Schneider Electric är ett av världens ledande företag inom energihantering och automation och finns på plats i cirka 100 länder runt om i världen. 2017 valde företaget att etablera ett viktigt innovationscenter i Lund för att utveckla framtidens lösningar för fastighetsautomation och uppkopplingar.
Det var i februari 2017 som Schneider Electric flyttade forsknings- och utvecklingsavdelning från Malmö till Mobile Heights Center i Lund. Nu har man drygt 350 anställda på plats i Lund och ungefär hälften av dem arbetar på Innovationscentrum. Det fanns många orsaker till att man valde Lund som ny bas.
‑ Möjligheten att etablera sig på Mobile Heights Center med grannar som till exempel Ericsson och Axis är en viktig faktor, säger Michaela Ahlberg, Sales Executive på Schneider Electric. Det är också viktigt att Lunds universitet finns i staden. Det ger en väldigt god möjlighet både för att skaffa framtida kompetens men även för att skapa samarbeten och forskningsprojekt. Vi ser stora möjligheter till att samarbeta i innovationsprojekt.
Schneider Electric samverkar med andra företag i Lund bland annat genom kommunens innovationsplattform Future by Lund, som samlar ett sjuttiotal partners i olika projekt.
Michaela Ahlberg ser även andra fördelar med flytten till Lund. Lunds geografiska läge och de nya stora forskningsanläggningarna är några.
‑ Vårt kontor ligger knappt 30 min från Kastrup. Det är i Öresundsregionen det händer och Öresundsbron har inneburit att flera stora bolag har flyttat till södra Sverige. I Lund är det dessutom fantastisk spännande att få vara en del av allt som händer i och med ESS och Max IV. Väldigt många människor med olika bakgrund kommer att etablera sig här och ha jobb och bostad på Brunnshög i Lund. Det kommer att vara en dynamik i den här regionen som jag känner mig ödmjuk att få vara en del av.
Innovationscentret är ett “Center of excellence” inom Schneider Electric och globalt sett finns det fyra sådana hubbar inom området fastighetsautomation. Lund är center för Ecobuildings i Europa men är även attraktivt för utvecklare och kunder som kommer från andra delar av världen, till exempel Asien.
I Lund har Schneider Electric utvecklat stora delar av både hård- och mjukvaran i den nya generationens plattform EcoStruxure Building Operation som stöttar både Internet of things och cloud connectivity. De globala lösningar som tas fram i Lund kopplar upp byggnader och gör dem smartare, effektivare, säkrare och mer hållbara.
‑ I innovationscentret i Lund sitter 180 väldigt smarta människor och arbetar varje dag med hur ska vi göra vår plattform för fastighetssystem ännu bättre, berättar Michaela Ahlberg. Det är ganska häftigt att veta att många av framtidens tekniska lösningar kommer att skapas av kollegorna i Lund!
Schneider Electric är en global specialist inom energihantering och automation. 2016 var omsättningen 24,7 miljarder Euro. Bolaget har 144 000 medarbetare i över 100 länder och mer än 100 varumärken i sin portfölj. I samband med COP21, klimatkonferensen i Paris 2015, skapade Schneider Electric tio egna åtaganden för en mer hållbar framtid. Ett av dessa åtaganden är att investera 10 miljarder Euro under en tioårsperiod i forskning och utveckling inom hållbarhet. Innan den publiceras måste den godkännas av Schneider Electric.