Future Living & Spaces

WIN Water presenterade nya tekniker för att möta extremväder

Caroline Wendt
November 19, 2024

Hur städer kan ta hand om stora vattenmängder efter regnoväder är ett mycket aktuellt ämne. Det finns många åtgärder som kan bidra till minskade risker – som grönområden med naturliga dammar, öppna kanaler och anlagda våtmarker men också genomsläppliga material i gatumiljön, underjordiska uppsamlingstankar och digitala lösningar med sensorer, väderprognoser och AI-styrning för avrinningen. WIN Water arrangerade i oktober ett möte där många intressanta lösningar presenterades – och Lunds egen Sjön sjön var en av dem.

WIN Water har en lång historia av att utforska ny teknik inom vattenområdet. I oktober arrangerades WIN det digitala mötet “Applications of Sponge City Concepts in Europe” för att visa på olika innovativa sätt att använda dagvattenresurser i europeiska städer och landskap.

”Sponge city concept” är ett sätt att planera städer så att det finns en inbyggd förmåga att hantera översvämningar. Olof Blomqvist från Lunds universitet och Win Water berättade om olika åtgärder som man skulle kunna arbeta med, både för att ta hand om regnvatten och för att skapa en attraktiv miljö.

– Vi kan arbeta med öppna vattenspeglar, sjöar, kanaler och dammar, att restaurera bäckar och ta fram strömmande vatten till marknivå, att anlägga våtmarker, anlägga gröna tak eller använda genomsläppliga material på marken – allt för att hålla kvar eller få användning av vattnet, och samtidigt arbeta på ökad vattenkvalitet, infiltrera grundvatten och gynna biologisk mångfald. I en urban miljö behöver vi arbeta på ett riktigt systematiskt sätt för att göra miljöerna mer attraktiva, menar Olof Blomqvist.

Under mötet höll sex presentationer med olika perspektiv på ämnet, både om erfarenheter från projekt och av entreprenörer med nya applikationer eller produkter.

Martin Vysoký är landskapsarkitekt och berättade om hur företaget Edge arbetar med en multifunktionell lösning på utmaningen att hålla kvar stora mängder regnvatten i städer, där en del av problemet är många hårdgjorda ytor där vattnet snabbt forsar förbi. Deras lösning är gjorda för att samla, rena och fördröja vattnet genom – ”Blue Green Grey Systems”. I detta system skapas stadsgator som har genomsläppliga bär- och ytlager och har plats för såväl växtrötter som regnvatten. I gatumiljön ingår också grönytor på gatan där vattnet kan filtreras ner genom olika marklager samt vattennerfarter som tar ner vattnet till nivåer där det kan behållas för bevattning, eller om det är för mycket, spolas ut i det reguljära dagvattensystemet.

Hanna Nordlander och John Hägg på VA SYD berättade hur de inom projektet Rewaise arbetat bland annat med väderprognoser för att komma till rätta med några ytor som ofta översvämmas i Lund. I dagvattennätet som har letts runt LTH-området har det ibland blivit översvämningar vid kraftiga regn. Samtidigt finns det två dammar i området men de har inte tidigare använts till att fördröja dagvatten. I projektet har man kopplat in dagvattnet till den övre dammen (Pölen pölen) och sedan gjort en öppen anslutning till den nedre (Sjön sjön). Slutligen har allt kopplats upp med sensorer och till det en styrande hub med tillgång till väderprognoser så att den kan styra en lucka och släppa ut vattnet från den övre till den undre dammen när det behövs. Förutom att det blivit en bra lösning för att minska problem med översvämningar har det också skapats en mer attraktiv miljö runt dammarna, som tidigare haft bekymmer med övergödning.

- Jag gillar att vattenutmaningen blev löst och att man samtidigt har utvecklat något som gör miljön bättre och mer intressant för människor som rör sig i området. Det är ett bra resultat av ett gott samarbete mellan markägaren Akademiska hus och VA SYD, tycker Ola Hansson, WIN Water.

Summer Chen representerade start-upen Guerrilla från London och gjorde en presentation av en lösning som på ett enkelt sätt hanterar utmaningen med att det vatten som rinner av från stadens gator innehåller föroreningar. Guerilla har därför konstruerat en speciell anordning som passar att sätta i vanliga gatubrunnar och som delar upp vattnet i förorenat och rent vatten genom en gravitationsbaserad mekanisk process som använder designens speciella inre geometri för att utföra separationen. Företaget har i nuläget konstruerat en prototyp som de uppger kan separera partiklar med 90 % effektivitet. För att installera anordningen behövs inga infrastrukturförändringar och kostnaden är förhållandevis låg. Det förorenade slammet kan tas om hand av en lastbil med slamsugsutrustning.

Dr Sonja Ostojin från EMS berättade om hur deras intelligenta systemet CENTAUR® kan minska översvämningsrisken i ett samhälles avloppssystem för dagvatten. Systemet läser av aktuell situationen i avloppssystemet och använder AI för att avgöra om vattnet ska hållas tillbaka eller släppas på. Systemet kan styras lokalt för att optimera kapaciteten. CENTAUR® används i den befintliga infrastrukturen men adderar till exempel nivåsensorer, monitorer och kontrollstationer men också spärrar som ger möjligheter att stänga av flöden.

Ruben Wentink från Field Factor talade om de stora utmaningar som urbana vattensystem står inför när det gäller att hantera regnvatten under perioder med kraftigt regn. BlueBlocks-systemet förhindrar översvämningar, men fångar och lagrar också regnvatten för användning under torka eller värmeböljor. Systemet fungerar genom att först filtrera regnvattnet genom ett Blue Biofilter, vilket renar vattnet innan det får infiltreras i marken. BlueBlocks är en miljövänlig och hållbar lösning som är lämplig för städer, industriområden och idrottsanläggningar. Den grundläggande idén bakom BlueBlocks är att samla upp regnvatten där det faller, istället för att spola bort det i avloppssystem. Processen börjar med att regnvatten från tak och hårdgjorda ytor samlas in och lagras tillfälligt. Efter insamling renas vattnet genom biofilter för att avlägsna föroreningar. Därefter infiltreras det i marken genom en infiltrationsbrunn och lagras under jord i ett naturligt system. Det lagrade vattnet kan användas till exempel för bevattning av grönområden, för att fylla fontäner eller för att reglera grundvattennivåer.

Slutligen talade Nicolas Morales från Aqualia om “Nature-based solutions in Santander in the HE D4RunOff project”. Målet med deras arbete är att ta hand om vattnet och att förhindra vattenföroreningar i staden. Santander strävar efter att ha ett motståndskraftigt och cirkulärt vattensystem som främjar hållbar utveckling, social inkludering, skydd av naturresurser och en naturlig miljö. Staden arbetade för att hitta flera lösningar som kan främja reningen av vattenavrinning innan den når avloppsnätet. Exempel på sådana lösningar är genomsläppliga ytor på parkeringsplatser, men också en stadspark med en stor naturaliserad konstgjord våtmark där avrinning kan tas emot, som också har blivit en plats där 150 fågelarter trivs och ett naturligt rekreationsområde för de boende. Vattnet passerar till slut genom stadens avloppsreningsverk. Projektets officiella hemsida.

Win Waters representanter var nöjda med mötet.

- Dessa möten skapar en medvetenhet om utveckling i olika geografiska delar, tycker Ola Hansson. Mötet visade på flera europeiska initiativ, vilket jag tycker är spännande. Vår mission att sprida tekniklösningar för behovsägare och att inspirera till nytänkande är viktig. Dagens tema sätter särskilt fokus på samverkan mellan olika aktörer, ett arbetssätt som borde vara helt naturligt för att bejaka vattnets väg i sitt kretslopp och därmed verka hållbart.

Fakta WIN WATER

WIN är en innovationsplattform med 220 medlemmar från 15 länder, framför allt i Europa men också från andra delar av världen. 175 av medlemmarna är innovationsföretag. WIN har tre grenar – WIN Water, WIN Guard och WIN Energy.

WIN:s tanke är att få ut idéer på marknaden på snabbast möjliga tid och arbetar för att ge sina partners de perfekta förutsättningarna för att utbyta idéer och lansera innovativa och disruptiva lösningar inom WIN:s specifika områden. WIN Water Meeting är ett av deras verktyg, och ett möte innehåller inte enbart presentationer utan också möjligheter att skapa nya kontakter genom ett digitalt riktat mingel i samband med presentationerna.

Related videos to category:
Future Living & Spaces
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar