Sustainability

Så driver den skånska sparbanken arbetet med klimatomställning vidare

Caroline Wendt
September 19, 2024

‍Under hösten presenterade Sparbanken Skåne rapporten Vår framtid, som är en oberoende årsrapport om utvecklingen för klimatomställningen i Skåne. Rapporten har tagits fram i samarbete med Øresundsinstituttet och innehåller fakta om klimatutsläpp och jämförelser lokalt och regionalt. Patricia Håkansson är hållbarhetschef på Sparbanken Skåne och berättar här om bankens arbete för en hållbar framtid.

Sparbanken Skåne arbetar för ett mer hållbart Skåne och har som bank stora möjligheter att påverka arbetet med en klimatomställning för en hållbar framtid. Här berättar hållbarhetschef Patricia Håkansson om hur det arbetet ser ut.

Sparbanken Skåne har nyligen släppt rapporten Vår framtid (i samarbete med Øresundsinstituttet) om klimatomställningen i Skåne och Öresundsregionen. Varför?

- För oss som bank är det helt avgörande att förstå omställningen, dess mekanismer och de behov som kommer i framtiden. Givetvis delar vi med oss av detta till alla som är intresserade. Med rapportserien vill vi bidra till konkreta fakta och bredare kunskap om hållbarhetsarbete och klimatarbete. Det är bara tillsammans som samhället kan genomföra omställningen som krävs.

Vilka av resultaten i rapporten tycker du är speciellt intressanta?

- Det är tydligt att klimatutsläppen minskar i god takt, men det är också tydligt att det behövs mer för att de uppsatta målen ska kunna nås. Rapporten visar på den stora komplexitet som finns i omställningen. Ta jordbruket som exempel. Branschen behöver minska utsläppen, men försörjer oss också med mat och ger andra livsnödvändiga bidrag till ekosystemet. Nu höjs röster för att Sverige ska bli mer självförsörjande på livsmedel som en del av vår krisberedskap, men parallellt ökar konkurrensen om markanvändningen. Många olika krav ställs samtidigt vilket alltid är en utmaning att hantera.

Hur ser du på Sparbankens möjligheter att påverka klimatomställningen i Skåne? Finns det något sätt att stötta företag i hållbarhet och till exempel förnybar energiproduktion?

- Som bank har vi en central roll i det ekonomiska kretsloppet som finns i samhället. Hur vi hanterar investeringar, pengar och lån har stor betydelse för vilken riktning som utvecklingen tar. Enkelt uttryckt måste vi gynna klimatsmarta projekt och på det viset kan vi bidra till en snabbare omställning. I praktiken kan det innebära lägre ränta på till exempel solcellslån.

Patricia Håkansson, Hållbarhetschef på Sparbanken.

Finns det några klimatsmarta projekt i Skåne som banken gynnar och som du kan nämna?

- Som bank är vi aktiva i många olika typer av projekt. Generellt gäller att vi inte går in i något utan att först ha tagit ställning till hållbarhetsaspekterna. På till exempel energisidan är vi bland annat engagerade i Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo, en av landets allra största solcellsparker. Sedan är vi vid sidan av våra banktjänster också aktiva i mer allmänna samhällssatsningar. En av de unika möjligheterna vi har som sparbank, är att vår vinst kan stanna här lokalt och komma till nytta på olika håll i Skåne. Till exempel arbetar vi tillsammans med Kraftringen för att förtäta laddinfrastrukturen för elbilar i regionen.

I rapporten konstaterar du att det är konsumenterna som kan göra den stora skillnaden. Finns det något sätt för banken att uppmuntra konsumenterna, kanske konsumenterna i form av era kunder?

- Vi vill hjälpa människor att kunna fatta genomtänkta och hållbara beslut rörande sina ekonomiska val. Detta omfattar även klimatpåverkan och andra hållbarhetsaspekter. När det gäller till exempel sparande så är vi noga med att presentera hållbara alternativ för sparandet, men i slutänden är det ändå kunden som måste göra sitt eget val. Det är viktigt att vi är transparenta och ger rätt information och även kan visa på vilket sätt kunden kan gynnas av att göra ett hållbart val.

Läs rapporten

MER ATT LÄSA
Se alla artiklar