I Torna Hällestad gick över hundra bybor in som aktieägare för att få ha en livsmedelsbutik i byn. Nu erbjuder den blomstrande lanthandeln förutom livsmedel och nybakat bröd också en omtalad brunch, restaurangkvällar och takeaway. Med EU-stöd planerar butiken även att arrangera upplevelseturer tillsammans med lokala företag och privatpersoner.
Historien om Lanthandeln i Torna Hällestad började med att den gamla butiken ”Villes” lades ner efter cirka 40 års verksamhet i byn 2013. I ett år blev byborna utan dagligvaruhandel och det visade hur viktig butiken var för byn. När lokalen blev till salu gick byborna därför samman och startade ett aktiebolag för att köpa fastigheten. Nu är cirka 130 familjer - av cirka 500 bybor - aktieägare. 2014 startade Anders Hammar och Jens Formare butiken i bybornas lokal och 2016 blev även Per-Anders Hjort engagerad.
När man nu kliver in i Lanthandeln i Torna Hällestad möts man av doften av nybakat bröd och kaffe. Redan på morgonen sitter fikagäster vid borden och andra kunder botaniserar i den välsorterade grönsaksavdelningen. Här finns det mesta som byborna kan behöva av vardagsvaror men också manuell ost- och köttdisk och lokalt producerade produkter, bland annat en egen lättöl, som bryggs av byns eget bryggeri.
- Bageriet är jätteviktigt för oss och vi har nybakat bröd varje dag, berättar Per-Anders Hjort. Anders Hammar drev tidigare Garagebageriet men när han fick chansen ville han hellre vara här. Eftersom det är en liten by började vi också fundera vad som kunde locka folk utifrån. Det första vi satsade på utöver butik var brunch på lördagar. I början kom ett tiotal gäster, men så blev vi utsedda till Skånes bästa brunch av tidningen Metro – och från en dag till en annan blev det proppfullt med bilar på torget. Första gången fick vi hitta på nödlösningar för att mätta alla besökare men nu är vi beredda på de hundra gäster som brukar komma både lördag och söndag.
2018 bestämde man sig för satsa på en riktig restaurang med rättigheter.
- Med hjälp av kökschefen Ola Liljenberg har vi just nu servering med trerättersmeny varannan helg och en enklare meny varannan helg. Utöver det har vi catering, takeaway och färdigpackade varor med recept för hemmamiddagar – men kan också ordna större arrangemang som en till exempel en oktoberfest på gården, berättar Per-Anders.
Lanthandeln är mycket av en gammaldags idyll – men när man skrapar på ytan ser man att den också är fylld med moderna idéer. En är att restaurangen och den välsorterade grönsaksavdelningen har ett samband. Restaurangen kan ta hand om varor som närmar sig utgångsdatum och ha till serveringen eller till produkter som säljs i affären, och därmed minskas svinnet. Intresset för bageriet och restaurangen har fått gänget bakom lanthandeln att tänka på ett nytt sätt. Om inte kundunderlaget i en liten by räcker får man kanske också skaffa en kundkrets av tillresande gäster. Genom att bageri, butik och restaurang har börjat samverka med många andra av byns aktörer hoppas lanthandeln utveckla besöksnäringen. Tanken är att erbjuda olika rundturer i byn med omnejd och avsluta med mat – det kan vara en kulturell vandring, intressanta besök hos matproducenter eller besök i kyrkan från 1100-talet. Det finns också samarbeten med Tolvans kulturhusförening och Trollskogens vandrarhem för att erbjuda konferenser dagtid. För att marknadsföra och utveckla detta har byn fått 1,9 miljoner från EU.s landsbygdsprogram Leader.
- Vi vill samla så många verksamheter som möjligt, eftersom det ger bättre effekt än om vi jobbar var för sig, menar Per-Anders Hjort. Nu har vi massor av ben att stå på och det måste till. Det är inte enkelt att bara driva en livsmedelsbutik.
Lanthandeln har också betytt fler arbetstillfällen. I Lanthandeln arbetar nu fem personer och mellan tio och tolv ungdomar är timanställda.
Per-Anders Hjort framhåller att grunden till att allt detta har gått att genomföra är att Torna Hällestad har en speciell bykänsla och ett stort engagemang hos invånarna. En utgångspunkt var Kulturhuset Tolvan som många familjer köpte tillsammans för trettio år sedan och som fortfarande är aktivt med långt över 100 medlemmar, en annan att byns gamla skola återuppväcktes med föräldrarnas hjälp så att femtio elever nu kan gå i lågstadiet i byn. Engagemanget märks på många sätt, byborna är med och storstädar i affären, en del arbetar i trädgården och andra hjälper till vid större event.
- Känslan av att vi kan göra mycket tillsammans är det som gör att det funkar så bra i byn, menar Per-Anders Hjort. Det är ingen som kan bli rik på det här, det viktiga är att vår Lanthandel ska vara något som skapar bättre stämning i byn, och bär sig själv ekonomiskt. Har man en sådan sammanhållning kan man styra över sin framtid. Det kommer att finnas många fler möjlighet att skapa gemensamma lösningar som vi i byn behöver.
Stora bilden: Anders Hammar, Jens Formare och Per-Anders Hjort är delägare i Torna Hällestad Lanthandel.