Vi är en fristående organisation och ekonomisk förening.
Startpunkten för innovationsplattformen var en idé om att öppna staden som testbädd.
Vi är många parter som samskapar och utvecklar ihop.
Organisationer och företag som är medlemmar i Future by Lund.
Vi utvecklar hur många kan innovera tillsammans.
Utforska portföljerna inom våra fem innovationsområden.
Utforska material om våra internationella aktiviteter med och tillsammans med våra partners.
Här samlar vi studier och rapporter relaterade till innovationsplattformen.
Arbetet kring ekodesign, resilient, cirkulär och hållbar tillverkning var i centrum för Policy Assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund.
När Unexpected Arts and science forum arrangeras i början av juni kommer ett av spåren att vara värderingsdriven innovation. Men vad har egentligen värderingar med innovation att göra?
Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.
Här hittar du de senaste artiklarna, spaningarna inom denna kategori.
Hur skapar vi en företagskultur som genomsyras av integritet och transparens? Den 20 mars arrangerades BEING Transparent: How to Shape the Future of Corporate Culture av Vati Of Sweden m fl..
Som en av aktörerna i CoAction Lund arbetar Wihlborgs med att se över hur man kan öka det hållbara resandet, bland annat genom hur parkeringsplatserna används.
Under våren blir det tillfälle att diskutera kommande policyer inom hållbar och cirkulär tillverkning, DPP (digitalt produktpass), textil, mode och hantverk. Arbetet sker inom projektet ekip.
Hur kan Öresundsregionen arbeta med att locka till sig internationella talanger inom Life Science och Tech?
En bilresa på snöiga vägar fick innovatören Dan Zethraeus att fundera över möjligheten att ladda bilar underifrån, på den del av vägen där det på vintern samlas snö.
Nu lanseras Travalytics, en digital lösning som stödjer företags hållbarhetsarbete med fokus på anställdas resor.
Ett viktigt steg för att skapa ett robust energisystem är att planera systemet utifrån ett helhetsperspektiv. Lunds kommuns infrastrukturstrateg Karin Hammarlund leder arbetet med att skapa en planeringsplattform inom projektet CoAction Lund.
CoAction Lund är ett projekt som rör hållbar energi och mobilitet – och den stora styrkan är att det är över 25 aktörer som bestämt sig för att göra detta tillsammans.
Hur städer kan ta hand om stora vattenmängder efter regnoväder är ett mycket aktuellt ämne.
I många av Europas städer pågår stora pilotprojekt som på olika sätt syftar till att arbeta med innovativa insatser för klimatomställningen.
Biotech Heights är en innovationsplattform för forskning och innovation, bildad för att bidra till att svensk industri utnyttjar potentialen med bioteknik.
Nära 40 studenter på kursen Produktinnovation på Ingvar Kamprad Designcentrum fick i uppgift att hitta nya eller glömda användningsområden för materialet hampa.
”Vi ser möjligheten att Lund kan bli matvärldens Silicon Valley” – så säger Ida Svensson, förändringsledare inom framtidens mat på Tetra Pak.
Ett överflöd av grön och billig el genom lokal delning av resurser samtidigt som man avlastar det överliggande nätet genom energigemenskaper.
Hur blir mitt arbete meningsfullt? Hur kan jag understödja andras existentiella välbefinnande genom mitt arbete?
Ett fyrtiotal deltagare från hela Europa samlades i Lund för att starta ekip, ett stort policyprojekt för utveckling av innovationsekosystem inom de kulturella och kreativa näringarna.
Sedan våren 2023 är Lund genom Future by Lund med i GIID, The Global Institute on Innovation District.
Nu har en resvaneundersökning skickats ut till cirka 25 000 personer med arbetsplats i Lund.
I snart två år har det gemensamma arbetet pågått med att förstå vilken kapacitet för innovation som vi har tillsammans i Lund.
I Lund pågår ett strategiskt arbete med att utveckla stadens innovationsdistrikt.
Under hösten presenterade Sparbanken Skåne rapporten Vår framtid, som är en oberoende årsrapport om utvecklingen för klimatomställningen i Skåne.
EU har beslutat att större företag ska göra en årlig hållbarhetsrapport, där de anställdas pendling ger möjlighet till stora förbättringar.
Från den i januari 2025 ska kommunerna samla in hushållens textilavfall separat.
Sedan sommaren 2023 pågår det stora Horizonprojektet Elaborator där 38 partners från hela Europa arbetar tillsammans för att utforma inkluderande, säker, prisvärd och hållbar mobilitet i städer.
En viktig del i Lunds kommuns arbete med att bli klimatneutrala till 2030 finns i projektet Klimatneutrala Lund som görs i flera steg.
Att arbeta tillsammans i enskilda projekt kan vara ett bra sätt för olika aktörer att bidra till transformation av staden.
Hur kan de metoder som Lunds universitet och Future by Lund arbetar med användas för att utveckla kulturella och kreativa näringar i Kosovo?
Har du hört talas om Storkriket? Det är namnet på ett område i Lund, Sjöbo och Eslövs kommuner där inte bara storkar utan också människor trivs.
Tänk om våra kläder kunde tillverkas när vi ber om det och av småskaliga producenter i vår närhet?
Hur kan vi minska koldioxidutsläppen genom att elektrifiera vägtransporterna?
Under hösten 2023 genomförde Future by Lund en undersökning av Lund Innovation District och över 500 personer valde att svara på enkäten.
Vad har fotbollsspelare i Malmö FF:s akademier, internationell arbetskraft som söker sig till Lund för att jobba och studenter som blir entreprenörer eller innovatörer gemensamt?
En designer inom mode och textil har traditionellt skapat klädmodeller och kollektioner och formgett mönster.
I projektet CoAction Lund samlas 25 partners för att genomföra åtgärder för ett klimatneutralt Lund till 2030.
I flera av de arrangemang om Lund innovation Districts som gjorts har olika intressenter pekat på ett behov av en gemensam berättelse, ökat samarbete, koordinering och en ökad helhetssyn.
Under hösten 2023 genomförde Future by Lund en undersökning av Lund Innovation District.
När Lund Innovation District analyserades genom en undersökning gjord av Future by Lund och Parlametric indikerade resultatet att Lund är en relativt jämställd och inkluderande plats för innovation.
Varför pratar man om Being, Thinking, Relating, Collaborating och Acting i samband med hållbarhet?
Inom hållbarhet pratar man ofta om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, men Lunds universitet vill också sätta fokus på existentiell hållbarhet.
Det finns många mätetal som visar hur bolag förändras och utvecklas – men hur gör man för att följa utveckling av ett helt system av innovationsaktörer, till exempel i Lund?
I vilket av Agenda 2030:s sjutton hållbarhetsmål ingår det djupt mänskliga behovet av konst, kreativitet och kultur?
Nu är det dags för fokus på den mänskliga dimensionen, att etablera fler instegsmiljöer och mellanrumsplatser och skapa en gemensam bild av områdets värdeerbjudande.
Den 19 och 20 mars samlas nationella och internationella deltagare i Lund för konferensen The Electrification of Transportation Infrastructure.
När det är dags att summera Future by Lunds första år som egen ekonomisk förening hittar vi en härlig mix av arbete på många olika områden.
Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar.
Kickstarta 2024 med en “Nytårskur” – ett eftermiddagssamtal om Lund Innovation District.
Hösten 2023 lanserade Lunds universitet och Tetra Pak den gemensamma satsningen Biotech Heights.
Testbäddar, inkubatorer, forskningslabb, maker spaces – alla är de exempel på infrastruktur som kan passa för innovation.
För att klimatmålen ska kunna uppnås behöver utsläppen från transporterna minska.
Textilindustrin har stor klimatpåverkan och återanvändning av kläder ses som en del av den hållbara omvandlingen av branschen.
Lund Innovation District är ett globalt innovationsekosystem som samlar forskning, entreprenörskap och samverkan i världsklass inom gångavstånd.
Smart City Expo World Congress i Barcelona arrangerades i början av november och Lund var förstås på plats.
I november arrangeras den stora mässan för smarta städer, Smart City Expo World Congress i Barcelona och Lund har många representanter på plats.
Hur kan vi bo hållbart men ändå med bibehållen livskvalitet?
I Brunnshög gör forskningen dubbel nytta. Här levererar Max IV och så småningom ESS forskningsresultat samtidigt som lågenergihusen på området får ett behagligt inomhusklimat med hjälp av restvärme från anläggningarna.
Vill du veta mer om vad ett innovationsdistrikt är och hur Lund arbetar med sitt innovationsdistrikt?
CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i Lund i en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt till 2030.
Efter Future by Lunds omstart i januari 2023 börjar föreningen nu få upp tempot, både genom det vi gör tillsammans med våra partners och medlemmar och genom nya projekt.
Ibland är det arbete som flera aktörer utför tillsammans grunden till att en plats blir en stark nod inom ett område.
Under september och oktober kommer Future by Lund att genomföra en undersökning om Lund Innovation District.
Sommaren 2018 ökade medvetenheten om att värmeböljor kan orsaka hälsoproblem för människor, speciellt i städer.
I Lund finns science parks som Medicon Village, Ideon och Science Village, ett högt rankat universitet, MAX IV och ESS, en kommun som arbetar med klimatneutralitet.
Nu har det blivit dags att sammanfatta plattformarnas arbete.
Som ett led i arbetet med Lund som innovationsdistrikt är Future by Lund med i The Global Institute on Innovation District (GIID), en internationell sammanslutning för städer.
Meditation i det fria på Billebjär, skördefest i Flyinge och föreläsning om AI och hållbarhet på Stadshallen i Lund.
I FLOW-projektet utvecklar aktörerna en radarsensor som ska monteras på lyktstolpar för att göra trafikmätningar och nu har också designstudenterna på IKDC gjort förslag på hur den skulle kunna se ut.
När Spanien tar över ordförandeskapet för Europeiska unionen kommer kulturella och kreativa näringar att vara en av deras främsta prioriteringar.
Under året har Future by Lund gått med i The Global Institute on Innovation District (GIID), som är en internationell sammanslutning för städer som arbetar med utveckling av sina innovationsdistrikt.
I september blir det Cirkusafton i Stadshallen i Lund – och dit är näringslivet, föreningslivet och cirkusnätverket speciellt välkomna.
Lund är en liten plats med knappt 130 000 invånare. Ändå har de internationella materialforskningsanläggningarna ESS och MAX IV placerats här.
Vilken klimatsäker, god och nyttig mat äter vi i framtiden och hur tillverkas, odlas och förpackas den på ett mer hållbart sätt?
Forumet lockade mer än 200 personer från hela Europa till Mejeriet i Lund.
Det skapas allt fler möjligheter till övervakning av vattenkvalitet med hjälp av sensorer och därför lyfte vattennätverket WIN Water på sin senaste träff fram en rad aktörer från branschen.
Lunds kommun arbetar med att byta ut belysning till LED-armaturer.
I framtiden kommer våra kläder att innehålla en tagg som vi kan skanna för att få information.
Vad ser vi för spännande innovationsområden som tar utgångspunkt i de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna?
Future by Lund hade i april medlemsmöte hos Trivector Traffic om kombinationen av mänskliga rättigheter och mobilitet i temat ”Human centred mobility in the Human Rights city of Lund”.
Under våren arrangerade Barcelona stad REACT (Economic Reactivation Conference) som är en gigantisk årlig öppen diskussion om Barcelonas ekonomiska framtid.
2022 är det tio år sedan Medicon Village invigdes. Vid starten fanns förhoppningar om att skapa en innovationsmiljö som kunde sysselsätta cirka 1000 personer − nu har närmare 2700 sin arbetsplats på området
Lund har ett samarbete med Lyngby som här delar med sig av insikterna av sitt samarbete med GIID, ett analysverktyg som hjälper innovativa områden att bli innovationsdistrikt.
Future by Lund bjöd in till ett webbinar och en workshop om Lunds innovationsekosystem.
Danmark har en framgångsrik industri inom Life science och bioteknik där Biotechbyn Kalundborg är en viktig nod.
Mobilitetstjänsten EC2B har under några år utvecklats i projektform i bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar i både Lund och Göteborg.
När man använder mänskliga rättigheter som utgångspunkt påverkas inte bara kommuners arbete så att människor får det bättre, utan det kan också gynna framväxandet av innovationer som folk gärna vill använda.
Modebranschen rymmer mycket mer än kläder och textil – det är allt från odling, produktion, arbetsvillkor, transporter, design och marknadsföring till kundvanor, sopsortering, returer och återvinning.
För tio år sedan satsade Vinnova på innovationsplattformar i några svenska städer – Borås, Göteborg, Kiruna, Lund, Stockholm och med tiden också Umeå.
The taxonomy regulation infördes inom EU i juli 2020 som bas för EU-taxonomin och upprättar en förteckning över miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter.
Fler men mindre produktioner, mer produktion närmare den lokala marknaden och snabbare processer för att få ut plaggen på marknaden kan vara några av lösningarna för att göra textil- och modeindustrin mer hållbar.
När vi talar om en hållbar förändring av textil- och modeindustrin är det ofta fokus på tillverkning, material, återvinning och utsläpp.
I Veberöd i östra delen av Lunds kommun har Smarta byar som mission att undersöka vad digital teknik kan göra för ett mindre samhälle – som komplement till den smarta staden.
Hur kan AR och VR förändra konsumenternas köpupplevelse och vad kan vi alla ha för nytta av IoT i våra kläder? Vilken ny teknik kan driva på en hållbar förändring i modebranschen?
Lunds universitet är framgångsrikt i sitt arbete med de kulturella och kreativa näringarna, vilket ger en bas både för meningsskapande och för ett arbete med en mer omfattande omställning.
En kall dag i februari körde bussen med ett fyrtiotal svenska och danska deltagare från bland annat företag, universitet och kommuner till Veberöd.
Hur kan digital teknik utveckla modeindustrin? Teknik kan leda till att det blir billigare och mer hållbart när kläderna skapas, distribueras och återvinns, men mötet mellan mode, spelindustri och digital teknik kan också få andra effekter.
Under veckan har Lund haft besök av Patrick Child från EU kommissionen. Patrick Child har ansvar för Mission Cities, en satsning där hundra städer i Europa ska bli klimatneutrala till år 2030.
I stadsdelen Brunnshög är hållbarhetsmålen höga. Det rör både tekniska system, som den nybyggda spårvägen, ett lågtempererat fjärrvärmenät och ett sopsugssystem som ger färre tunga transporter i området.
Future by Lund är en medlemsorganisation där universitet, kommun och näringsliv har en plattform att arbeta tillsammans.
På Future by Lunds föreningsstämma i slutet av november 2022 valdes första styrelsen för den nybildade ekonomiska föreningen.
Innovationsplattformen Future by Lund startade 2012 som ett Vinnovafinansierat projekt med Lunds kommun som huvudman.