Digital Cities & Citizens

Fokus på parkering i samarbete med Köpenhamn

Caroline Wendt
July 29, 2024

I juni höll det stora europeiska mobilitetsprojektet Elaborator stormöte i Köpenhamn. Mötet inleddes med en workshop med deltagare från Köpenhamn och Lund för att underlätta kunskapsutbytet mellan städerna och för att främja arbetet med hållbar mobilitet. Köpenhamn delade bland annat med sig av sina erfarenheter av förändringar av parkeringsplatser i stadskärnan.

Det var den 10 till 13 juni 2024 som 38 partners i Elaborator samlades i Köpenhamns stadshus för en lägesuppdatering av projektets framsteg hittills och för att gemensamt ta ytterligare steg mot målet med hållbar mobilitet i klimatneutrala städer. Lund är en av de tolv medverkande städerna och Köpenhamn är en av de sex ledande Lighthouse-städerna. Köpenhamn och Lund arbetar tillsammans, och därför inleddes projektet för dessa städer med ett förmöte där bland andra Lunds kommun, Sensative och Future by Lund deltog.

Köpenhamn har en lång historia av arbete med hållbar urban mobilitet, till exempel genom introduktion av lastcyklar i Christiania och genom tunnelbanan som invigdes 2002 som ett komplement till cyklingen.

Köpenhamns planer i projektet beskrivs på Elaborators hemsida:

”Pilotprojektet i Köpenhamn genomförs mot bakgrund av betydande förändringar av parkeringen i den medeltida stadskärnan, där 600 parkeringsplatser kommer att flyttas till parkeringshus och cykelparkeringar kommer att flyttas från torg till närliggande gator. För att förstå medborgarnas reaktioner på detta genomför Köpenhamn två undersökningar, en med privatbilister och en med användare av kommersiella fordon, eftersom dessa olika användargrupper kan bete sig olika och parkeringsplatser främst är till för privat bruk.” (översättning av FBL)

Utöver detta kommer Copenhagen Living Lab att arbeta bland annat med trafiksäkerhet i specifika korsningar och med invånarna genom ett 4D-observationsverktyg/frågeformulär.

Under huvudmötet som följde där alla projektpartners medverkade arrangerades flera workshops för att underlätta idéutveckling och för att till exempel starta nya arbetsflöden mellan städer och tekniska partner.

Projektet i Sverige görs i samarbete mellan Future by Lund, Lunds kommun, Sensative och Linköpings Universitet, med stöd av AXIS Communications. I Europa finns sammanlagt 38 projektpartners. Elaborator startade sommaren 2023 och finansieras inom EU Horizon.

Läs mer:

ELABORATOR:s hemsida

Om projektet på Future by Lunds hemsida

Lund en av tolv europeiska städer i ett EU-projekt inom hållbar mobilitet

Här startar arbetet med en europeisk trafikdataplattform

Related videos to category:
Digital Cities & Citizens
MER ATT LÄSA
Se alla artiklar