Unexpected

Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.

IoT Sverige besökte den smarta byn Veberöd

Publicerad
April 24, 2025
IoT Sveriges styrelse var i Skåne – och passade på att besöka Veberöd för att se Smarta byars arbete med att koppla upp sensorer för att skapa nytta för samhälle och medborgare. Just nu pågår olika försök med trafikmätningar, mätningar av luftkvalitet och buller i byn. Tidigare har en mängd tester genomförts – som med en sensor som varnar om förskolans grind står öppen och en som övervakar kornas vattenförsörjning. ”Det här är ett konkret arbete med att skapa nyttig tillämpning så att IoT gör tydlig nytta både för människor och samhälle, säger Catrin Ditz, programansvarig IoT Sverige.

Jan Malmgren på Smarta byar är eldsjälen bakom en lång rad kreativa tester med sensorer i Veberöd i östra delen av Lunds kommun. Tanken bakom är att se vad sensorer kan göra för nytta i en by – och dessutom dra nytta av att en by är mer lättöverskådlig än en stad och att de ofta är snabbare kontaktvägar till de boende och till företagen i samhället.

- Här kan vi testa sensorer och skapa en helhet, menar Jan Malmgren. Vi vill ju hitta sätt att mäta allt som kan vara till nytta för samhället, men också låta smarta innovationer korsbefrukta varandra så att de kan kopplas ihop för att göra ännu mer nytta. En vision är att skapa system som är kopierbara till städer och kommuner.

Numera sitter FLOW-projektets projektledare Anders Trana med i IoT Sveriges styrelse. När IoT Sverige hade styrelsemöte i Lund passade man också på att göra en resa för att se på IoT-lösningar i Veberöd. Smarta byar har varit en viktig testplats för FLOW-projektet som finansierats av IoT Sverige som har projektletts av Future by Lund, men har också varit en viktig aktör i de båda anknytande projekten LOSC och Smarta Offentliga Miljöer (SOM). I Veberöd blev det tillfälle att vandra runt mellan de olika installationerna.

Vid en liten rondell i ett bostadsområde finns en sensor från projektpartnern Sensative. Denna sensor mäter buller. Sensorn har satts upp i lyktstolpen genom en 3D-utskriven hållare. Den gör det möjligt att sätta upp och ta ner sensorer på relativt hög höjd utan att använda stege.

Längs huvudgatan är en bildsensor från Axis Communications installerad högt uppe på en lyktstolpe. AI bedömer vilken typ av trafikanter det är som passerar – om det är en buss, en lastbil, en bil, en cykel/motorcykel eller en fotgängare - och på så vis så vis får man data om antalet trafikanter i olika riktningar av skilda fordonsslag. Inga uppgifter om vem det är som passerar och inga bilder skickas vidare och därmed inte heller några personuppgifter. Den data som samlas in kan sedan användas av beslutsfattare för att skapa trafiklösningar som baseras på hur trafiksituationen verkligen ser ut och därmed skapa en bättre trafikmiljö för invånarna. På lyktstolpen intill finns QR-kod så att den som vill kan läsa mer om undersökningen men också ta del av den data som skapas.

- Vi blev faktiskt anmälda till Integritetsmyndigheten men de avslog anmälan. Det var bra att frågan togs upp, för nu vet vi med säkerhet att vi inte gör fel, menar Jan Malmgren. Inga bilder skickas vidare från enheten och dessutom är systemet konstruerat så att bilderna omöjligen kan skickas vidare eftersom LoRa i sig är en naturlig begränsning - där finns helt enkelt inte tillräcklig överföringskapacitet.

Längre fram längs huvudgatan har en kombination av flera radarsensorer testats för att kunna avläsa hastighet och fordonsslag på cykelbanan och i korsningen mitt i byn finns en radarsensor som mäter hastighet. På skolans parkering en bit bort finns sensorer som mäter buller, för det händer att det buskörs på parkeringen intill skolan. Jan Malmgren har en vision om att koppla detta till belysningen, som skulle kunna tändas när bullret är högt och på så vis få stopp på buskörningen.

I Veberöd pågår också ett försök där roboten Hugo ska sköta enkla leveranser. Här testas också en bygglovshantering där det ska gå att se tänkta byggnationer på plats med hjälp av mobilen. Det finns också en rad andra lyckade tester som gjorts, bland annat att ha en sensor som ger ett larm när förskolans grind lämnas öppen, en sensor i kornas vattenho för att varna när vattnet börjar ta slut och en sensor som håller koll på vattennivån i bäcken.

- Det här har varit jättefint att se. Det är en konkret arbete med att skapa en nyttig tillämpning i ett samhälle, och här gör IoT tydlig nytta både för människor och samhälle. Smarta byar är en viktig inspiration och det är extra roligt för oss att alltsammans startade med ett projekt från IoT Sverige, säger Catrin Ditz, programchef på IoT Sverige.

- Det var väldigt roligt att visa det här för IoT Sveriges styrelse, menar Jan Malmgren. Jag tycker att Future by Lund och FLOW-projektet har fått mycket uträttat. Det agila sättet med viss flexibilitet i budget och i projektutveckling tycker jag har varit gynnsamt för att skapa innovationer.

Uppkopplingarna möjliggörs genom att det finns en basstation för LoRa uppsatt i byn. Eftersom signalen inte riktigt räcker hela vägen till byns yttersta delar förstärker Smarta byar signalen genom att upprätta ett Mesh-nätverk. Detta görs genom att det finns enheter på stolpar med ungefär 300 meters mellanrum. Mitt i byn har Lunds kommun och Kraftringen sett till att det finns en WiFi och 5G att koppla upp sig mot. Ytterligare en fördel i Veberöd är att de nya lyktstolpar som nyligen satts upp ger möjlighet till strömförsörjning för sensorerna.