ESA BIC Sweden startade verksamhet på Ideon Innovation under hösten 2021. Nu har rymdinkubatorn i Lund fått in en första ansökan från ett bolag och flera bolag är på väg in genom ett stort intresse för pre-inkubationsprogrammet Nordic Launch. ”Det är roligt att det finns intresse från startups som vill delta och att det börjar röra på sig”, säger Maria Lindblom, ansvarig för ESA BIC på Ideon innovation.
Sveriges har fyra rymdinkubatorer ESA BIC (European Space Agency Business Incubaton Centre Sweden) och den nyaste och sydligaste finns alltså på Ideon Science Park i Lund. Sedan hösten 2021 har Maria Lindblom och övriga i rymdinkubatorn arbetat med att starta verksamheten och att sprida kunskap om den nya möjligheten som inkubatorn innebär för startups.
- Vi har jobbat med att vårt erbjudande ska synas i södra Sverige, säger Maria Lindblom. Vi är en resurs inom ESA BIC men kan också vara en del i kommunens och regionens erbjudande. Nu börjar det hända saker och vi har intresserade startups även från södra Sverige. Ett bolag har skickat in en ansökan om en plats på ESA BIC Sweden med Ideon innovation som bas.
Det finns ingen förväntan på att det ska vara mängder av ansökningar till ESA BIC Sweden. Målsättningen för alla de fyra svenska rymdinkubatorerna tillsammans är att 36 bolag ska passera igenom verksamheterna under de närmaste sex åren.
- Vi vet också att det finns flera startups som är intresserade och som kommer att börja med att delta i vårt pre-inkubationsacceleratorprogram Nordic Launch, där man kan förbereda sig inför att söka en plats i ESA BIC, berättar Maria Lindblom.
Nordic Launch pågår i tolv dagar och har som mål att förbereda startups för inkubation i en ESA BIC Norge, Danmark, Sverige, Finland eller Estland. I Nordic Launch ingår bland annat affärsutveckling, teknisk support samt möjlighet att utöka sina nätverk och att träffa rymdindustribolag och intresserade investerare. Sista ansökan är den 30 maj 2022.
Varför behövs det en rymdinkubator?
- Det stämmer väl in i den svenska rymdstrategin och Sverige har en ambition att ligga väl framme och stötta att en stark svensk rymdindustri växer och att vi får talangfulla startups inom området. Rymdindustrin är viktig för Europa och vi vill bidra till en fortsatt stark utveckling inom teknikområden och se till att det finns kapacitet. Vi rör oss inom ett spännande område och lär oss mycket om oss själva när vi ser på jorden utifrån rymden och genom att använda satellitdata kan vi upptäcka och förstå saker, till exempel klimatförändringar och inflyttning till städer. Det finns också spännande teknik som används i rymden som kan göra nytta i nya områden på jorden, avslutar Maria Lindblom.
Mer fakta
Initiativet till den första svenska rymdinkubatorn togs av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency, och idag finns det totalt fyra rymdinkubatorer i Sverige. Övriga tre finns i Uppsala på UIC, i Trollhättan på Innovatum samt i Luleå där även hela ESA BIC Sweden drivs av Arctic Business.
ESA BIC Sweden med samtliga fyra siter har uppdraget att hjälpa tidiga bolag som har rymdkoppling med nätverk, support och finansiering för att nå ut i rymden eller nå nya tillämpningsområden på jorden.
De företag som blir antagna till en ESA BIC kan få upp till 500 000 SEK till produktutveckling. Entreprenörerna får också kontakt med teknikexperter från rymdindustrin genom nätverket.
Inkubatorn Ideon Innovation är en del av Ideon Science Park och har väl etablerade samarbeten med näringslivet, Lunds universitet, Lunds kommun och övriga innovationsaktörer i regionen. Lunds kommun och Future by Lund har under en lång period arbetat för att etablera Lund som en självklar plats för rymdindustrin.
Mer att läsa om ESA BIC på Futurebylund.se: