Future Living & Spaces

Unik mätning av arbetspendling i Lund

Caroline Wendt
October 14, 2024

Nu har en resvaneundersökning skickats ut till cirka 25 000 personer med arbetsplats i Lund. Undersökningen är en del av det stora samverkansprojektet CoAction Lund, där över 25 verksamheter arbetar tillsammans för att skapa ett klimatneutralt Lund till 2030. Svaren kommer ge underlag för hur arbetsgivarna kan göra en grön resplan med olika insatser för att hjälpa sina anställda till mer hållbara arbetsresor och kommer att visa hur stort koldioxidavtryck arbetsresorna har.

I projektet CoAction Lund finns 25 anslutna partners som arbetar gemensamt med ett Klimatneutralt Lund till 2030 som mål. Lunds kommun är projektledare och arbetet är fokuserat på två huvudinriktningar, mobilitet och energi. Ett av många delprojekt är Grön resplan där i stort sett alla verksamheter – inklusive tre extra – kommer att arbeta med sitt resande genom att bland annat göra en resvaneundersökning som går ut till cirka 25 000 personer som jobbar i Lund. En av målsättningarna i arbetet med grön resplan är att max en tredjedel av alla pendlingsresor ska ske med bil för alla partners tillsammans i slutet av CoActions projekttid.

- Vi har potential att fånga in pendlingsresor för väldigt många av de som rör sig till och från arbetet i Lund men också deras behov och förutsättningar vad gäller resandet, säger Pernilla Hyllenius Mattisson på Trivector Traffic. Det här är ett unikt projekt genom att undersökningen görs med så många verksamheter samtidigt i en stad, och att vi genom projektet kan hitta insatser som både enskilda verksamheter kan göra och insatser som kan göras gemensamt av flera verksamheter.

Resvaneundersökningen skickades ut den 8 oktober och är sedan öppen till den 8 november. Själva undersökningen är väl beprövad och genomförs av Trivector Traffic. I den får medarbetarna svara på frågor om hur de tar sig till arbetet, hur de reser i tjänsten och vad som skulle kunna underlätta ett mer hållbart resande för dem. Resvaneundersökningen ger också underlag för beräkning av årlig ressträcka med olika färdmedel och koldioxidutsläpp för pendlingsresor, dels för alla tillsammans, dels uppdelat på varje arbetsplats för sig.

- Varje verksamhet har dessutom genomfört en lägeskoll som visar hur långt verksamheterna har kommit med förutsättningar för hållbara resor, berättar Pernilla Hyllenius Mattisson. Tillsammans med resultatet från resvaneundersökningen blir det här ett underlag för en grön resplan för varje ingående verksamhet, med målet att genomföra minst fem åtgärder under 2025 och 2026.

En del av aktiviteterna kommer att röra sig om sådant som verksamheterna kan göra själva, som till exempel att ta fram och kommunicera en resepolicy, att förbättra tillgången på tjänstecyklar, att marknadsföra en samåkningstjänst eller att ha ett kollektivtrafikkort.

- Det kommer att vara som ett smörgåsbord med cirka trettio åtgärder att välja bland.

I CoAction Lund kommer man också att utnyttja fördelarna med att så många gör insatser samtidigt och tillsammans. Det ges utrymme för att dela erfarenheter och att inspirera varandra, men rent praktiskt går det också att dela på kommunikationsmaterial till events, att starta mobilitetshubbar där man kan dela på fordon eller samåkningstjänster och att få till en samverkan mellan verksamheterna och kommunen, Skånetrafiken och andra aktörer.

Under hösten 2025 görs en uppföljande resvaneundersökning för att mäta skillnader och för att ge underlag för diskussioner om nya mål och åtgärder. Samtidigt kommer det att bli möjligt för fler att hoppa på och förhoppningen är att dubbla antalet verksamheter.

- Verksamheter har en stor potential att påverka förutsättningarna för resandet hos många som rör sig i staden, och det känns riktigt fint att vi nu är igång med detta samarbete på ett systematiskt och målinriktat sätt, avslutar Pernilla Hyllenius Mattisson.

Som ett komplement kommer CoAction också att testa Travalytics, som är ett verktyg utvecklat av Trivector Traffic och Backtick Technologies, för att via en app mäta pendlingsresor som en del av bolagens hållbarhetsrapporter. Fyra företag i CoAction Lund kommer att prova verktyget under oktober.

Läs mer om Travalytics.

I CoAction Lund ingår organisationerna Akademiska hus, Alfa Laval, Axis, Camurus, Coride, EC2B, Energy Opticon, ESS, Future by Lund, Ideon Science Park, Innovation Skåne, Kraftringen, LKF, LKP, Lunds kommun, Lunds universitet, Medicon Village, Modity, Rise, Skånetrafiken, Tetra Pak, Trafikverket, Trivector, ViaEuropa och Wihlborgs.

Related videos to category:
Future Living & Spaces
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar