Vi är en fristående organisation och ekonomisk förening.
Startpunkten för innovationsplattformen var en idé om att öppna staden som testbädd.
Vi är många parter som samskapar och utvecklar ihop.
Organisationer och företag som är medlemmar i Future by Lund.
Vi utvecklar hur många kan innovera tillsammans.
Utforska portföljerna inom våra fem innovationsområden.
Utforska material om våra internationella aktiviteter med och tillsammans med våra partners.
Här samlar vi studier och rapporter relaterade till innovationsplattformen.
Arbetet kring ekodesign, resilient, cirkulär och hållbar tillverkning var i centrum för Policy Assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund.
När Unexpected Arts and science forum arrangeras i början av juni kommer ett av spåren att vara värderingsdriven innovation. Men vad har egentligen värderingar med innovation att göra?
Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna inom denna kategori.
Som en av aktörerna i CoAction Lund arbetar Wihlborgs med att se över hur man kan öka det hållbara resandet, bland annat genom hur parkeringsplatserna används.
Hur kan Öresundsregionen arbeta med att locka till sig internationella talanger inom Life Science och Tech?
Ett viktigt steg för att skapa ett robust energisystem är att planera systemet utifrån ett helhetsperspektiv. Lunds kommuns infrastrukturstrateg Karin Hammarlund leder arbetet med att skapa en planeringsplattform inom projektet CoAction Lund.
CoAction Lund är ett projekt som rör hållbar energi och mobilitet – och den stora styrkan är att det är över 25 aktörer som bestämt sig för att göra detta tillsammans.
Hur städer kan ta hand om stora vattenmängder efter regnoväder är ett mycket aktuellt ämne.
I många av Europas städer pågår stora pilotprojekt som på olika sätt syftar till att arbeta med innovativa insatser för klimatomställningen.
”Vi ser möjligheten att Lund kan bli matvärldens Silicon Valley” – så säger Ida Svensson, förändringsledare inom framtidens mat på Tetra Pak.
Ett överflöd av grön och billig el genom lokal delning av resurser samtidigt som man avlastar det överliggande nätet genom energigemenskaper.
Nu har en resvaneundersökning skickats ut till cirka 25 000 personer med arbetsplats i Lund.
Under hösten presenterade Sparbanken Skåne rapporten Vår framtid, som är en oberoende årsrapport om utvecklingen för klimatomställningen i Skåne.
EU har beslutat att större företag ska göra en årlig hållbarhetsrapport, där de anställdas pendling ger möjlighet till stora förbättringar.
Många kan tänka sig att bidra med sin tid för att skapa inspirerande gemensamma platser i Lund Innovation District.
Kan vi designa platser som är så spännande och inspirerande att ”alla” vill träffas där?
En viktig del i Lunds kommuns arbete med att bli klimatneutrala till 2030 finns i projektet Klimatneutrala Lund som görs i flera steg.
En viktig del i att skapa ett attraktivt innovationsdistrikt är att skapa spännande, lärorika, trygga och inkluderande platser.
I projektet CoAction Lund samlas 25 partners för att genomföra åtgärder för ett klimatneutralt Lund till 2030.
Nu är det dags för nästa eftermiddagsföredrag om Lund Innovation District!
Lunds utbyggnad mot nordost är i mycket en följd av samspelet mellan samhälle, universitet och företag.
Inom hållbarhet pratar man ofta om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, men Lunds universitet vill också sätta fokus på existentiell hållbarhet.
När det är dags att summera Future by Lunds första år som egen ekonomisk förening hittar vi en härlig mix av arbete på många olika områden.
Hösten 2023 lanserade Lunds universitet och Tetra Pak den gemensamma satsningen Biotech Heights.
Smart City Expo World Congress i Barcelona arrangerades i början av november och Lund var förstås på plats.
I november arrangeras den stora mässan för smarta städer, Smart City Expo World Congress i Barcelona och Lund har många representanter på plats.
Hur kan vi bo hållbart men ändå med bibehållen livskvalitet?
I Brunnshög gör forskningen dubbel nytta. Här levererar Max IV och så småningom ESS forskningsresultat samtidigt som lågenergihusen på området får ett behagligt inomhusklimat med hjälp av restvärme från anläggningarna.
CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i Lund i en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt till 2030.
Sommaren 2018 ökade medvetenheten om att värmeböljor kan orsaka hälsoproblem för människor, speciellt i städer.
Det skapas allt fler möjligheter till övervakning av vattenkvalitet med hjälp av sensorer och därför lyfte vattennätverket WIN Water på sin senaste träff fram en rad aktörer från branschen.
Mobilitetstjänsten EC2B har under några år utvecklats i projektform i bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar i både Lund och Göteborg.
Future by Lund är en innovationsplattform som har verkat på många adresser i Lund. Den senaste är i Castellums fastighet på Scheelevägen 16.
Under veckan har Lund haft besök av Patrick Child från EU kommissionen. Patrick Child har ansvar för Mission Cities, en satsning där hundra städer i Europa ska bli klimatneutrala till år 2030.
I stadsdelen Brunnshög är hållbarhetsmålen höga. Det rör både tekniska system, som den nybyggda spårvägen, ett lågtempererat fjärrvärmenät och ett sopsugssystem som ger färre tunga transporter i området.
När innovationsplattformen Future by Lund fortsätter verksamheten som ekonomisk förening stärks samtidigt samarbetet med universitetes KIC-kontor.
Fredrik Timour är VD och grundare av Fashion Innovation Center som är medlem i Future by Lund.
Vad sägs om en simtur i en naturpool på innergården, ett spa på en balkong med utsikt över slätten eller ett badkar i ditt eget vardagsrum? Allt det där finns i flerbostadshuset Det Goda Vattnet, ett av många hållbara flerbostadshus på Brunnshög.
Tänk att kunna förvandla bioavfall till en produkt som kan rena vatten, som får växter att trivas och som dessutom har en positiv påverkan på klimatet! Biokol är en nyttoprodukt som allt fler kommuner och företag har börjat utforska.
I Brunnshög håller soporna en fart på 70 km/h – i alla fall när de körs i områdets sopsugssystem.
Häftiga regn kan orsaka bekymmer om dagvattensystemet inte är anpassat för stora vattenmängder.
I en tid när alla vill spara energi presenterar projektet Lighting Metropolis sina resultat – och den genomsnittliga energibesparingen för alla deras genomförda delprojekt i Öresundsregionen är hela 61 procent!
Precis innan midsommar 2022 avgjordes Brunnshögs största markanvisningstävling någonsin, där Ikano bostad och HSB vann byggrätt för två klimatneutrala storkvarter med högkvalitativ arkitektur.
Med Perituskliniken har Medicon Village fått en ny typ av verksamhet på området – en verksamhet som utför diagnostik, behandling och vård inom urologi.
Brunnshög ligger alldeles intill E22:an – ändå är ambitionen att högst en tredjedel av persontransporterna till området ska ske med bil.
De senaste åren har vi både haft kraftiga regn och torra perioder med bevattningsförbud. Det här har gjort många mer medvetna om hur vi hanterar vatten.
I det nedlagda vattenverket på Källby i Lund provar innovationsföretag, universitet och driftverksamhet tillsammans den allra senaste tekniken när det gäller mätningar av kvalitet på dricksvatten.
I december 2021 var Skanska klara med byggnaderna på ESS – men den operativa starten flyttas ändå från 2025 till 2027 eftersom pandemin har försenat arbetet med instrumenten.
Det finns många nya hållbara lösningar inom transportområdet. Det kan vara är allt från elsparkcyklar och hyrcyklar till samåkningstjänster och reseappar.
Heta sommardagar kan innebära en fara för känsliga personer, som till exempel barn och äldre.
Exoplaneter, utmaningar i världshaven, kortare duschningar och mikroorganismer som kan odlas på hushållens avfall.
En nyckel till att skapa hållbara transporter kan vara att städer, myndigheter och andra viktiga aktörer samarbetar för att utveckla en digital infrastruktur inom mobilitetsområdet.
De senaste åren har intresset för hur ljuset påverkar levande varelser ökat betydligt.
Unga smarta byar är en förening i Veberöd som startats för att ta vara på ungas idéer om teknik och hållbarhet.
I Brunnshög byggs bostadsfastigheter där man drar nytta av innovationer och på olika sätt utforskar framtidens sätt att bo.
Hur vi rör oss i en stad och vilka transportmedel vi använder påverkas just nu kraftigt av pandemin.
Kraftringens värmeverk i Lund alldeles intill den framtida lokaltågstationen på Klostergården har varit exempel i ett idéprojekt för arkitektur och byggstudenter på Malmö Universitet.