Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna, berättelserna och andra nyheter.
Lund Innovation District is a global innovation ecosystem that brings together world-class research, entrepreneurship, and collaboration within walking distance. In this session, we will delve into the concept of Lund Innovation District, explore how Lund's unique collaboration has driven innovation and growth in the region, and showcase some of the initiatives and programs that have made Lund Innovation District a leader in the global innovation landscape.
De flesta vet att spade och borste är viktiga redskap vid en arkeologisk utgrävning – men kanske är det inte så välkänt att arkeologerna numera använder också drönare, scanner, 3D-modeller och GIS-data. I Lund arbetar arkeologerna i Lund University Digital Archaeology Laboratory, det vill säga DARKLab, sedan femton är tillbaka med Lunds universitets Humanistlaboratorium för att utveckla användningen av nya teknologier. Den digitala arkeologin i Lund har blivit så framgångsrik att den lockar internationella studenter till Lund. Future by Lund har träffat Stefan Lindgren, forskningsingenjör på Humanistlabbet, och Nicolò Dell’Unto, professor i digital arkeologi och director för DARKLab, för att få veta mer om hur deras kompetenser inom olika områden har medfört att de tillsammans kunnat utveckla något helt nytt!
Under september och oktober kommer Future by Lund att genomföra en undersökning om Lund Innovation District för att få insikt i åsikterna hos de som bor, arbetar, studerar, forskar eller är besökare i området. Enkäten är en möjlighet för alla intresserade att vara med och påverka Lunds framtida innovationsdistrikt. Svaren kommer att analyseras med hjälp av AI och är grunden för en vidareutveckling av området.
Inom delar av arbetsmarknaden är bristen på kompetent arbetskraft stor, samtidigt som ett många unga går arbetslösa. Därför startades plattformen Mitt Vägval, en mötesplats med fokus på jobb och utbildning där ungdomar, föräldrar och yrkesvägledare kan hitta jobb och utbildningar samt möta företag, kommuner och regioner. Nu initieras ett pilotarbete mellan Utbildningsförvaltningen i Lunds kommun, Mitt vägval, Lunds näringsliv och Future by Lund för att stärka innehållet på plattformen genom några första presentationer av yrken och arbetsplatser för de kommande arbetstagarna.
Sommaren 2018 ökade medvetenheten om att värmeböljor kan orsaka hälsoproblem för människor, speciellt i städer. Nu har Lunds kommun kartlagt vilka platser som löper risk att bli extra varma. Dessutom ser man på hur detta sammanfaller med platser där riskgrupper som till exempel barn och äldre ofta vistas. I studien pekar Lunds kommun på åtgärder som kan minska problemet, som att plantera skuggande träd och växter, att ge information om svalkande platser och att uppmana till en ökad andel parker och urbana grönområden vid nyanläggning.
I Lund finns science parks som Medicon Village, Ideon och Science Village, ett högt rankat universitet, MAX IV och ESS, en kommun som arbetar med klimatneutralitet och många både små och stora företag. Här finns djup specialisering och det är en utmärkt grund för det nyligen startade arbetet med Lunds innovationsdistrikt, där aktörer i olika konstellationer kommer att arbeta med att hitta både korskopplingar mellan olika verksamheter och för att fylla ut de eventuella luckor som kan finnas för att innovationsekosystemet ska fungera så bra som möjligt. Arbetet med att lokalisera viktiga teman och att skapa relevanta arbetsgrupper med representanter från de olika verksamheterna har nu påbörjats.
För tio år sedan startade Vinnova innovationsplattformar i några svenska städer – Borås, Göteborg, Kiruna, Lund, Stockholm och med tiden också Umeå för att möta behoven av innovation och samarbeten kring smarta hållbara städer. Nu har det blivit dags att sammanfatta plattformarnas arbete. Därför gör forskningsinstitutet Rise en digital turné där sju forskare delar med sig av lärdomar och erfarenheter från 10-års följeforskning av innovationsplattformar i Sverige.
Som ett led i arbetet med Lund som innovationsdistrikt är Future by Lund med i The Global Institute on Innovation District (GIID), en internationell sammanslutning för städer som arbetar med utveckling av sina innovationsdistrikt. Under sommaren släppte GIID forskningsrapporten “Why Governance Matters: An analysis on how innovation districts are organizing for success”. I denna ges bland annat exempel på olika typer av organisering av innovationsdistrikt och vilka nyckelfaktorer som kan vara viktiga att arbeta med.
Meditation i det fria på Billebjär, skördefest i Flyinge och föreläsning om AI och hållbarhet på Stadshallen i Lund. I september blir det Biosfärsfestival där ett brett utbud av arrangemang kommer att locka besökare till det natursköna och ändå befolkningstäta området som kallas Storkriket i Eslövs, Lunds och Sjöbo kommuner. Samtidigt blir det också chans att tycka till om den ansökan som görs till Unesco om att området ska få status som biosfärområde.
I FLOW-projektet utvecklar aktörerna en radarsensor som ska monteras på lyktstolpar för att göra trafikmätningar och nu har också designstudenterna på IKDC gjort förslag på hur den skulle kunna se ut. Det här resulterade i flera bra lösningar med inbyggda solceller, praktiska lösningar för underhåll och stabila och billiga sätt att fästa sensorn. Dessutom hade grupperna funderat kring hur man adderar extra värde till sensorn – bland annat genom att ge utrymme för konstnärliga alster eller till och med ett insektshotell.
När Spanien tar över ordförandeskapet för Europeiska unionen kommer kulturella och kreativa näringar att vara en av deras främsta prioriteringar. Med utgångspunkt i detta har ekip, European Cultural and Creative Industries Innovation Policy Platform, som koordineras av Lunds universitet och stöds av Europeiska kommissionen, presenterats i Barcelona av Charlotte Lorentz Hjorth.
Under året har Future by Lund gått med i The Global Institute on Innovation District (GIID), som är en internationell sammanslutning för städer som arbetar med utveckling av sina innovationsdistrikt. En viktig del i att vara med i GIID är att få ingå i det internationella nätverket bestående av cirka fyrtio städer, och Future by Lund är med som ombud för Lund. "Vi vill ta del av andra städers tankegångar och utmaningar och lära av deras lösningar", berättar Peter Kisch, verksamhetsledare på Future by Lund.
I september blir det Cirkusafton i Stadshallen i Lund – och dit är näringslivet, föreningslivet och cirkusnätverket speciellt välkomna för att kunna bli en del av den internationella cirkusfestival som arrangeras i Malmö och Lund 2024. I Stadshallen blir det både galakväll och seminarium, för gästerna ska få reda på vad en cirkusfestivalen kan erbjuda – både i form av fantastiska uppträdanden men också som en samarbetsyta där nya lösningar kan testas. Sedan våren 2023 är Cirkus Syd medlem i Future by Lund med ambitionen att hitta kopplingar till fler aktörer.
Lund är en liten plats med knappt 130 000 invånare. Ändå har de internationella materialforskningsanläggningarna ESS och MAX IV placerats här. Vad är det i staden med kullerstenar, korsvirkeshus och en berömd domkyrka som skapar yttre förutsättningar för forskning på de minsta beståndsdelarna av olika material? Vi har pratat med tre aktörer för att ta reda på vad hemligheten är!
Forumet Unexpected ställde de existentiella frågorna redan i inledningen genom performencegruppen Sisters Hope, bjöd på framtidens mode när fysiska modeller och avatarer från spelvärlden tillsammans visade nya kreationer på scen och presenterade hur en avatar kan användas för att teckenspråkstolka teater. Det här var inslag under en fullspäckad dag som presenterade några av Lunds universitets innovationsområden inom kulturella och kreativa näringar och som lyfte diskussionerna om hur man kan skapa internationellt uppkopplade och inkluderande innovationsekosystem. Forumet lockade mer än 200 personer från hela Europa till Mejeriet i Lund.
Vilken klimatsäker, god och nyttig mat äter vi i framtiden och hur tillverkas, odlas och förpackas den på ett mer hållbart sätt? Northern Lights on Food-nätverket och LINXS presenterade under sin årliga konferens hur Lunds stora forskningsanläggningar MAX IV och ESS kan vara en del av pusslet för banbrytande livsmedelsforskning. Forskare och företag framhöll vikten av att maten är nyttig och hållbar men också att det kan vara avgörande att maten också smakar bra.
Det skapas allt fler möjligheter till övervakning av vattenkvalitet med hjälp av sensorer och därför lyfte vattennätverket WIN Water på sin senaste träff fram en rad aktörer från branschen. Här presenterades bland annat ett verktyg som kan omvandla analoga mätvärden till digitala, en sensor som är specialiserad på att mäta organiska föroreningar i vatten och en innovation där AI tolkar vattenflöden för att hjälpa oss att förstå konsumtionsmönster.
Lunds kommun arbetar med att byta ut belysning till LED-armaturer. Den nya tekniken minskar miljöpåverkan och energiförbrukningen markant, men ger också helt nya möjligheter att koppla in sensorer. Men hur ska det gå till? Vad är bra att mäta och på vilka platser passar det bäst? Det hoppas aktörerna i projekten FLOW och LOSC kunna undersöka och prova i Veberöd.
I framtiden kommer våra kläder att innehålla en tagg som vi kan skanna för att få information. På så vis kan vi få se hur plaggen är producerade, var vi kan få dem lagade och hur de kan återvinnas. Kanske kan vi till och med se vem som tidigare har burit plagget eller ges möjlighet att hyra ut det. Under våren startades ett innovationsprojekt där studenter på Campus Helsingborg tar reda på vad konsumenter ser för nytta med att ha taggar i sina plagg.
Vad ser vi för spännande innovationsområden som tar utgångspunkt i de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna? Skulle man kunna skapa en möjlighet att få besöka några av dessa? Nu har Lunds universitet skapat ett nytt och unikt forum kallat UNEXPECTED där man kan ta del av och bli inspirerad av pågående innovations- och samverkansprocesser som också reflekterar över ”existentiell hållbarhet” som en värdegrund. Den 1 juni samlas forskare, entreprenörer, politiker, tjänstepersoner och företagare för ett internationellt forum på Mejeriet i Lund.