Unexpected

Ett forum där konst, vetenskap, näringsliv, kreativa näringar och filosofi möts för att forma framtiden.

Workshop inom ekip - med policyer för framtidens kreativa innovationer i fokus

Publicerad
March 26, 2225
Nu hålls en Policy assessment workshop - Sustainable Manufacturing and DPP in Textile, Fashion and Crafts i Lund. Den tar sitt avstamp i arbetet kring resilient, cirkulär och hållbar tillverkning och projektet MCRS. Workshopen hålls inom ramen för policyprojektet ekip och innebär att en samling av aktörer i branschen diskuterar olika perspektiv på området för att spela in till EU:s kommande policyer för innovation inom Kulturella och kreativa näringar (KKN). I höstas hölls en motsvarande workshop i Lund, och då handlade det om KKN och AI. Vad blir då resultatet? Här är en summering av slutsatserna från höstens möte.

ekip är finansierat av EU-kommissionen och rör policyer för innovation inom Kulturella och kreativa näringar – KKN (vi använder här KKN men ser det som i stort sett synonymt till kulturella och kreativa sektorer, KKS, och kulturella och kreativa branscher, KKB). Ett stort antal europeiska länder är involverade i policyprojektet ekip och så kallade Policy Assessment workshops har arrangerats ibland annat Saint-Etienne, Rotterdam, Kosice och Bratislava. Hösten 2024 hölls workshopen Artificial Intelligence and Skills hos på Future by Lund. Arbetet gjordes med utgångspunkt i de tre innovationsportföljerna ”Personalised Digital Live Experiences”, ”Archaeology, Cultural Heritage, and Immersive Tech” och ”Fashion & Textile Transformation”. I de olika portföljerna deltog aktörer och specialister från offentliga, privata och ideella organisationer samt från akademi.

Den första innovationsportföljen var Archaeology, Cultural Heritage & Immersive Tech. Här var en utgångspunkt Uppåkra strax utanför Lund, där det finns ett stort område av arkeologiska fynd. Det mesta är fortfarande inte utgrävt och man ser en möjlighet att göra en besöksverksamhet baserad på storytelling. Genom att uppmärksamma och utveckla de upptäckter som föds i faktiska produktioner och handlingar i förhållande till utgrävningar, uppsökande verksamhet, evenemang, utställningar och forskning, kan dessa utvecklas till innovationer. Arbetssättet kallas ”Innovation by production”.

Den andra innovationsportföljen handlade om Fashion & Textile Transformation. I multicirkulär, hållbar tillverkning och design är digitalisering nyckeln. Det innebär att man bit för bit skapar en process där varje steg i en produkts livscykel utvecklas mot cirkularitet, från design till produktion, användning och avfall. Processen är multicirkulär, vilket innebär att den inte är en cirkel utan många: återanvändning ”on demand”, återanvändning och återvinning.

Det tredje och sista innovationsportföljen var Personalised Digital Live Experiences. Syftet med portföljen är att förstärka, fördjupa och utöka liveupplevelsen genom digitala medel som artificiell intelligens och immersiv teknik. Detta måste göras utifrån ett etiskt ramverk som värnar om konstnärligt arbete och kulturarbetares rättigheter.

Det arbete som grupperna gjorde under dagen medförde några gemensamma slutsatser och en sammanfattning av några centrala utmaningar.

*Den snabba utvecklingen av AI driver på omvandlingen av befintliga innovationsområden. Som de flesta djupgående förändringar med okända resultat skapar AI ofta spänningar, misstro, rädsla och oro för framtiden. Transformationen medför att man inte bara använder AI som ett verktyg, utan också som en naturlig del av skapandeprocesser.

*Det råder brist på AI-kompetens, både för befintliga yrkesverksamma inom den kulturella och kreativa sektorn och för framväxten av nya yrken. Detta kräver utbildning, forskning, omskolning och fler lärare med kunskap inom AI.

*Det finns dessutom ett stort behov av att lyfta fram de etiska aspekterna av att arbeta med AI, både när det gäller standarder och ramverk men också inom utbildning och träning inom AI.

*Det finns få bidrag, finansiering eller stödprogram för innovation som riktar sig till den kulturella och kreativa sektorn, inklusive dess institutioner, små och medelstora företag och icke-statliga organisationer. När det gäller innovation inom AI och KKN råder det brist på finansiering. Finansieringen av innovation inom artificiell intelligens ses som inriktad på teknisk utveckling och inte som kopplad till de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna. När det lokala innovationsstödsystemet analyseras ur ett AI-perspektiv såg gruppen att det är inriktat på att stödja specialisering och specifik AI-tillämpning. Stödsystemet betonar vikten av TRL-skalor (teknisk mognadsskala med nivå 1–9) och Intellectual Property. Det identifierades också ett behov av finansiering för etisk och syftesdriven innovation med AI, inte bara produkt- eller teknikutveckling. Strategier och innovationsramar omfattar etiska överväganden för AI, men särskild finansiering för att skapa etiska strukturer och bygga upp kompetens efterlystes.

Tillsammans kom deltagarna fram till några rekommendationer (eller byggstenar) för utveckling av lokala innovationsstödsystemet:

1. Inrätta en etikombudsman för artificiell intelligens vilken ansvarar för etiska utredningar och som fungerar som en neutral röst. Detta skulle bidra till att minska rädslan och främja inkludering.

2. Inkludera etisk AI-användning i lokala upphandlingspolicyer.

3. Kompetensutveckla befintliga lärare och professorer inom KKN-områden med AI-färdigheter och skapa kurser för att utbilda nya AI-lärare.

4. Främja sektorsövergripande partnerskap inom innovation mellan offentliga och privata aktörer och icke-statliga organisationer för att utnyttja olika sakkunskaper och resurser.

5. Inrätta kaskadfinansiering (Cascade funding) för sektorsövergripande pilotprojekt för att testa AI-strategier, tillämpning och användning. Lärande kan göras genom att man gör i en loop av iterationer i skarpa miljöer.

6. Inrätta finansiering och resurser för befintliga organisationer för att anpassa sig och förnya sig inom AI och för att delta i innovations- och utvecklingsprogram.

7. Inrätta eller öppna upp befintlig innovationsinfrastruktur, testbäddar och lekplatser för AI-användning och göra innovationssystemet tillgängligt för de kulturella och kreativa sektorerna och näringarna.

Nästa workshop – Cross-sectoral innovation with performing arts - hålls den 5 juni.

ekip har pågått sedan juni 2023 och finansieras av Europa Kommission.