

Within Future by Lund's thematic areas—Creatives & Changemakers, Future Living & Spaces, Digital Cities & Citizens, Moving Things & People, and Ideas & Science for Society—the projects are organised into portfolios. This is an approach used to move or transform growth areas within the ecosystem. Portfolios exist within all thematic areas and can be found under the "Portfolios" tab on the website.

To give an example of how portfolios can be built, let's look at the work that Charlotte Lorentz Hjorth and Lund University have carried out within the theme of Creatives & Changemakers. In this thematic area, Lund University and Future by Lund collaborate on all portfolios. (Charlotte Lorentz Hjorth works in the Collaboration Office at Lund University and is also the CEO of Future by Lund.)

- Lund University identified the trend that Europe is investing in supporting the cultural and creative sectors and industries (CCSI) to develop these industries but also to have them participate in driving development and innovation. CCSI is relevant to all nine faculties of Lund University and can serve as a bridge for collaboration between different parts of the university.

It became natural to work on building cross-cutting innovation areas and portfolios, where two or more areas are linked to create something new. To initiate possible portfolios, Charlotte conducted about 40 interviews with individuals from various faculties.

- 25 cross-cutting areas were identified through the interviews. There were numerous opportunities, and it's possible to assemble many portfolios, but it's also crucial to find strength both in the parts and in the collaboration with partners internationally and the local innovation ecosystem, so the work is not driven solely from within Lund University. To participate in major partnerships in Europe, both the internal and external aspects of the university need to work together. After surveying potential innovation areas, the steering group selected six portfolios to start with.

Lund University has a significant advantage by being a broad university with nine faculties, but this can also be a challenge.

- At Lund University, we have so much that it can make it complicated to see what we should position ourselves with in Europe. The reason we chose these portfolios to start with is that we have identified areas that Europe has highlighted, and at the same time, we have seen potential in those areas. There are also other areas where the research is very strong in itself, and that work stands on its own. We have chosen to look at cross-cutting areas where two fields can be merged to create a new and very exciting innovation area and portfolio.

What benefits have you seen afterward?

- The benefit this has brought is that we have connected with Europe and explained what we want to work on. We are ready; we can invite partnerships and are available for collaborations because we have already put together exciting portfolios. I see it as now being easier to seek funding from the European support system while inviting relevant partners to collaborate."

The six initial portfolios were thus born from the interviews and then selected based on collaborations and the potential for international partnerships, with the help of Lund University's steering group. Here’s how they were formed:

Archeology and Immersive Tech is a strong area for Lund University, evidenced by the fact that it has received substantial European funding. When the faculties were interviewed, it turned out that when it became more difficult for archaeologists to conduct excavations during the pandemic, they began using their resources for more digital solutions. They then developed various technologies—such as scanning areas and digitizing excavations and collections—which made it possible for them to continue working. This work has sparked interest in Europe.

Archeology and Immersive Tech: Just as digital technology deeply affects our daily lives, it also revolutionises archaeology. The introduction of 3D models to create digital copies of artifacts, archaeological sites, and monuments has increased accessibility to archaeological research and given archaeologists new tools to analyze and interpret traces of past human life. The development opens up broader usage, not just for research management and publication but also for dissemination and use in other areas such as forensics. In this innovation portfolio, archaeologists co-create new technology with various tech developers, companies, and organisations.

Realising Human Rights is an area of interest and funding in Europe. Lund University has aimed to build on this further.

- We are working to build something exciting by combining several elements: Lund Municipality's efforts to make Lund a City of Literature, an organization with Iranian women, the Raoul Wallenberg Institute, and the university's journalism program. They have started the work by planning a podcast together. We have also held a workshop to foster new initiatives and will now take the process further.

Realising Human Rights: What are the opportunities to develop new types of leadership and ways to organise ourselves to defend and strengthen human rights and freedom of expression? What role can cities play when nations fail? What can we learn from today's global movements? And what do writers and journalists see as the major threats and opportunities for freedom of expression in the coming years? These are questions explored between researchers (in journalism, human rights, ethics, organizations), society, and human rights organisations.

Biosphere Area Storkriket has its own force and is driven by the three municipalities of Lund, Eslöv, and Sjöbo. Lund University is also an essential part of the work through the researchers involved. The group is behind an application to UNESCO to be designated as a biosphere area, but while waiting for the application to be processed, the work has already begun. The portfolio is about a green transition of society, with cultural heritage and equality as a starting point.

Storkriket: Biosphere candidate Storkriket—an opportunity for existential place-making. Currently, there are 738 UNESCO biospheres in 134 countries worldwide. Seven of them are in Sweden, and by having Storkriket within the municipalities of Lund, Sjöbo, and Eslöv, it could become the eighth. Storkriket is unique in the way it has integrated the cultural dimension into its candidacy. The Biosphere Area Storkriket involves developing an innovation ecosystem and an innovation portfolio where cultural entrepreneurship in collaboration between educational institutions, companies, society, artists, and entrepreneurs can foster new initiatives and development projects.

The Fashion & Textile Transformation portfolio is partly the result of new EU legislation.

- When we announced that Lund University would be part of the European initiative for a KIC within CCSI, both textile- and fashion-based companies reached out. I also discovered that Future by Lund was interested in working with the transformation of the area. Lund's strength is not that we are a textile city or have a significant investment in fashion studies, but we have a lot to offer regarding industrial transformation, circularity, and sustainability. We have formed the network Fashion@LU at the university, which includes about 100 researchers who find textile transformation and fashion relevant. This is a very exciting cross-cutting area where we use all nine faculties in a portfolio covering everything from materials science, chemistry, climate to fashion studies, circular business models, e-commerce, and logistics."

Fashion & Textile Transformation: The EU’s textile strategy from 2022 will have a significant impact on today's model for textile production. The strategy aims, among other things, to force the industry to adapt and find new and sustainable business models and value chains. This could mean, for example, that all clothes will soon receive a product passport that provides digital information about the products. With students from Lund University and partners from the industry, they explore what this might mean. This is one of many examples of how this innovation portfolio orchestrates various collaborations to contribute to this vital industry transformation.

The Personalised Digital Concerts portfolio was born from an initiative outside the university.

- The work has now found its way into several faculties, such as the arts, law, economics, and technology, collaborating with Malmö Live and companies like Axis, Amazon, and Sony, among others, in joint exploration and creation.

Personalised Digital Concerts: The vision for this innovation portfolio is to make it possible to stream live events where the "digital" audience has control over who and what to zoom in on, not just visually but also in terms of sound. The portfolio brings together concert halls like Malmö Live, companies like Axis, Amazon, and Sony, and several faculties at Lund University, such as the arts, law, economics, and technology, in joint exploration and creation.

The sixth portfolio within the cultural and creative sectors and industries (CCSI) is about Existential Resilience and was created by Lund University.

Existential Resilience: Humans have an inherent power to find meaning in life. Today, when crises threaten the foundations of our society, our inner strength to create and feel meaningfulness in life is more important than ever. The innovation portfolio is organised in the Collaborative Initiative for Existential Resilience by Lund University and brings together 17 partners to explore meaning-making through contemplation, aesthetics, and compassion. The goal is to integrate these into education primarily for relationally intensive professions, such as nurses, doctors, teachers, police officers, etc.

You can find our ongoing portfolios under the "Portfolios" tab on the website!

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar