Unexpected

Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.

Vikten av integritet och transparens

Publicerad
April 1, 2025
Hur skapar vi en företagskultur som genomsyras av integritet och transparens? Den 20 mars arrangerades BEING Transparent: How to Shape the Future of Corporate Culture. Som inspiration medverkade tre företag som har lyckats med sitt hållbarhetsarbete men det fanns också möjlighet att etablera kontakter med andra organisationer som arbetar med hållbarhet. En av aktörerna bakom arrangemanget var Vati Of Sweden som hjälper företag med hur de kan implementera de globala målen i sina affärsstrategier.

Den 20 mars arrangerades IDG Skåne Business Hub Sweden (som Vati of Sweden är en del av) BEING Transparent: How to Shape the Future of Corporate Culture och en stor publik lockades till Medicon Village för att lyssna. Där talade Boris Matijas från Verify Agency, Martin Löfgren från Aluflour, Johan Flodin från Nyah gruppen och Charlotte Hedenborn från Mitigater. Företagen vittnade om hur både en bra företagskultur och arbetet med hållbarhet är centrala för dem och att transparensen är en nyckelfaktor för att lyckas.

- De företag som var med på evenemanget har lyckats med sitt hållbarhetsarbete och är en bra inspirationskälla, säger Helena Wiktor, Sustainability & Operations Manager på Vati of Sweden. I vår turbulenta värld är det viktigt med transparens och värderingar. Vi behöver stärka oss själva för att möta denna yttre värld. Det är inte så att ensam är stark utan det gäller att kroka arm och bygga ekosystem av människor som vill samma sak.

IDG står för Inner Development Goals och är en rörelse som bland annat talar om vilka förmågor som behövs hos människor för att accelerera hållbarhet. Vati of Sweden var tidigare med och organiserade fem träffar runt dessa förmågor. Det event som nu hölls var samtidigt en nylansering av verksamheten och innebar också att det som var IDG Malmö Business Hub byter namn till IDG Skåne Business Hub Sweden.

Det är en speciell tid just nu med en orolig omvärld – är det extra svårt att arbeta med hållbarhetsfrågor just nu?

- Det kan det vara, speciellt om man jobbar med de hårdare hållbarhetsfrågorna, fortsätter Helena Wiktor. Det är otroligt viktig att jobba med detta för att inte gå in i hopplöshet och uppgivenhet. I dessa tider är det angeläget att förenas och bygga en kultur av resiliens och transparens för att stärka oss som individer och ledare och få våra organisationer att må bättre.

Teamet i Vati of Sweden.

Vati of Sweden startade 2019 som ett sätt att möta hållbarhetsutmaningar, aktualiserat av de globala målen i Agenda 2030 som lanserades några år tidigare. Vati of Sweden var en av de första organisationerna som tog fram med en utbildning i hur man kan hjälpa företagen att arbeta med de globala målen med hjälp av ramverket SDG compass. Målet är att företagen ska kunna implementera målen i både sina hållbarhets- och affärsstrategier. Det här gör Vati of Sweden genom till exempel onlineutbildningar, rådgivning och workshops. 2021 startade det kompletterande verksamheten Verify Agency som kan granska företagens hållbarhetsarbete med hjälp av en ISO-standard (ISO 26000)

- Vi hjälper företagen på en resa utifrån vilken mognadsgrad de har i fråga om hållbarhet, berättar Helena Wiktor. Vi tar reda på om de har tidigare hållbarhetscertifieringar, om de har kartlagt sin värdekedja, om de vet sin påverkan och har koll på sina intressenter och risker. Vi ser också på om de gjort en handlingsplan och kopplat hållbara aktiviteter till sin ordinarie affärsverksamhet. Målet är att integrera hållbarhet i hela företaget så alla individer blir medvetna om målet. Vi vill också sprida kunskapen om att det inte behöver vara så dyrt att göra detta.

Sedan starten har Vati of Sweden hjälpt över 200 kunder att komma igång. Vati har fem anställda men arbetar med ett stort nätverk. De flesta kunderna är små- eller medelstora bolag inom många branscher, allt från Science parker och Life science-bolag till företag inom förpackning, transport och fastighet. Merparten är från Sverige men det finns också kunder i andra länder, som i Ungern, Norge och Spanien. Kunderna går igenom en utbildningspyramid där också studenter tränas i att göra en kartläggning av bolag – som på så vis samtidigt ger bolagen en kickstart i deras hållbarhetsarbete.

Vad är det som de flesta tycker är bra att de har fått hjälp med?

- Det är HUR:et. Många är glada att de fått hjälp att komma igång, att de fick hjälp att sätta sina processer och att de började i rätt ände. En del organisationer kommer hit och vill ha hjälp med nyckeltal och KPI för hållbarhetsrapporten, men vi brukar vilja börja med att titta på deras strategi och vilken typ av verksamhet de har och strukturera utifrån det. Då ser man vad som är viktigt och hur man ska prioritera.

I samband med att det blir fler EU-regleringar vad gäller hållbarhet blir Vati of Sweden också kontaktade av allt fler företag. Det finns också fall när förväntade regleringar inte blivit av, men att de bolag som startat arbetet ändå har valt att fortsätta.

- Att de vill fortsätta på frivillig basis är ett fint betyg, tycker jag. De har fått ett intresse av att bidra och en insikt i att vi kan hjälpa dem. Många ser också en affärsmöjlighet i detta, och det är ofta affärsnyttan vi försöker betona, avslutar Helena Wiktor.

Vati of Sweden är medlemmar i Future by Lund.